[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest wt mar 28, 2023 19:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pn lis 07, 2011 14:32 
Awatar użytkownika

Mam dziś mocno...niemenowy dzień. :wink: Co prawda w Empiku nie dostałem jeszcze zamówionych 2 CD,ale już wiedziano o moim zamówieniu z komputera. W sklepie tych płyt dzisiaj nie było.Poza tym dostałem wreszcie opóźnioną przesyłkę 2 CD :N: -KATTORNA/PAMFLET NA LUDZKOŚĆ (taniej :wink: ).
I największa sensacja- w tymże Empiku zauważyłem... NIEMEN OD POCZĄTKU II-2-gi box z 6 CDs.Oczywiście...kupiłem :), a 2CD PAMIĘTAM TEN DZIEŃ odbieram jutro.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 07, 2011 15:01 
Awatar użytkownika

Czy ktos z Was słyszał jakąkolwiek informację na temat tego wydawnictwa w mediach (choćby w PR które jest w koncu współwydajacym....) ???

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 08, 2011 14:14 
Awatar użytkownika

Empik Wrocław - Galeria Magnolia- jutro odbieram płytkę, czeka na mnie . Pozdrawiam wszystkich NIEMENOLOGÓW i fanów :N: Życze miłego słuchania zawartości - 2 CD

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 08, 2011 14:51 
Awatar użytkownika

miro pisze:
Pozdrawiam wszystkich NIEMENOLOGÓW i fanów :N: Życze miłego słuchania zawartości - 2 CD

Dzięki, Miro i wzajemnie. :)

Płytę kupiłam dziś w empiku i jest już w odtwarzaczu. Cieszę się, że w końcu udało się usłyszeć w całości "Malaguenię" i "Ave Maria no Morro". Myślałam, że już tego nie doczekam. :wink:

Jedna z opolskich wersji Dziwnego świata zawiera słynny tekst do pana inżyniera:"ja sam będę się miksował". :)

Płyta ładnie wydana, rażące błędy zostały usunięte, choć chyba nie do końca wszystko się zgadza, bo przy "Pielgrzymie" jest data 1972 a nie 1973. :?:
Później jeszcze dokładniej poczytam, bo na razie z braku czasu zrobiłam to dość pobieżnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 08, 2011 20:10 
Awatar użytkownika

Słucham od kilku godzin i delektuję się. Jak ochłonę to napiszę więcej. Oczywiście mam uwagi, ale generalnie jestem naprawdę zadowolony.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 09, 2011 18:07 
Awatar użytkownika

Posłuchałem i powiem tylko tak : lepiej późno niż wcale. Chociaż szkoda. :N:

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 09, 2011 23:50 
Awatar użytkownika

Na ten moment płyta jest na 23. miejscu w TOP 50 Empiku w kategorii "muzyka".

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 10, 2011 12:50 
Awatar użytkownika

Ponieważ 2CD " Pamiętam ten dzień " od kilku dni już w sprzedaży... pozwolę sobie na kilka uwag ( cisza na forum, więc może mój wpis rozrusza towarzystwo :) ). Zacznę od tego, ze album jest wydany bardzo starannie i choć zdjęcie na okładce nie bardzo mi się podoba ( to jednak rzecz indywidualnego gustu ) to reszta ( pozostałe zdjęcia, grafika, tekst Piotra Chlebowskiego ) robi dobre wrażenie. Co prawda nie mogę się zgodzić z ostatnim zacytowanym zdaniem CN dot. długich utworów, ale to również sprawa indywidualna. Trudno również przyczepić się do remasteringu tego wydawnictwa ( zdradzę, że tego się bardzo obawiałem ) - widać, że zrobiono dobrą robotę i należą sią za to duże brawa ! Natomiast zawartość samych krążków mnie nie powaliła, ale jak kiedyś pisałem jestem fanem muzycznego Niemena od LP " Niemen Enigmatic " i trzy pierwsze jego płyty ( + ostatnia ) mogłby dla mnie nie istnieć. Dlatego słuchając albumu " Pamiętam ten dzień " serce mocniej zabiło mi tylko przy utworach: Pielgrzym; Smutny Ktoś i biedny Nikt oraz Moja ojczyzna ( numer: 6, 7 i 8 z 2CD ). Resztę utworów wysłuchałem ze świadomością, że to kawałek historii polskiej muzyki rozrywkowej i spora ciekawostka dla fanów oraz z sentymentu ( większą część drugiego CD ) bo pamiętam ten festiwal i ten program z orkiestrą Z. Górnego. Jednak wiem również, że bardzo rzadko będę sięgać po to wydawnictwo - choć na pewno bardzo potrzebne i dlatego powinno się ono znaleźć na półce każdego fana CN i nie tylko ! Oczywiście liczę na ciąg dalszy... niepublikowanych nagrań CN :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 10, 2011 23:35 
Awatar użytkownika

Chyba jedna z pierwszych recenzji:
http://www.culture.pl/baza-muzyka-pelna ... law-niemen

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 11, 2011 2:09 
Awatar użytkownika

Bardzo ciekawą i wartościową recenzję napisał Mariusz Gradowski. To prawda, że ten album jest nie lada gratką dla fanów, gdyż zawiera wiele bardzo ciekawych i mało znanych wersji różnych utworów Niemena. Ja też jestem bardzo zadowolona, że taka płyta wyszła, mimo, iż nie do końca satysfakcjonuje mnie jej zawartość, zwłaszcza jeśli chodzi o CD 2.
Mariusz Gradowski pisze:
W tym przekrojowym wydawnictwie brakuje choćby symbolicznego zaznaczenia okresu Niemen Enigmatic. Czyżby nie było takich nagrań w zbiorach Polskiego Radia? Jednak większym potknięciem jest niekonsekwencja w opisie utworów. Trudno orzec czy wynika to z niedopatrzenia, czy też z braku bardziej szczegółowych informacji na temat poszczególnych nagrań. Chciałoby się na przykład wiedzieć, w jakim składzie Niebiesko-Czarni nagrywali "A Hard Day's Night", kto grał w zespole Studia Rytm, przeczytać skąd pochodzą oklaski w utworach "Czas jak rzeka", "Ach, jakie oczy", "Czy mnie jeszcze pamiętasz" (Opole '65?, zgaduj-zgadula?). Czy "Ave Maria no Morro" pochodzi z tej samej audycji "Podwieczorek przy mikrofonie", czy też nie - co sugeruje brak takowego opisu w spisie utworów?

Trudno nie zgodzić się z tymi zarzutami, zwłaszcza z tą niekonsekwencją w opisie. Bo właściwie dlaczego przy jednych utworach pisze, że pochodzą z festiwalu opolskiego, a przy innych nie? Wymienione przez Mariusza Gradowskiego utwory „Czas jak rzeka”, „Ach jakie oczy” (właściwie powinno być „Niebieskie oczy”, bo tak zapowiadał ten utwór prowadzący koncert Jacek Fedorowicz) i „Czy mnie jeszcze pamiętasz” pochodzą z II KFPP w Opolu i taka informacja jak najbardziej powinna być podana.
Ja też nie rozumiem, dlaczego przy „Ave Marii..” nie ma wzmianki, że to „Podwieczorek przy mikrofonie”. Zdaje się, że z tego samego Podwieczorku pochodziło nagranie, w którym Niemen imituje głosem gitarę hawajską i szkoda, że go zabrakło, bo to byłby kolejny smaczek. Najbardziej jednak brakuje mi w tym zestawie starszych nagrań fantastycznej „Bradiagi” w rytmie surfa z łódzkiej Zgaduj Zgaduli, która przecież zachowała się w b.dobrej jakości. Na pewno wtedy byłoby jeszcze ciekawiej, choć i tak jest bardzo dobrze i naprawdę świetnie słucha mi się całej pierwszej płyty.
O drugiej płycie niestety nie mogę powiedzieć tego samego. Kiedy po kilku fantastycznych nagraniach z lat 70-tych nadchodzi koncert przebojów z orkiestrą Górnego, odczuwam pewnego rodzaju dysonans i… z reguły kończę słuchanie. Wiele bym dała, żeby zamiast tych orkiestrowych nagrań znalazły się tam: radiowe nagranie „Fermaty” i „Daj mi wstążkę błękitną”,a następnie „Pieśń ocalenia” z Opola’75 nagrana w duecie z Maryla Rodowicz. Na koniec mogłyby być nagrania z Opola’79: „Piosenka o mojej Warszawie”, „Pieśń wojów” i nowa wersja „Dziwnego świata”, która kończyłaby druga płytę.
Aha, jeszcze wcześniej te dwie piosenki z Sopotu'80 ("Wspomnienie" i "Czy mnie jeszcze...") zastąpiłabym "Hymnem do Matki Ziemi" z tego samego festiwalu.
Myślę, że wtedy byłoby dużo ciekawiej i założę się, że wielu fanów wolałoby taką opcję. 8)
Cóż, pozostaje tylko mieć nadzieję, że nagrania, których zabrakło, wyjdą na następnej płycie razem z innymi, niepublikowanymi utworami. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 11, 2011 23:21 
Awatar użytkownika

Recenzja płyty ciekawa i rzeczowa. Wkradł się jednak do niej dość istotny błąd.
Autor pisze:
"Przyjdź w taką noc" (piosenka Niemena napisana dla Adriany Rusowicz i w jej wykonaniu znana z płyt Niebiesko-Czarnych, tu - z 1965 roku, w innej aranżacji, śpiewana przez autora, który powróci jeszcze do tej piosenki na płycie "Czy mnie jeszcze pamiętasz" w roku 1969)

Niemen nie jest autorem tej piosenki. Muzykę napisał Mateusz Święcicki a słowa Krzysztof Dzikowski. Śpiewała ją nie Ada Rusowicz lecz Helena Majdaniec.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz lis 13, 2011 18:39 
Awatar użytkownika

W 1 programie PR przed godz.12. Maria SZABŁOWSKA mówiła o tym wydawnictwie, o jego wyjątkowości pod względem zamieszczonych utworów i zaprezentowała "Kałakolczik" i fragment "Malagenii". :)
Zacznę je dziś prezentować w aud. "Lista pokornych" po godz.20.

Ostatnio zmieniony pn lis 14, 2011 19:04 przez Piotr Starzyński, łącznie zmieniany 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 14, 2011 15:18 
Awatar użytkownika

Dziś po 13.30 w radiowej Trójce Piotr Baron także zareklamował to wydawnictwo, prezentując przy tym dwa utwory z płyty: "Malaguenię" i "Pod papugami".

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 14, 2011 19:10 
Awatar użytkownika

Z wielkim niedowierzaniem przyjąłem informacje o nowej płycie Czesława Niemena z wersjami radiowymi utworów znanych nam z płyt. Należę do tego pokolenia doskonale pamiętającego również wersje radiowe, które w dawnych, dobrych latach dla prezentacji dorobku polskiej kultury, wypełniały audycje radiowe i przygotowywały słuchaczy do zakupu płyt. Jakież to było proste i nikt wówczas nie kombinował na czym, i ile może zarobić, tylko prezentował zgodnie ze swoją misją jaką spełniał w publicznym radiu.
Długo czekałem na tą konkretną płytę. Zbyt długo. Ale pokornie znosiłem ten niedosyt delektując się tym co mam we własnych zbiorach. Bolesne jest to co piszę, bo niewytłumaczalne. Nie ma na to żadnego usprawiedliwienia. Gest zaniechania i tyle.
Przy czym zaniechanie nie tyczy się tylko i wyłącznie odbiorców czekających cierpliwie z wytęsknieniem na to co im się podrzuci, ale przede wszystkim dotyczy wielkiego artysty, który powinien znaleźć dla siebie godne miejsce w sercu każdego polskiego pokolenia.
Ale czy ktoś na to aż tak patrzy?

Być może tylko ja tak sobie tutaj deliberuje, a codzienność i zwykłe życie, niosą ważniejsze i atrakcyjniejsze wyzwania dla ludzi. A twórczość z wysokiej, ba, z za wysokiej jak na dzisiejsze czasy, półki nie jest już nikomu potrzebna. Może tylko nielicznym, dla których durnowate „tu i teraz” nie jest jedynym życiowym drogowskazem.

Ale wracając do płyty.

Słuchając „Dziwny jest ten świat” w wersji z Opola poczułem kropelki w oczach. „Czas jak rzeka” z Opola’64 też zadziałał podobnie. Mam to nagranie, jest ono tragicznie przesterowane zniekształcone i nagle po bardzo dobrym odświeżeniu słyszę je jakby dziś nagrane. Cudowne przeżycie. Nie dopiszę już, że szkoda że tak późno....
Ogólnie mastering całkiem niezły, choć wiele z tych utworów nie wymagało wielkiego wysiłku, aby je odświeżyć.

Mam też swoje, być może subiektywne, uwagi co do jakości masteringu.

Taka np. Malaguenia, nagranie pochodzi ze starej taśmy i jest już trochę przyblakłe. Mam wrażenie, że nic, a przynajmniej nie wiele przy tej piosence uczyniono. A przecież wyraża ona iberyjski temperament i odświeżenie jej w górnych rejestrach bardzo by ją ożywiło.

Inne dwa spaprane moim zdaniem poprzez schematyczny, bezduszny mastering utwory to Kołysanka lalki, czyli Kołybielnaja i Pielgrzym. Oba utwory są popisem wspaniałej wokalistyki wykonawcy i wielką rolę w ich brzmieniu, a przez to w ich odsłuchu, Niemen nadał barwie swojego głosu. W Kołybielnej zaniżył tonację głosu i uzyskał w ten sposób niesamowity i nieznany mi u innych artystów efekt brzmieniowy. Tymczasem osoba „poprawiająca” jakość dźwięku, obeszła się z tą muzyczno - wokalną perełką tak jakby nie dostrzegała w ogóle duszy tego utworu. Podbito wysokie dźwięki i cała misterna praca artysty nad brzmieniem utworu została pozamiatana. Coś pozostało, ale z tej wielkiej maestrii artysty została jedynie forma, w której coś znacznie większego.... się zatraciło.

Podobnie jest z Pielgrzymem. Też nadto napompowano go wysokimi tonami i wokal się... uprzeciętnił.

Moja Ojczyzna to utwór posiadający własną duszę. Dusza tego utworu pochodzi i od Norwida i od Niemena. Cudowna wersja z rozpoczynającymi ją subtelnie brzmiącymi dzwoneczkami cymbałków. Na płycie już nie czuć tej subtelności, na płytę wkradła się bezmyślna technika, która utwór potraktowała tak, jak to się dzisiaj taśmowo i zgodnie z trendami czyni. Kto by sobie zadał trudu wsłuchania się aż w duszę utworu, aby jej po obróbce nie zatracić?
Kto byłby w stanie tę duszę dostrzec? Dla wielu muzyka to przecież tylko dźwięki.
Tak jest z całą Moją Ojczyzną. Po obróbce coś straciła.

Ogólnie płyta jest bardzo dobra, a moje uwagi dotyczą jedynie tych słabszych wyjątków, które „na gorąco” dostrzegłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 17, 2011 21:12 
Awatar użytkownika

Dziwi mnie, jak zaskakująco małą wiedzę na temat nagrań Niemena mają niektórzy prezenterzy Trójki...
Dziś po zakończeniu gali rozdania "Mateuszy" Piotr Baron puścił "Pod papugami" z zespołem Bossa Nova Combo z nowej płyty :N: , mówiąc przy tym, że słuchacze na pewno nie znają tej wersji. Pan redaktor najwyraźniej nie wie, że to nagranie zostało zarejestrowane w Trójce i kiedyś często gościło na jej falach. :?
O innych nagraniach z nowej płyty Niemena powiedział, że to rarytasy, które gdzieś, kiedyś zostały zarejestrowane, ale nigdy wcześniej nie zostały wydane, nie wspominając ani słowem, że niektóre z tych rarytasów to nagrania radiowe. O nagraniach koncertowych powiedział, że to głównie nagrania z małych koncertów. Tylko, czy festiwale w Opolu, Sopocie, Z.Górze (w tym dwa Festiwale Interwizji) można nazwać małymi koncertami? :o

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.