[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest wt mar 28, 2023 18:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: sob lis 19, 2011 0:17 
Awatar użytkownika

Nie tylko redaktor Baron ma problem z określeniem, które nagrania pochodzą z archiwum Polskiego Radia. Uśmiecham się, gdy czytam w komentarzu wieloletniego fana na stronie empiku, że chciałby na tym albumie usłyszeć nagranie "Bywaj dziewczę zdrowa", które przecież nie jest nagraniem radiowym, lecz zarejestrowanym przez Niemena na potrzeby filmu fabularnego w jego pracowni w Teatrze Narodowym.

Andrzej pisze:
Mam też swoje, być może subiektywne, uwagi co do jakości masteringu.

Nawet bardzo subiektywne :) , ale jestem w stanie je zrozumieć. Przez wiele lat przyzwyczailiśmy się do brzmień naszych nagrań z audycji, taśm, pocztówek i longplaya MUZY wydanego w serii "Gwiazdy mocnego uderzenia".

Remastering wykonany na potrzeby albumu "Pamiętam ten dzień" odbieram- jak na nasze realia- jako bardzo przyzwoity. Natomiast krytycznie oceniam tekst z bookletu, który jest tyleż poprawny co niezbyt interesujący. Autor wykazał chyba wiele samozaparcia nie sięgając po DYSKOGRAFIĘ T. Sklińskiego z wykazem nagrań radiowych.

Na koniec dobra wiadomość dla tych, którzy starali się zainteresować nowym wydawnictwem swoich znajomych. Otóż już w pierwszym tygodniu sprzedaży (7-13 XI) album z radiowymi nagraniami Niemena zadebiutował w zestawieniu najlepiej sprzedawanych w Polsce płyt .. na miejscu 17 :!:

Z aktualnym zestawieniem można się zapoznać na stronie => OLIS.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob lis 19, 2011 10:03 
Awatar użytkownika

Co do Piotra Barona,ale nie tylko zresztą jego to ja się już wielokrotnie przekonałem,że jego wiedza muzyczna jest dosyć powierzchowna.On jest zdaje się w podobnym wieku co ja,więc powinien dość dobrze pamiętać tę wersję "Pod papugami"nagraną z zespołem Bossa Nova Combo.Ma rację Ewa,że ona kiedyś dość często gościła na falach Trójki.Zresztą ja mam do tej wersji pewną słabość.Niedawno przeczytałem biografię Kutza,w której ktoś powiedział,że lata 60-te to były lata cynizmu.No nie wiem,ale gdy słyszę tę piosenkę,w tej wersji , to mógłbym powiedzieć coś zupełnie przeciwnego.Ja tych czasów,kiedy ta piosenka powstawała nie pamiętam,ale jakieś przebłyski z najwcześniejszego dzieciństwa dość dobrze mi współgrają z klimatem tej kompozycji Święcickiego.No i te słowa,ktore w swojej naiwności są nawet urocze.Dzisiaj byłyby całkowicie nie do pomyślenia.Swoją drogą "Pod papugami" to jeden z najczęsciej coverowanych utworów Niemena.To rzeczywiście bardzo udana rzecz.O ile pamiętam to chyba pierwszą długogrającą płytą Niemena jaką słuchałem w domu rodzinnym byla "Dziwny jest ten świat".Pózniej były kolejne,min i "Czy mnie jeszcze pamiętasz".Niemniej ja większość tych starych utworów Czesława słyszałem po raz pierwszy na antenie Trójki.Byłem kiedyś jej zagorzałym słuchaczem.Z rzozrzewnienien wspominam czasy,gdy miałem zepsute w radiu wejście,umozliwiajace nagrywanie i kopiowałem utwory nadawane w Trójce za pomocą mikrofonu przyłożonego do radiowego głośnika.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz lis 20, 2011 11:50 
Awatar użytkownika

Markovitz pisze:
Andrzej pisze:
Mam też swoje, być może subiektywne, uwagi co do jakości masteringu.

Nawet bardzo subiektywne :) , ale jestem w stanie je zrozumieć. Przez wiele lat przyzwyczailiśmy się do brzmień naszych nagrań z audycji, taśm, pocztówek i longplaya MUZY wydanego w serii "Gwiazdy mocnego uderzenia".

Remastering wykonany na potrzeby albumu "Pamiętam ten dzień" odbieram- jak na nasze realia- jako bardzo przyzwoity.

Zacznę od końca. Według mnie remastering tej płyty też jest przyzwoity i o tym napisałem.
Napisałem też że mam swoje subiektywne odczucia co do masteringu niektórych utworów z tej płyty, gdyż moim zdaniem poszedł on zbyt daleko.
Odświeżając brzmienie utworu powinno się mieć wizję optymalnego brzmienia i powinno się do tego optimum dążyć. Na optymalność brzmienia składa się wiele czynników bo, wizja autorska utworu, czas powstania, a więc możliwości techniczne okresu w którym utwór rejestrowano, techniczna jakość sprzętu zarówno muzycznego, jak i zapisującego, jak również czynnik ludzki, jakość studia itd.
Z poprawianiem wyrazistości brzmienia jest tak jak z ruchem punktu po odwróconej paraboli.
Na jej szczycie jest punkt optymalny. Po drugiej stronie szczytu jest już przedawkowanie remasteringu.
Już nie subiektywnie, ale obiektywnie można stwierdzić, że ten remastering przedawkowano i to znacznie na płycie „Pamflet” w utworach np. „Larwa”, „Sieroctwo”.

Przedawkowano go również, choć nieznacznie, dlatego wstawiłem słowo „subiektywność”, na płycie „Pamiętam ten dzień”. Moim zdaniem ucierpiała na tym autorska wizja wymienionych przeze mnie w poprzednim wpisie utworów. Może się mylę, nie chcę aż do upadłego upierać się przy swoim, ale .... też wolę dobre czyste i przejrzyste brzmienie nawet bardziej od tego z taśm, pocztówek i longplaya MUZY.... :)

Gorzej jest natomiast gdy brzmienie kłamie, gdy przedstawia nam coś, czego w ogóle nie było, lub nie mogło być, bo tak chciał autor, bo takie były wówczas możliwości techniczne. Wystarczy skupić swoją uwagę na brzmieniu wokalu w "Pielgrzymie", aby dostrzec, że głos Niemena jest przekłamany. Skoro wokal jest przekłamany to i cała reszta dźwięku też musi kłamać. Z niedosytu surowej wersji, przeszliśmy do nadmiaru w wersji poprawionej.
Ale być może tylko ja tak odczuwam, dlatego, będę wdzięczny każdemu, kto podejmie ten temat i przekona mnie, że się mylę.
Na razie dziękuję Markovitzowi :) za uwagi co do moich odczuć. Wolałbym się mylić, bo nie chodzi tu o moją rację, ale o jakość artystyczną sztuki, którą wpuszcza się w publiczny obieg.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz lis 20, 2011 18:26 
Awatar użytkownika

TOP 50- EMPIK:
http://www.empik.com/top50/muzyka?page1=2
Po-zdrowie-nia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 22, 2011 9:46 
Awatar użytkownika

Dziennikarzowi "Głosu Wielkopolskiego" Markowi Zaradniakowi udało się uzyskać wypowiedź pani Małgorzaty Niemen na temat ostatnio wydanego albumu Polskiego Radia z archiwalnymi nagraniami Czesława Niemena.

Przy tej okazji skomentuję dwa zdania pani Niemen (współredaktorki albumu)- oto cytaty jej wypowiedzi.

Cytuj:
Poza tym co uważam, jest w tym wydawnictwie najważniejsze to to, że możemy prześledzić transformację głosu Czesława Niemena, który sam w wywiadach wspominał, że z młodzieńczego dyszkanciku po latach doszedł do niemalże zachrypniętych rozwiązań wokalnych a la James Brown.

James Brown słynął raczej z dźwięcznego krzyku a nie z "niemalże zachrypniętych rozwiązań" (z chrypki słynie np. Joe Cocker), natomiast Czesław Niemen w swej wokalistyce poszedł dużo dalej niż soulman Brown 8)

I jeszcze zdanie z podziękowaniami pani Niemen...

Cytuj:
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy dołożyli starań, aby powstał ten album.
Zwykle wyraża się uznanie drukując nazwiska konkretnych osób w booklecie lub na na okładce albumu - wtedy wiemy komu i za co podziękowano. Podziękowania dla "wszystkich" (raptem kilku osób) to podziękowania dla nikogo...

Źródło : http://m.gloswielkopolski.pl/f/s3lyo/p3 ... ynd=225120

Wiadomość z ostatniej chwili: wreszcie pojawiła się na antenie radiowej Trójki reklama tego albumu.

edit 24 XI 2011, 23:50

PS Znamienne, że recenzent "Głosu Wielkopolskiego" docenił dwa dość przeciętne (jak na Niemena) nagrania z festiwalu Sopot'80 a nie zauważył studyjnych wersji takich utworów jak "Pielgrzym", czy "Smutny Ktoś i biedny Nikt"...

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 25, 2011 19:00 
Awatar użytkownika

Proszę bardzo-jest, tu się schowała! :wink:
http://sklep.polskieradio.pl/Products/6 ... Dgodc3JfpQ

A i tu wyższa pozycja (7) :) :
http://olis.onyx.pl/listy/index.asp?lang=
Po-zdrowie-nia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob lis 26, 2011 5:59 
Awatar użytkownika

W piątkowym Dzienniku Polskim ukazała się recenzja płyty pt. " Wspomnienie o Niemenie " aut. W. Krupinskiego.
http://www.dziennikpolski24.pl/pl/aktua ... menie.html

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 29, 2011 20:08 
Awatar użytkownika

:N: wraca do empiku ( na 9-ym miejscu :)):
http://www.empik.com/top50/muzyka

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 30, 2011 16:32 
Awatar użytkownika

Dziś w trójkowej audycji "3 wymiary gitary" słyszałam kolejną piosenkę z nowej płyty- "A Hard Day's Night", szkoda tylko, że zabrakło informacji o zespole towarzyszącym Niemenowi w tym nagraniu.
W tej samej audycji był jeszcze jeden utwór w wykonaniu Niemena-"Cała w trawie".

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob gru 03, 2011 23:53 
Awatar użytkownika

Są już wyniki sprzedaży płyt za okres od 21 XI do 27 XI 2011. Na czele zestawienia OLIS album Adele, potem płyta Rihanny, a trzecia Nosowska z "Osiecką" (to album z 2008r., bo najnowszy krążek pani Kasi spadł na miejsce 36).

A jak w trzecim tygodniu od premiery wygląda sprzedaż albumu z radiowymi nagraniami Niemena..?

Przypomnę, jak prognozował wyniki sprzedaży tych dwóch CD Polskiego Radia pewien Mądrala na pierwszej stronie...

Mądrala w dniu 10 X pisze:
Mam nadzieję, że niedługo po premierze album ten znajdzie się w pierwszej trójce listy sprzedaży płyt OLIS, jak przystało na wydawnictwo sygnowane nazwiskiem największego polskiego Artysty z kręgu muzyki popularnej

I oto => RADIOWY album Niemena wskoczył z miejsca siódmego na .. czwarte (OLIS) 8)

Tuż za płytami "Pamiętam ten dzień" uplasował się płytowy debiut Gienka Loski, a za nim Kazik (tytułu nie powtórzę...).

A więc mimo obaw niedowiarków - mamy do czynienia z prawdziwym bestsellerem Polskiego Radia!
Byłem niedawno w empiku, gdzie tak z ciekawości (bo mam już) zapytałem o to wydawnictwo.
W odpowiedzi usłyszałem: "Jest - proszę sprawdzić w NOWOŚCIACH".
- Ale właśnie sprawdziłem i nie ma.. - mówię zaskoczonemu młodemu sprzedawcy.
- Niemożliwe - wczoraj była dostawa- odrzekł, po czym podszedł do regału, sprawdził i rozłożył ręce:
- Przepraszam, już nie ma, znów muszę zamówić...

Czy w następnym tygodniu miejsce trzecie będzie należało do NIEBIESKIEGO albumu..?

A może ..? :) .. ale przy tak anemicznej (jak dotąd) promocji radiowej- to chyba niemożliwe...

Link do aktualizowanej listy OLIS: http://olis.onyx.pl/listy/index.asp?lang=

edit 09 XII 08:20

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt gru 09, 2011 21:17 
Awatar użytkownika

W najnowszym Jazz Forum b. dobra recenzja albumu Niemena "Pamiętam ten dzień".

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob gru 10, 2011 21:36 
Awatar użytkownika

Niedawno miałem okazję porozmawiać z dawno niewidzianym na tym forum znajomym i okazało się, że obaj mamy wątpliwości, czy publikacja nagrania z pomyłką Niemena w wierszu "Moja ojczyzna" powinna mieć miejsce akurat w wydawnictwie stanowiącym wybór jego najlepszych radiowych wykonań. Rozmawialiśmy też o dziwnej promocji albumu, a właściwie jej braku... Zadziwiające, że Osoba która wg własnych upodobań zdecydowała o zawartości i wyglądzie albumu- teraz tak niewiele ma do powiedzenia na ten temat. A głód informacji jest zauważalny, bo znani radiowcy prezentują te płyty w sposób dość przypadkowy, bez choćby jednego zdania o muzykach i okolicznościach powstania nagrań. Słuchacze są zdezorientowani, bowiem- jak wynika z ich reakcji- takiego Niemena dotąd nie znali i nie potrafią umieścić w jakiejś epoce muzycznej. Minęło niemal pół wieku zanim w Polskim Radio zdecydowano się wydać najstarsze z tych nagrań.
A co do troski o obecność 2 CD "Pamiętam ten dzień" na listach bestsellerów, to rzeczywiście kibicuję mu, bo jeśli sprzedaż tego albumu (o niepodważalnych walorach komercyjnych) wypadłaby słabo, to trudno liczyć na płyty z niepublikowanymi nagraniami koncertów z lat 70. i solowych rejestracji z lat 80.

PS. Na liście OLIS po czterech tygodniach obecności album "Pamiętam ten dzień" zajmuje 10 miejsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob gru 10, 2011 22:43 
Awatar użytkownika

JF XII str.67 :D

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz gru 11, 2011 1:34 
Awatar użytkownika

Markovitz pisze:
Niedawno miałem okazję porozmawiać z dawno niewidzianym na tym forum znajomym i okazało się, że obaj mamy wątpliwości, czy publikacja nagrania z pomyłką Niemena w wierszu "Moja ojczyzna" powinna mieć miejsce akurat w wydawnictwie stanowiącym wybór jego najlepszych radiowych wykonań...

Doszedłem do tego samego wniosku, czego wyraz dałem na moim blogu ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz gru 11, 2011 8:10 
Awatar użytkownika

Markovitz pisze:
Niedawno miałem okazję porozmawiać z dawno niewidzianym na tym forum znajomym i okazało się, że obaj mamy wątpliwości, czy publikacja nagrania z pomyłką Niemena w wierszu "Moja ojczyzna" powinna mieć miejsce akurat w wydawnictwie stanowiącym wybór jego najlepszych radiowych wykonań. Rozmawialiśmy też o dziwnej promocji albumu, a właściwie jej braku... Zadziwiające, że Osoba która wg własnych upodobań zdecydowała o zawartości i wyglądzie albumu- teraz tak niewiele ma do powiedzenia na ten temat. A głód informacji jest zauważalny, bo znani radiowcy prezentują te płyty w sposób dość przypadkowy, bez choćby jednego zdania o muzykach i okolicznościach powstania nagrań. Słuchacze są zdezorientowani, bowiem- jak wynika z ich reakcji- takiego Niemena dotąd nie znali i nie potrafią umieścić w jakiejś epoce muzycznej. Minęło niemal pół wieku zanim w Polskim Radio zdecydowano się wydać najstarsze z tych nagrań.

PS. Na liście OLIS po czterech tygodniach obecności album "Pamiętam ten dzień zajmuje 10 miejsce.

Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem powyższych wątpliwości, pretensji i zdziwienia. Na początku muszę zaznaczyć, że nie jestem żadnym fanem początków C. Niemena, ale za to bardzo lubię i cenię Jego dokonania od LP " Enigmatic " do " Terra Deflorata " ( to bardzo ważna uwaga dla dalszej wypowiedzi ). Doceniając walory dokumentalne i sentymentalne ( dla bardzo zagorzałych fanów N. ) tego wydawnictwa, doskonalę rozumię dlaczego C. Niemen całe życie bronił się przed publikacją podobnych nagrań. Niestety, ale dla mnie to ukazanie ( z małymi wyjątkami, o których wcześniej już pisałem ) słabszej jego strony twórczości. Oczywiście można mówić o latach, w których powstały te nagrania, tuszować pewną nieporadność kompozytorską " poczuciem humoru " Niemena, itp. Można również mówić, ze te nagrania ukazały się zbyt późno ( Markovitz słusznie zwrócił na to uwagę ), ale z drugiej strony przecież C. Niemen nie zmarł 50 lat temu, więc powód jakiś miał ( i ja się z nim zgadzam ). Dlatego jeżeli potraktujemy powyższy CD w kategoriach sentymentalnego dokumentu, bo przecież raczej nie w kategorii skończonego dzieła ( ? ) to nie bardzo rozumiem wątpliwości dot. czy utwór z pomyłką w tekście należało publikować ?! Chyba, że według Markovitza miałoby to naruszyć wizerunek doskonałości Mistrza ( tu zastrzegam, że mogę się mylić w intencjach, ale one w tym momencie przyszły mi do głowy ) bo prawdę mówiąc wątpię, że przeciętny słuchacz zwróci na to uwagę. Nie wiem również, gdzie zauważalny jest ten głód wiedzy wśród słuchaczy ? ! :) Natomiast należy się cieszyć, że radiowcy w ogóle prezentują ten CD, a ponieważ dziś raczej trudno przy nadawaniu jakiejkolwiek muzyki ( więc piosenki C. Niemena nie są wyjątkiem ) usłyszeć coś więcej poza tytułem... ale rozumiem, że wśród fanów jest chęć, aby o nagraniu ukochanego wykonawcy mówić długo i ze szczegółami. Należy się natomiast cieszyć ( choć osobiście mam pewne wątpliwości, ale o nich na samym końcu ), że nazwisko ( bo raczej nie poziom nagrań ) Artysty jeszcze działa i płyta b. dobrze się sprzedaje ( i tego jej w dalszym ciągu życzę )... choć tu właśnie pojawiają się moje watpliwości. Okazuje się bowiem, że można mieć fanów gdzieś, procesować się ze wszystkimi i o wszystko ( przeważnie o głupoty ) oraz nie wydawać nagrań przez lata, a oni i tak wiernie polecą do sklepu i kupią każdy krążek sygnowany CN. Muszę z podziwem napisać, że pani N. wygrała i pokazało fanom ich miejsce ! Dlatego nie bardzo rozumiem tych, którzy zamartwiają się spadkiem płyty o kilka pozycji na liście sprzedaży i brakiem jej reklamy ze strony pani N. ! I lepiej na tym skończę... :(

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.