[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest wt mar 28, 2023 19:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: ndz gru 11, 2011 16:59 
Awatar użytkownika

Markovitz pisze:
A co do troski o obecność 2 CD "Pamiętam ten dzień" na listach bestsellerów, to rzeczywiście kibicuję mu, bo jeśli sprzedaż tego albumu (o niepodważalnych walorach komercyjnych) wypadłaby słabo, to trudno liczyć na płyty z niepublikowanymi nagraniami koncertów z lat 70. i solowych rejestracji z lat 80.

Wierzysz, że to ma lub będzie miało wpływ na działania pani N. w sprawie kolejnych płyt ? Ja niestety nie mam pewności, a wręcz pewność, że nie ! :(

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn gru 12, 2011 22:26 
Awatar użytkownika

:N:- 2 miejsce w empiku. :) :D

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn gru 12, 2011 22:54 
Awatar użytkownika

Tomasz Pieńkos pisze:
W najnowszym Jazz Forum b. dobra recenzja albumu Niemena "Pamiętam ten dzień".

Trochę szkoda, że Roman Radoszewski w swojej recenzji skupił się wyłącznie na mankamentach tego wydawnictwa.
W zasadzie na większość tych błędów i niedociągnięć zwróciliśmy już wcześniej uwagę na forum, ale pisaliśmy też o pozytywach. Myślę, że w ogólnym rozrachunku jednak te pozytywy przeważają, bo przeciętnemu fanowi raczej nie robi różnicy czy „Pielgrzym” nagrany był w 1972 czy w 1973 roku, czy utwory ułożone są chronologicznie, czy też nie. Może nawet nie zauważy błędu w tekście „Mojej Ojczyzny”...” Fermaty” czy „Pieśni ocalenia” nie zna więc nie będzie się ich domagał… Poza tym są na tej płycie naprawdę "białe kruki", więc jednak warto ją mieć w swojej kolekcji. No i mimo tych wszystkich mankamentów płyta jednak bardzo dobrze się sprzedaje.
Z drugiej strony my, bardziej zaawansowani fani, chcielibyśmy, żeby ta płyta była dopracowana w każdym szczególe, tak, jak nas do tego przyzwyczaił Niemen.
Na pewno też każdy z nas zdaje sobie sprawę, że przy odrobinie dobrej woli osób odpowiedzialnych za tę płytę, można by to zrobić lepiej, tak, żeby płyta satysfakcjonowała nas w 100%, żebyśmy po raz kolejny nie czuli niedosytu. Niestety, jak zwykle zabrakło tej dobrej woli… Znawcy Niemena, którzy próbują coś podpowiedzieć lub skorygować błędy, zazwyczaj traktowani są jak intruzi. Panie przecież wszystko wiedzą najlepiej… Tyle, że niestety efekty jakoś o tym nie świadczą…
Dosadnie, choć nie bez racji, ujął to Roman Radoszewski pisząc, że „po raz kolejny, w żółwim tempie, otrzymujemy produkt poronny, firmowany przez osoby niekompetentne w zakresie Niemenowskiej spuścizny, ale za to z charakterystycznym tupetem ignorancji”.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt gru 13, 2011 1:16 
Awatar użytkownika

Napisać, że zgadzam się z Ewą- to mało. Pójdę dalej w ocenie albumu- to najlepsze płyty Niemena od 20 lat.. 8) i to..

.. mimo mankamentów opisu i obecności słabszych utworów (Jagody na Chmurze to też nie było arcydzieło :)).

Piotr Starzyński pisze:
:N: - 2 miejsce w empiku.

Zestawienie to jest na bieżąco aktualizowane... Zanotowałem następującą kolejność :

EMPiK TOP- 50 (12 XII 2011)

1. Pamiętam ten dzień (2 CD)- :N:
2. Bar tralalala :wink: / Plamy na słońcu (1 CD)- Kazik na Żywo
3. Lioness : Hidden Treasures (1 CD)- Amy Winehouse
4. Listy do M. (2 CD)- Różni Artyści

EMPiK TOP- 50 (13 XII 2011-rano)

1. Bar tralalala / Plamy na słońcu - Kazik na Żywo
2. Pamiętam ten dzień - :N:
3. Lioness : Hidden Treasures - Amy Winehouse
4. Listy do M. - Różni Artyści

Źródło => http://www.empik.com/top50/muzyka?page1=1

Śledząc notowania albumu z radiowymi rarytasami zastanawiałem się, jak te wyniki zostaną odebrane przez dziennikarzy i radiowców... I co się okazuje? W ciągu czterech tygodni od premiery kilka piosenek z tego albumu prezentowano w radiowej Jedynce w piątkowej audycji Klasycy rocka (którą właśnie zdjęto z anteny). Branżowi znawcy w większości nabrali wody w usta, bo skąd w czołówce list sprzedaży nagle album NIEMENA ? Czyżby z powodu wyemitowanych kilka razy w publicznej rozgłośni nagrań, albo za sprawą unikalnego radiowego spotu..? Nie sądzę... Powodzenia tych płyt nie tłumaczą nawet nasze usilne próby zainteresowania znajomych tym wydawnictwem.

edit 17 XII, godz.18:21

PS Uwaga - 12 grudnia przed północą Pamiętam ten dzień był na 1. miejscu empikowego zestawienia TOP-50, następnego dnia zaczął spadać w dół notowania, aż na stronie EMPiK-u pojawiła się informacja, że album jest niedostępny, na szczęście w kolejnych dniach zadbano o dostawę.

-> http://www.empik.com/pamietam-ten-dzien ... 7,muzyka-p

W piątym tygodniu od premiery- NIEBIESKI pnie się w górę.

Obecnie jest na 9. miejscu notowania OLIS i ..

.. na 4. miejscu EMPIK TOP-50.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn gru 19, 2011 22:46 
Awatar użytkownika

Dzisiaj z nowym albumem Czesława Niemena mogli zapoznać się widzowie TVP 2.
Gośćmi programu "Pytanie na śniadanie" były panie: Małgorzata Niemen,
Eleonora Atalay oraz Natalia Sikora.Ta ostatnia zaśpiewała na zakończenie programu piosenkę Niemena "Trąbodzwonnik". Akompaniował jej na fortepianie Piotr Proniuk.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt gru 20, 2011 19:14 
Awatar użytkownika

http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-s ... ie/5958517

http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-s ... ik/5958548
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw gru 22, 2011 21:49 
Awatar użytkownika

W najnowszym, 60 numerze "Brzmień" artykuł Tadeusza Sklińskiego pt."Fakty i mity", poświęcony nowej płycie Niemena i szczegółowo punktujący różnorakie wady tego wydawnictwa, a zwłaszcza błędy w opisie.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt sty 03, 2012 17:38 
Awatar użytkownika

Czytając interesujący artykuł Niemenologa nr 1 w BRZMIENIACH zastanawiałem się, w oparciu o jakie kryteria autor przypisuje mankamenty brzmienia płyt albumu „Pamiętam ten dzień” wyłącznie córce Niemena i równocześnie komplementuje drugą panią odpowiedzialną za pracę nad tym samym masterem ? Czyżby intuicja ?

Przypomnę w tym miejscu Quiz zorganizowany w drugiej połowie lat 80. przez red. M. Gaszyńskiego w radiowej Dwójce, którego zwycięzcą został Tadeusz (późniejszy autor Dyskografii). Też brałem w nim udział- zabrakło mi punktu.. :)
Nagrodą było ułożenie audycji. Jako wytrawny znawca Tadeusz wybrał do emisji radiowe rarytasy Niemena. Teraz dzięki nowemu wydawnictwu i starej kasecie mogę porównać np. "Sen o Warszawie" z albumu (poz.19 na CD nr 1) z prezentowanym w tamtej audycji nagraniem (bez obróbki) z Opola ‘67. Wnioski ? Porównanie wypada jak niebo (sound nowego CD) a wyboista ziemia (stara MC). Jednym zdaniem: postarano się, by przyzwoicie zabrzmiały te fonogramy.

W styczniowym numerze TERAZ ROCKA (nr 1/2012) można przeczytać omówienie zawartości albumu pióra Wiesława Królikowskiego, gdzie autor na koniec cytuje wypowiedź najmłodszej córki Czesława Niemena- Eleonory Atalay:

Kiedy podczas pracy kolejny raz powtarzałam te same sekwencje - na przykład "Malaguenę"- akustyka pomieszczenia, głos taty i jego gitara wessały mnie w tamten czas. "Czy wiesz" wbijało za każdym razem w krzesło złością, rozczarowaniem, rozbitą miłością, żalem."

Kadzić madame Atalay nie zamierzam, ale zdecydowanie wolę wrażenia z pracy nad albumem spisane przez redaktora Królikowskiego niż wywody jej Matki o przekroju transformacji w „Pytaniu na śniadanie”...

W tym porannym programie kolejną tyradę Małgorzaty Niemen przytomnie zastopowała Córka pytaniem:

„-Nie wiem, do czego zmierzasz ?". Można się domyślić... Było o tym sporo w poprzednich wywiadach.

Pamiętam sprzed kilku lat np. taki wywiad w tym porannym bloku- patrz => 10 IV 2008r-"Pytanie na śniadanie".

Sugerowano wówczas, że :N: chciał pozostać w niszy bez strony w necie. Teraz panie zamierzają otworzyć stronę.

Pisałem w roku 2008, że pewnie doczekamy się płyt, ale z błędami w opisie... Sprawdziło się co do joty!

Na szczęście w grudniu 2011 usłyszeliśmy zapewnienie o zadowoleniu z sięgania po utwory Niemena.

Tak więc udał się PANIOM ten ostatni WYSTĘP (2 TVP), mimo że redaktor Kamel nie bardzo wiedział o co pytać...

A byłoby o czym mówić, bo pozytywny przekaz zawarty w tych starych radiowych nagraniach nie osłabł.

PS Po dwóch tygodniach spędzonych na miejscu 9. album Niemena najpierw przesunął się na miejsce 11, a w kolejnym (już ósmym) tygodniu spadł na miejsce 20. zestawienia OLIS.

edit 08 I 2012 23.10

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob sty 21, 2012 21:24 
Awatar użytkownika

Poznaliśmy opinie o albumie kilkorga starszych stażem znawców twórczości Niemena, ale wciąż nie ocenili tych płyt młodsi koledzy... Z braku opinii na Forum Aerolit poszukałem na innych stronach i natknąłem się na świeże spojrzenie w blogu Ragemana. Oto fragment :
Rageman pisze:
całość skupia się na bardziej piosenkowym obliczu Niemena. mniej docenianym przez krytyków, a bardziej przez masową publiczność.
i chociaż wciąż wystawiam "Enigmaticowi" ocenę 10/10, to jednak preferuję Niemena w krótszych, bardziej czytelnych formach. tych utworów nikt wciąż nie przebił (...)

Link do bloga => http://rageman.blox.pl/2011/12/Niemen-P ... Dzien.html

We wczorajszej audycji zaprezentowano radiową wersję "Smutny ktoś i biedny nikt". Był też "Pielgrzym" z osobistym komentarzem pani ze szlabanem. Trzeba to docenić, bo nie przypuszczam, aby tak ciekawego wyboru utworów mógł dokonać któryś z redaktorów Trójki...

edit 23 01 2012 0:13

PS> W kolejnych zestawieniach OLIS album zanurkował na miejsce 31, po czym w aktualnym notowaniu jest już o kilkanaście pozycji wyżej. Ciekawie układają się te wyniki - tak jakby :N: się nie poddawał obojętności świata...

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn sty 23, 2012 22:48 
Awatar użytkownika

Chciałem już znacznie wcześniej opisać swoje odczucia po wielokrotnym przesłuchaniu wiadomej płyty. Naprawdę trudno jest mi ją oceniać. Przede wszystkim cieszę się, że jest. Mimo pewnych niedoskonałości, o których pisali szanowni przedmówcy - ważne, że jest!!! (choć szkoda, że tak późno...) Wypełnia poważną lukę, udostępniając szerokiej publiczności to, co dotąd znane było jedynie wybranym. Sporo z zawartych na niej utworów udało mi się wygrzebać na przestrzeni ostatnich lat, lecz przyznam, że nie wszystkie. I tu argument przeciw nieuprawnionemu "zawłaszczaniu" twórczości. Skoro tylko ukazały się oficjalnie - niezwłocznie zakupiłem, dając dowód dla poszanowania wszelkich praw autorskich. Cieszę się, że brzmią o wiele lepiej niż to, co znalazłem wcześniej. Szkoda, że nie jestem aż tak wielkim znawcą, by dyskutować o niuansach - choć wszelkie głosy śledzę z zainteresowaniem.
I nie chcę już biadolić, że w osiem lat dostaliśmy zaledwie cztery znaczące płyty, w tym jedną kuchennymi drzwiami :cry: Kilku rzeczy brakuje, jak dla mnie zwłaszcza z późniejszej twórczości. Nieco dyskusyjny jest koncert z Poznania, myślę, że można było to miejsce wykorzystać lepiej. Ktoś wspomniał, że to z uwagi na walor komercyjny - i bez tego pierwsza płyta zawiera wystarczająco dużo materiału dla miłośników nieco bardziej "piosenkowego" :N: Choć bez przesady, kiedyś miałem ten koncert na taśmie, potem poległ w wichrach dziejowych, więc dobrze, że jest. Mimo wszystko dalej bezskutecznie szukam muzyki z "Kolumba" tudzież innych rarytasów. Zastanawia mnie, dlaczego wszystkie pozycje pochodzą z archiwów radiowych, innych źródeł nie ma?... :roll:
I jeszcze refleksja po audycji trójkowej. Pojawiła się uwaga odsyłająca nas do lektury książeczek dołączonych do boxów z podstawową dyskografią :N: Jestem w gronie szczęśliwców, ale gdzie można je zdobyć obecnie? Na allegro za wiadome pieniądze?, że nie wspomnę o choćby o Mourner's Rhapsody... http://allegro.pl/niemen-mourner-s-rhap ... 24389.html
lub Terra Deflorata? Tak trudno to wznowić? No cóż lata mijają, a ja ciągle o tym samym, wiem nudne... :oops:
I na koniec, co sądzicie o interpretacji Trąbodzwonnika przez Natalię Sikorę we wspomnianym wcześniej programie TV? Dla mnie jest naprawdę intrygująca, ciekawa, świeża. Oczywiście oryginał pozostaje oryginałem, ale ta wersja też mnie urzekła.
K.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw cze 14, 2012 10:34 
Awatar użytkownika

Na stronie ZPAV widnieje informacja, że album "Pamiętam ten dzień" na dzień 18 kwietnia 2012r. został sprzedany w ilości gwarantującej status Platynowej płyty. Tą miłą dla wielu sympatyków Niemena wiadomością jakoś nieśmiało chwali się wydawca, więc wyrażę w tym miejscu nadzieję, że nadejdzie taki dzień, gdy ów album zostanie uznany za Diamentowy, a to już będzie blisko kryterium, za jakie przyznawano trofeum Złotej Płyty w czasach, gdy odbierał je Niemen za swe pierwsze duże płyty (LP).

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 12, 2012 19:12 
Awatar użytkownika

Choć od premiery minął rok, to album "Pamiętam ten dzień" wciąż znajduje nabywców w dobrych sklepach muzycznych. A ponieważ swego czasu poświęciłem sporo uwagi kształtowi i losom tego wydawnictwa, to i teraz zadałem sobie trud sprawdzając, z jakim efektem spopularyzowano piosenki z radiowego albumu CN...

O audycjach Polskiego Radia z utworami z tych dwóch płyt trochę pisaliśmy na forum. Przypomnę tylko, że kilka razy wyłowiliśmy na falach Jedynki i Trójki prezentacje takich piosenek jak: "Ave Maria, no morro". "A Hard Day's Night", "Nie praszczaj" i piosenki tytułowej. Do wyjątków należała audycja pana Olszańskiego, gdzie (na życzenie M.Niemen) można było wysłuchać trudniejszych kompozycji do wierszy: "Pielgrzym" i "Smutny ktoś i biedny nikt". Obecnie zainteresowała mnie zwłaszcza liczba odtworzeń z tych dwóch płyt w rozgłośniach komercyjnych i lokalnych.

Wertując archiwalne zestawienia (playlisty) za ostatnie 12 miesięcy przekonałem się, że :

- utwór tytułowy zestawu zagościł kilka razy na antenie poznańskiego Radia Merkury i Polskiego Radia Olsztyn,

- "Nim przyjdzie wiosna" trafił do gustu słuchaczom Polskiego Radia Olsztyn i Radia El-ka, a także Radia Wrocław i Radia Złote Przeboje (choć sam w tym ostatnim radiu słyszałem tylko wersję z CD "Post scriptum").

- statystyki nadań piosenki "Pod papugami" z dość dużą dezynwolturą obejmują nazwy zespołów towarzyszących, tak że z zapisów trudno się zorientować, kiedy zaprezentowano wersję z Bossa Nova Combo, kiedy z orkiestrą Górnego, a kiedy najbardziej znaną wersję z Akwarelami... Tym niemniej cieszy fakt prezentacji tej piosenki w Radio znad Wilii 8)

Reasumując: żadne z 44. nagrań tego zbioru nie zdobyło sobie stałego miejsca na ogólnopolskich playlistach. Moim zdaniem szanse na na to miały: "Ave Maria no morro", radiowa wersja "Pod papugami" oraz festiwalowe wersje: "Dziwny jest ten świat" i "Nim przyjdzie wiosna". A że nikt się tym nie przejmie - to już inna sprawa.

P.S. Od czasu obszernego artykułu Tadeusza Sklińskiego w "Brzmieniach" -nr 60 (zima)2011- nie zetknąłem się z równie wnikliwym omówieniem tych płyt na łamach prasy. Poważnych recenzji- jak na lekarstwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr maja 07, 2014 20:39 
Awatar użytkownika

Właśnie się dowiedziałem, że autorem nazwy albumu był ... projektant jego okładki Tadeusz Kuczyński.

(...)Już po raz trzeci miałem okazję pracować przy płycie Czesława Niemena. (przedtem:41 potencjometrów pana Jana i NIEMEN Kattorna JJ72 / Pamflet na ludzkość JJ75 ) To dla mnie niezwykle wzruszające, bowiem jest to artysta którego cenię niezwykle wysoko, taki talent i taka osobowość to coś co trafia się niezmiernie rzadko. Wychowałem się na jego piosenkach i to jego utwory pokazały mi czym jest muzyka i zwróciły uwagę na piękno poezji. Lecz słuchając utorów Niemena nigdy nawet nie marzyłem, by dane m było kiedyś mieć najmniejszy choćby wkład w jego płyty. I teraz czynię to z nieśmiałością, pamiętam bowiem okładki tworzone przez samego Czesława Niemena, z jego rysunkami, takiego zaangażowania i takiego połączenia twórczości muzycznej i plastycznej inni mieć nie mogą.(...)
W tej płycie mam też i taki wkład, że pierwszy raz stało się tak, że miałem wpływ na jej tytuł. Wiadomo było, że będzie to płyta z archiwalnymi utworami spośród nagrań radiowych, ale nie mógł ustalić się żaden tytuł, a jakoś trudno pracować nad okładką bez tytułu.. Narzucający się "Czy mnie jeszcze pamiętasz" jest już wyeksploatowany i jako tytuł płyty, książki i licznych artykułów wspomnieniowych o p. Niemenie. Zaproponowałem "Pamiętam ten dzień" tytuł innej wspaniałej piosenki i propozycja ta została przyjęta. Teraz mogłem zabrać się do projektowania.(...)"

źródło

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt sie 05, 2016 8:18 
Awatar użytkownika

Wygląda na to, że album "Pamiętam ten dzień" rozszedł się w całym nakładzie. Moją uwagę na ten fakt zwrócił wczoraj Krzysztof, wskazując, iż od czasu do czasu na pewnym popularnym portalu aukcyjnym pojawiają się egzemplarze bez folii w kuriozalnie wysokich cenach. To świadczy o tym, że jest popyt na materiały szerzej nieznane lub niewydane.

W sumie dobrze byłoby, gdyby ów album doczekał się zarówno wznowienia, jak i kontynuacji - jest sporo piosenek, których zabrakło uprzednio, np. fantastyczne nagranie radiowe "Gdzie to jest?" czy utwory zarejestrowane przy okazji wywiadu z Markiem Gaszyńskim, jak "Czy wiesz...?" z uroczym kiksem :D Co myślicie? ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz wrz 16, 2018 11:48 
Awatar użytkownika

Cześć WAM. :)
Znowu...wznowienie:
https://www.empik.com/pamietam-ten-dzie ... 3,muzyka-p
Po-zdrowie-nia. :D

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.