Dziękuję Piotrze, że poinformowałeś nas o tym programie (
"Czy nas jeszcze pamiętacie?" - taki był chyba tytuł?).
Niestety widziałem tylko część tego reportażu - liczę na powtórkę - ostatnio (niestety czy na szczęście?) to już reguła, a więc wszystko przed nami.
Sądzić należy, że był to fragment trasy już po koncercie, który znamy z zapisu płytowego - "Old Rock Meeting '86" w Operze Leśnej (11-12.07.1986r.).
Niemen - jak wiemy - wystąpił jedynie w ramach koncertów sopockich i wcale nie palił się do wspólnej trasy z pozostałymi Dinozaurami.
Dokument prezentował zakulisowe sceny ze spotkania "po latach" i z pewnością nie był to amfiteatr, a zatem pytanie, czy ktoś wie, gdzie miało miejsce to spotkanie i ten koncert?
A kogo widzieliśmy?
Część wykonawców była wyróżniona podpisami, część łatwo rozpoznawalna, ale może warto wymienić tych, którzy w tej trasie brali udział.
Nie dysponuję nagraniem, zatem tych, których zapamiętałem, wymienię z niczego, czyli z głowy.
Kogo rozpoznałem?
Przede wszystkim byli to: Ada Rusowicz i Wojtek Korda, Helena Majdaniec, Kasia Sobczyk, Andrzej Nebeski, Zbigniew Bizoń, Wojtek Skowroński, Wojtek Gąssowski, Bogusław Wyrobek, Ryszard Poznakowski, Marek Surzyn, Tomasz Dziubiński, Marek Gaszyński i Marek Karewicz...
Kto dorzuci kolejne nazwiska?
Piotr Starzyński pisze:
Na tak postawione pytanie nie mam więc pewnej odpowiedzi.
Niemen chyba publicznie o tym się nie wypowiadał i nigdzie o tym nie pisał. Myślę zatem, że zwyczajnie nie interesowały go tego typu gromadne wędrowanie w taborze od miasta do miasta lub miał inne plany i obowiązki zawodowe czy domowe.
To już było zdecydowanie za nim i, o ile dobrze pamiętam, dał się skusić na tego typu trasę dopiero w 1997 roku, gdy wystąpił w ramach serii koncertów z Animalsami, Marylą Rodowicz, Markiem Grechutą i Sewerynem Krajewskim - tzw. "Koncerty 30-lecia" (swoją drogą mam pytanie - czy ktoś wie jaką rocznicę te koncerty upamiętniały?).
A zatem nie było Niemena, ale nie było również wielu innych...
Brakowało tak istotnych osób jak Franciszek Walicki, Mira Kubasińska, Tadeusz Nalepa, Józek Skrzek, Włodzimierz Nahorny, Halina Frąckowiak, Janusz Popławski, Michaj Burano...
Nie było to więc jakieś perfidne posunięcie z ukrytym podtekstem ("wycinamy Cześka"), dokonane z inicjatywy własnej (bądź na zlecenie decydentów-producentów) przez realizatorów tego filmu.
Ot, odnotowanie pewnej sytuacji z życia ludzi estrady, którzy na kilka dni spotkali się, aby jeszcze przez chwilkę pobyć z sobą i zrealizować w kilku innych miejscach pomysł "zatrzymania czasu" i przypomnienia o sobie.
Sentyment i komercja - zwykła rola artysty estradowego.
(**)