Nasz gość na tegorocznym zlocie - mam nadzieję, że już regularny uczestnik zlotów - Marek Bielacki ( fan Skaldów ), umieścił na stronie Skaldomaników relację z naszego zlotu. Pozwolił mi ją skopiować i zamieścić tutaj. Oto ona:
Cytuj:
Drodzy Miłośnicy Muzyki Skaldów!
W ostatni weekend (piątek-niedziela, 23-25 września 2016 roku) odbył się w Bydgoszczy XII Zlot Miłośników Twórczości Czesława Niemena. Uczestniczyło w nim ponad dwudzieścia osób z różnych stron Polski (m.in. z Gdyni, Łodzi, Warszawy, Słupska, Bydgoszczy, Gliwic, Żnina, Poznania) – wśród nich m.in. bywalcy zlotów Fanklubu Skaldów: Tadeusz Wójcik z Wrocławia, Andrzej Szlachta z Gliwic i moja skromna osoba. Oglądaliśmy unikatowe materiały filmowe z koncertów i z nieznanych szerszemu gronu audycji telewizyjnych (także niepolskich), a także słuchaliśmy wywiadów „audio” z Niemenem. Scenografię „sali obrad” w budynku bydgoskiej Akademii Muzycznej tworzyły elementy wystawy, jakie przywiózł ze Żnina jej autor – Pan Stefan Czarnecki, prezes Żnińskiego Towarzystwa Kulturalnego – pragnący stworzyć wkrótce w Żninie Muzeum Czesława Niemena, na którego otwarcie mam zaszczyt już być wstępnie zaproszony (na razie bez określenia terminu). Uczestnicy zlotu odbyli w sobotę długi spacer po Bydgoszczy, obejmujący m.in. miejsca, w których koncertował Niemen – m.in. Filharmonię Pomorską (występowali w niej zresztą oczywiście także Skaldowie).
Tego samego dnia wieczorem (w sobotę, 24 września) miałem sposobność – na zaproszenie organizatorów – przedstawić dłuższą wypowiedź (oficjalnie nazwaną wykładem) związaną z osobą i z twórczością Niemena, starając się uwzględnić także wątki Skaldowskie – obecne m.in. w moich publikacjach książkowych i w artykułach prasowych. Na wstępie zaznaczyłem, iż byłem obecny na wszystkich dotychczasowych zlotach Fanklubu Niemena – oczywiście z wyjątkiem pierwszych jedenastu zlotów. Wśród elementów łączących Niemena ze Skaldami i Skaldów z Niemenem wskazałem m.in.: osobę Tadeusza Gogosza, grającego na gitarze basowej zarówno w Akwarelach Niemena, jak i w Skaldach braci Zielińskich; kompozycję Andrzeja Zielińskiego z tekstem Leszka Aleksandra Moczulskiego „Mateusz IV”, dedykowaną Czesławowi Niemenowi (z longplaya Skaldów „Od wschodu do zachodu słońca” ); osobę nadwornego poety Skaldów Pana Leszka Aleksandra Moczulskiego – jako autora tekstu kompozycji Józefa Skrzeka „Z pierwszych ważniejszych odkryć”, wydanej na longplayu Grupy Niemen „Niemen vol, 2”; longplaye „Na szkle malowane” i „To pejzaż mojej ziemi” obejmujące nagrania Niemena („Lipowa łyżka”; Pożegnanie Harnasia”; „Przecież nas wita” ) i Skaldów („Kochali my, kochali”; „Czy musisz odchodzić” ); piosenkę Andrzeja Zielińskiego ze słowami Agnieszki Osieckiej „Zajęczym tropem” z musicalu „ Dziś straszy” (z longplaya Skaldów „Wszystkim zakochanym” ) – akcentując w jej tekście wędrówkę „z Konina do Żnina”, z którego przyjechał na zlot Pan Stefan Czarnecki i w którym to Żninie ma być stworzone Muzeum Niemena.
Sporym zainteresowaniem cieszyła się też nieoczekiwanie wśród uczestników zlotu (nieznana oczywiście Skaldomaniakom) książka „Boże Narodzenie w muzyce i w dramacie muzycznym Skaldów”, której ostatnie egzemplarze przywiozłem na zlot i w której nota bene nazwisko Niemena także się pojawia – dzięki czemu o pewnych elementach twórczości Skaldów miłośnicy Niemena poczytają (a przynajmniej pooglądają kolorowe ilustracje zamieszczone na końcu tomu). Miałem zatem przyjemność przez część tego wieczoru składać autografy na karcie tytułowej owej „niebieskiej książki”. Sobotni wieczór dopełniony został również śpiewem a capella (a także śpiewem Niemenowych przebojów z podkładem instrumentalnym) Piotra Starzyńskiego z Poznania oraz zdynamizowany został nieco „quasi-rock-and-rollem” Tadeusza i moim oraz pozostałych uczestników zgromadzenia. Ze swej strony przedstawiłem również wokalną parafrazę (z zupełnie nowym, improwizowanym tekstem) piosenki „Wspomnienie” (muzyka Marka Sarta; słowa oryginalne, urodzonego w Łodzi, Juliana Tuwima).
Warto zaznaczyć, iż projekcje i rozmowy trwały do późnej nocy, a właściwie do rana (z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę). Na internetowej stronie Niemenowego Forum, w zakładce poświęconej temu zlotowi, można przeczytać relację ze zlotu autorstwa Ewy Oleszczuk i krótką refleksję Tadeusza Wójcika [niemen.aerolit.pl/forum/viewforum.php?=7]. Wkrótce na jednym z blogów Krzysztofa Wieczorka ma się ukazać obszerny fotoreportaż z tego wydarzenia [https://poleczkazplytami.blogspot.com/]. Ja dołączam natomiast do mojej niniejszej relacji kilka fotosów autorstwa Ewy Oleszczuk (większość z nich) i Krzysztofa Wieczorka, które przesłała mi Ewa Oleszczuk. Na zlot zaprosił mnie i zachęcił do udziału w nim Tadeusz Wójcik (Tadeuszu! Dziękuję!).
Pozdrawiam Wszystkich Skaldofanów serdecznie, kończąc moją egocentryczną relację.
Marek Bielacki
Łódź, środa, 28 września 2016 roku