Bożena pisze:
Kiedy Z.Hołdys powiedział, że będzie ważny telefon...
serce mi zapikało - może Pani M z obietnicą , że będą wydane te upragnione i ukryte dzieła.
Pani M. wyraziła uznanie dzwoniąc do P.Brodowskiego i dziękując za ten program.
Witold Górka z Kultury również z
Panią M. rozmawiał, więc może coś z tego wyniknie...
Hołdys powiedział w trakcie programu, że nie byłoby tego Dnia Niemena bez fanów i telewidzów ... To szczera prawda
Dlatego chciałbym w tym miejscu podziękować jeszcze inspiratorowi tego wydarzenia naszemu koledze Andrzejowi Mrozowi, który w styczniu tego roku założył tu temat "Niemen w mediach".
On jako pierwszy dał w przekonujący sposób wyraz naszym oczekiwaniom w mailu skierowanym do Redakcji tvp Kultura. Z niedowierzaniem przyjąłem pierwsze zapewnienia, że w kwietniu, jak dobrze pójdzie, będzie
Dzień Niemena. Ileż to razy programy z Niemenem spadały z ramówki...
-Ee.. tam - pomyślałem- pewnie za tydzień wszystko się rozwieje...
W lutym okazało się jednak, że moje wiadomości zaczęły być przydatne realizującym ten projekt. Wyręczając telewizyjną wyszukiwarkę wskazywałem tytuły programów i daty emisji sprzed lat. Później zaproponowałem Gości, którzy mogliby ciekawie opowiedzieć o Niemenie.
I dopiero, gdy wydobyto oryginał koncertu- Sopot'74 i koncert z Urbaniakiem i Karolakiem (jak się okazało i ja i Witold Górka byliśmy na tym koncercie JJ'86), a trójka Gości (
spośród pięciu propozycji) miała lada dzień otrzymać zaproszenia - uwierzyłem i mogłem napisać już o tym wydarzeniu dużymi literami .
Pamiętajmy- impuls do działania wyszedł od Andrzeja