W fimie pod tytułem "Czesław Niemen" , widziałem w Telewizji Polonia 27.4.2013 roku, zostało powiedziane zdanie " Czesław Niemen rozwiazał zespół Akwarele". Jak to było, to Czesław Niemen przyszedł do zespołu Chochoły, zespoł ten współpracował z Rene Glanou . I Czesław Niemen , swoim uczesaniem , wygladem upodobniony do Rene Glanou, zajmuje miejsce Rene Glanou, zespół Chochoły zmienia nazwę na Akwarele, Czesław Niemen i Akwarele zmieniają swój wygląd, uczesanie, ubiór i współpracują , odnoszą sukcesy. Czytałem wypowiedż Krzysztofa Pendereckiego, w latach swojej młodości ubierał się kolorowo. Dzisiaj okazuje się , piosenki Czesława Niemena i Akwareli , to właśnie najlepsze, najlepsze, najlepsze . Czesław Niemen "rozwija się" , modne w tamtych latach stwierdzenie, tłumaczące różne zagrywki, decyzje. Zastanowiłem się skąd wtedy sie wzięło w Polsce takie myślenie, muzyk rozwija się , tworzac coraz bardziej skomplikowane konstrukcje muzyczne, a muzycy , którzy tego nie robią , stojąc w miejscu , cofają sie , I dowiedziałem sie o Henryku Warsie. Henryk Wars zaczynał komponować takie przeboje jak "Panie Janie" , "Ach, jak przyjemnie" a potem komponował pełne symfonie na pełną orkiestrę symfoniczną , i to gdzie, w Stanach Zjednoczonych Ameryki.Wzór godny naśladowania, i takim tropem zostało ukierunkowane myślenie , wtedy w Polsce, tropem Henryka Warsa. I decyzja , Czesław Niemen po prostu rozwiązuje zespół Akwarele. Nawiązuje współpracę z jazzmanem Zbigniewem Namysłowskim, wtedy mówiło sie o jazzmanach , elita muzyczna, współpracują. Na początku lat osiemdziesiątych byłem na koncercie , grają Zbigniew Namysłowski ze swoim zespołem oddzielnie , i samotny Czesław Niemen z muzyką z taśmy, jak wyłączał taśmę , trochę mówił do publiczności, koncert w Hali Ludowej we Wrocławiu. Po współpracy z Akwarelami, Zbigniewem Namysłowskim, SBB, Aerolit , Czesław Niemen samotnie koncertuje z taśmy. Na koncercie w Sopocie z okazji rocznicy Solidarności Czesław Niemen zdecydował się wykonać jedną piosenkę, w której pierwotnie śpiewa chórek żeński, a na tym koncercie śpiewa Czesław Niemen w zastępstwie chórku żeńskiego. Czesław Niemen samotnie koncertuje, nie zaprosił zespołu instrumentalistów, chórku żeńskiego , i samotnie wykonuje produkcje muzyczne. Jak środowisko muzyczne oceniło fakt " Czesław Niemen rozwiązał zespół Akwarele". I co dalej, a co , nie wiodło im się, coś niedobrze było, przecież było OK. Świetny zespół, a przybył taki ktoś jak Czesław Niemen i rozwiazał zespół. W swoim życiu spotkałem ludzi przekonanych , robią dobrze, a robią tak; przychodza do zakładu pracy , obejmują stanowiska naczelne, przez pewien czas idzie dobrze, potem tacy ludzie mówią do współpracowników o swojej decyzji rozwiazania zakładu pracy, do ludzi mówią , iddżcie sobie, majątek zakładu sprzedany, był zakład pracy, szło dobrze, przyszedł ktoś , i nie ma zakładu pracy. Po latach Andrzej Wajda proponuje Czesławowi Niemenowi role Chochoła w filmie "Wesele" i Czesław Niemen zaśpiewał rolę Chochoła w polskim filmie. Czesław Niemen przyszedł do zespołu Chochoły , a lata potem sam śpiewał piosenkę Chochoła. Trafił Czesław Niemen na zespół SBB. Zespół SBB istniał przed współpracą z Czesławem Niemenem, istnieje dziś. 17.5.2013 SBB w Poznaniu. Józef Skrzek mówił , uzyskał pozwolenie Czesława Niemena na przearanżowanie wszystkiego , co grali. Praktycznie w twórczosci Grupy Niemen są klimaty muzyczne Helmuta Nadolskiego, Andrzeja Przybielskiego , Józefa Skrzeka, Antymosa Apostolisa, Jerzego Piotrowskiego. Czesław Niemen wszedł w maszynerię muzyczną SBB ze swoimi propozycjami, ale te propozycje zostały przearanżowane przez Józefa Skrzeka. W filmie pan Skliński mówi o braku recenzji polskich z koncertów Grupy Niemen. Nieprzychylność przejawiała się w różny sposób, brak polskiej rejestracji wizyjnej koncertu Grupy Niemen , usiłowania skłócania SBB z Czesławem Niemenem , poprzez fakt taki , podczas trasy koncertowej Grupy Niemen nocleg w hotelu dla Czesława Niemena , nocleg w akademiku dla muzyków SBB. Wielkie zainteresowanie ludzi kultury z Niemiec, Finlandii. Pierwsze skojarzenie w latach siedemdziesiątych to Stanisław Ignacy Witkiewicz, w Polsce niedoceniany, za granicą - czołowy polski dramaturg. Fakt taki , czołowy polski zespół muzyki młodzieżowej , Akwarele został rozwiązany przez Czesława Niemena, i co z tego faktu wynikło.
Pozdrawiam Jurek
|