Dzień dobry , pozwolę sobie na taki opis ; lipiec 1979 rok , Polska, stadion w Warszawie , impreza z zaproszonym gościem , Mirosławem Hermaszewskim , Czesław Niemen gra swoją kompozycję na takie spotkanie . Sami swoi , nie przeszkadza nikt z zewnątrz swoim gwiazdorstwem . Do uwierzenia , Polska, nasze sprawy . Występ Skrzeka opisałem , tylko po to, aby przypomnieć, z jaką czcią i wdzięcznością Józef Skrzek mówi o tym swoim występie. Józef Skrzek współpracuje z twórcami ludowymi , zespołami Wałasi, Grojcowianie, z twórcami zza wschodniej granicy, Roksaną Wikaluk, Aleksandrem Ragazanowem,Michaiłem Ogorodowem. Józef Skrzek koncertuje w Moskwie, Sankt Petersburgu, Grodnie.Markovitzu, piszesz, Józef Skrzek mówił coś o piosenkach rosyjskich śpiewanych przez Czesława Niemena. Niemen w roku 1965 na estradach polskich śpiewał po rosyjsku piosenki rosyjskie ,potem uzyskał kontrakt na nagranie płyty z piosenkami rosyjskimi . Wiem , muzycy SBB w żartach jadąc samochodem z Niemiec śpiewali po rosyjsku piosenki z repertuaru Niemena , wydzierając się błazeńsko . Takie piosenki są dobrym tematem na powygłupianie się , wniesienie trochę rubasznego humoru jest wskazane przy śpiewaniu po rosyjsku. Alosza Awdiejew , Włodzimierz Wysocki , śpiewający po rosyjsku , piją alkohol, śpiewają z humorem. Taka jest rzeczywistość rosyjskich klimatów , uśmiechnij się . Poważna muzyka Grupy Niemen podczas nagrań i koncertów .Podczas jazdy samochodem , raczej pośpiewanie sobie w fajnej kompanii fajnych piosenek, można się powydzierać , znam to. Jadąc przez Niemcy, samochodem , wydzieranie się w jezyku rosyjskim , pozazdrościć , wspaniałe niezapomniane przeżycie . Trudno sobie odmówić takiej przyjemnosci , i w obecności samego Niemena , na samą myśl się śmieję . Słowa , Markovitzu, które napisałeś , pozwoliłem sobie wyjaśnić . Artyści następni wymienieni przeze mnie poprzednio , mówią o tych swoich występach z szacunkiem . Rok 1979 wyróżniłem , bo jest ten rok czterdziestką Niemena , i widzę poparcie dla Niemena ze strony zamawiających kompozycje , czy występy. Niemen był takim prowokatorem , zaproszony do Radia Wolna Europa mówił o Leninie . Więc co mówił , o roku 1979 , to mówił. A gdzie był zaproszony , na takie fakty chcę zwrócić uwagę. Zamawiający ; jacy , grubi , chudzi, łysi, długowłosy, mniejsi, więksi, jacyś zamawiający , zamówili robotę , robota wykonana , spokój. Zamawiający w roku 1979, i zamawiajacy w roku 2001 koncert "Pieśń od ziemi naszej" , zwyczajne zamówienia na wykonanie pracy . W czerwcu 2014 roku byłem na zorganizowanych i opłaconych przez Instytut Polski w Praze w Czechach Dniach Polski w Czechach. Pan z Instytutu Polskiego zapowiada koncert dwu zespołów, czeski Buty i polski SBB . Byłem na koncercie . W listopadzie 2014 roku Dyrektor Radia w Olomoucu w Czechach zorganizował koncert czeskiego zespołu i polskiego SBB , mówił z estrady, lubi SBB i zaprosił na rocznicę pracy radia. Byłem na koncercie. Rok 1979, w życiu artystycznym Niemena, trzy zamówienia na roboty zostały zrealizowane, zwyczajne życie . Po to ten Niemen jest , aby realizował takie roboty. "Dialog" Wladysława Broniewskiego i Włodzimierza Majakowskiego w ułożeniu Czesława Niemena a "Pieśń od ziemi naszej" Cypriana Kamila Norwida. "Pieśń od ziemi naszej" I Tam gdzie ostatnia świeci szubienica, Tam jest mój środek dziś, tam ma stolica, Tam jest mój gród. Od wschodu mądrość kłamstwa i ciemnota, Karności harap lub samotrzask z złota, Trąd, jad i brud. Na zachód kłamstwo wiedzy i błyskotność, Formalizm prawdy, wnetrza bezistotność, A pycha pych! Na północ zachód z wschodem w zespoleniu A na południe, nadzieja w zwątpieniu O złości złych! II Więc - mamże oczy zakryć i paść twarzą. Wołając : "Kopyt niech mię grady zmażą, Jak pierwotraw!" Lub mamże barki wyrzucać do góry Za lada gwiazdką ze złotemi pióry, Za sny nieść jaw? Więc mamże nie czuć, jaką na wulkanie Stałem się wyspą , gdzie łez winobranie I czarnej krwi!... Lub znać ,co ogień z łona mi wypali? Gdzie spełznie? odkąd nie postąpi dalej? I zmarszczyć brwi?... III Gdy ducha z mózgu nie wywikłasz tkanin, Wtedy cię czekam, ja , głupi Słowianin, Zachodzie - ty!... A Tobie Wschodzie , znaczę dzień widzenia, Gdy już jednego nie będzie sumienia W ogromni twej. Południe! Klaśniesz mi, bo klaszczesz mocy, A ciebie minę, o głucha Północy, I wstanę sam. Braterstwo ludom dam, gdy łzy osuszę, Bo wiem, co własność ma, co ścierpieć muszę: Bo już się znam. Tekst Norwida mam przed oczami, Norwid Słowianin , stoi na ziemi , rozgląda się na wszystkie strony świata, i stwierdza , nie można być samemu, potrzebne jest braterstwo. Słowa Norwida "Braterstwo ludom dam" są to takie słowa , które pasują dobrze do wyboru słów poetów Majakowskiego i Broniewskiego , jaki dokonał Czesław Niemen. Niemen mówił , wybrał , co pasowało . Niemenowi pasuje Norwid, więc Niemen znalazł takie sformuowania Majakowskiego i Broniewskiego, które brzmią podobnie jak Norwidowskie. Majakowski i Broniewski , fragmenty wybrane przez Niemena brzmią w taki sposób : " do pracy, ta ziemia to nasze życie , przyszłość czeka , ziemia domem każdego człowieka," i jest to kontynuacja Norwida o braterstwie, ziemia nasza, nasza, czyli współna . Norwid pisze o braterstwie, Majakowski i Broniewski kontynuują . Z "Dialogu" , " my przenigdy nikomu nie damy naszej ziemi ranić" są praktycznie słowami Niemena "Dziwny jest ten świat" . W tym swoim utworze Niemen krzyczy , takie same uczucia , jak w wierszu Majakowskiego. Czesław Niemen dobrze wybrał słowa Majakowskiego i Broniewskiego do "Dialogu" , pod tymi słowami może się ideologicznie podpisać i Norwid i Niemen . Dlatego napisałem o równości "Dialogu " Niemena i koncertu w 2001 roku o poezji Norwida "Pieśń od ziemi naszej" . Czesław Niemen we własnej osobie. Pomyślę o przyjemności pracy z chórem , po prostu zachwyt dla "Dialogu". Kompozycja "Dialog", którą można posłuchać w youtube , jest cząstką pracy Czesława Niemena , tak zwana "wisienka na torcie" , bo zapoznanie się z poezją Majakowskiego, Broniewskiego, wybranie wersetów, opracowanie kompozycji, rozpisanie nut na chór, zapoznanie sie z chórem , wspólna praca nad materią, wycieczka do Moskwy, pobyt w Moskwie, są przeżyciami , których nie odbierze nikt. Czesław Niemen czy opowiadał o swoich uczuciach związanych z całokształtem pracy nad "Dialogiem", raczej zbywał , trochę mówił . Tłumaczył, tłumaczył się , przed ludżmi . Ludzie się przyzwyczaili, Czesław Niemen się tłumaczy ze swojego życia . Panie Niemen przed nikim z niczego nie tłumaczą się. Słowa Norwida : " bo wiem , co własność ma" są realizowane .A rzeczywiście, w roku 1979 takie uczucia były, taka praca była , czterdzieści lat minęło , w roku 1979 Niemen obchodzi swoje czterdzieste urodziny. Rozmowa z Niemenem ukierunkowana na temat , jaką przyjemność czerpał z pracy nad 'Dialogiem" , wyjaśniła by , co czuje Artysta , pracując nad dziełem. Napiszę ; "Dialog" jest dziełem Czesława Niemena . Dzieło powstało na zamówienie, Czesław Niemen pracował nad dziełem , współpracował . Posłużę się poezją Leopolda Staffa Ars poetica "Echo z dna serca , nieuchwytne Tak jasny jak spojrzenie w oczy I prosty jak podanie ręki" Opisałem zależność zachodzącą między poezją Norwida , Niemena, Broniewskiego, Majakowskiego . Opisałem , jakim kierował się Niemen sposobem , tworząc swój wybór słów Majakowskiego, Broniewskiego. Opisałem , skąd w ogóle pomysł takiej konstrukcji słowno-muzycznej . Opisałem rok 1979 , co znaczy w życiu Niemena. Opisałem sytuację Niemena , i rodziny Niemena . Jurek
|