Zanim odpowiem na pytanie Domina, wymienię 3 programy, wokół których odżywają kontrowersje:
1. widowisko "..a miłość największym jest darem.." zreal. w dn. 7-9 XII 1981 (pada też data 12 XII)
2. zapis wywiadu Cz.Niemena dla telewizyjnej dziennikarki B.Pietkiewicz zreal. tuż przed B.N. 1981
3. fragment wywiadu (patrz poz.2) zmontowany i wyemitowany w DTV 26 XII 1981
Domin189 pisze:
.. z tego, co rozumiem, wywiad został przeprowadzony już w trakcie stanu wojennego..
Tak stwierdził reżyser Ford- Hanaoka - osoba nieźle poinformowana o tym, co się działo wokół programu "...a miłość największym jest darem...". Nie ma powodu, abym mu nie wierzył, zwłaszcza że znam jeszcze jedną wiarygodną relację potwierdzającą ten fakt (nie chcę jej tu upubliczniać). Sam Niemen przyznał to mimochodem w przynajmniej dwóch wywiadach (prasowym i radiowym).
Istota problemu kryje się nie tylko w tym, co Czesław powiedział w tym wywiadzie (poz.2), ale w tym, co Domin określił jako "faux pas". Zasygnalizowana w filmach dokumentalnych o Czesławie Niemenie
niezręczność polegała na udzieleniu wywiadu przed kamerą reżimowej TV. Artysta ufał, że zdanie o potrzebie pracy zostanie zrozumiane tak, jak On rozumiał przesłanie Norwida- bez oglądania się na kontekst sytuacyjny. Tę ufność wykorzystano bez skrupułów w DTV (poz.3).
Odnalazłem na forum wątek sprzed lat, w którym dyskutowaliśmy na temat postawy Niemena w stanie wojennym. Pierwsza część dyskusji dotyczy interwencji trzech Panów w TVP, aby tym tematem się nie zajmowano. Druga część wątku dotyczy już meritum zagadnienia i do tej części odsyłam zainteresowanych =>
Niemen w cieniach PRL-u Przypomnę, co pisał na Forum 20 kwietnia 2008r. stryjeczny brat Czesława Niemena- Wydrzyckiego.
Romuald Juliusz Wydrzycki pisze:
Czesław nie miał dobrego nosa politycznego i miotał się pewnie czasami w niezręcznościach, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji nawet drobnych potknięć. Były to jednak tylko niezręczności i nic więcej. Jego kręgosłup polityczny jest chyba znany.
We wspomnianym topiku Veriton zacytował obszerne fragmenty wywiadu z listopada 1989r., jaki przeprowadził z Niemenem Krzysztof Winnicki. Oto fragment wypowiedzi Artysty dla polonijnego "
KURIERA PLUS":

:
Kilka dni przed stanem wojennym nagrałem program– specjalnie przygotowany na święta "A miłość największym jest darem."Napisałem do tego programu dwie kolędy, wykorzystałem poezję okolicznościową Norwida i fragment z "Listu do Koryntian" św. Pawła. I cóż.. Za kilka dni mamy stan wojenny. Po tygodniu zaczęli mnie szukać politrucy z MON. Wreszcie któregoś wczesnego ranka, około wpół do szóstej dorwał mnie jeden z tych zawiadujących rozrywką. Musiałem się ubrać i wyjść. W czasie rozmowy mówi: "Nagrał pan taką audycję świąteczną?", "Nagrałem".
"Bo widzi pan, my chcemy ją nadać w święta." Zastanowiłem się o co tutaj w tym wszystkim chodzi i odpowiadam: "Dobra, nadawajcie". "Ale my chcemy, żeby pan jeszcze wyjaśnił, dlaczego taka muzyka jest w tym programie, dlaczego religijna?" Poradziłem się wówczas (nieżyjącego już) proboszcza z parafii św. Stanisława Kostki za Żoliborzu ks. Boguckiego. Ksiądz odpowiedział mi, że powinienem powiedzieć to, co myślę.
Rozpisałem się... Warto na koniec zdać sobie sprawę z dwóch następstw decyzji Cz.Niemena o udzieleniu wywiadu zmilitaryzowanej Telewizji Polskiej.
- Po pierwsze: widowisko zaraz po ukończeniu zostało opracowane, wyemitowane i zarchiwizowane,
- Po drugie: nagrana po realizacji widowiska rozmowa Niemena z red.Pietkiewicz
nie stała się częścią widowiska i dzięki temu sam program nie podzielił losu tego wywiadu, który po wypowiedzi Niemena dla RWE został zniszczony bądź przepadł* jako niechlubne dla władz świadectwo zabiegów propagandowych.
* ocalałe wersje audio wywiadu z grudnia 1981r.- to zasługa fanów.