[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest sob kwie 01, 2023 14:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: sob wrz 22, 2018 7:51 
Awatar użytkownika

Status Złotej Płyty album 2 CD "#NIEMEN- Pamiętam ten dzień" osiągnął już miesiąc po premierze w 2011. Rok później album sprzedano w ilości gwarantującej Platynową Płytę. Dopiero dziś podczas radiowego koncertu z udziałem młodych piosenkarzy nastąpi wręczenie tych trofeów spadkobierczyni Czesława Niemena.

Transmisja koncertu w sobotę 22 IX w radiowej Jedynce od godz.21.05.

Więcej informacji-> Polskie Radio24

2CD Pamiętam ten dzień -> opis płyty na stronie empik

Złote Płyty Czesława Niemena-> tutaj

PS Warto posłuchać jeszcze z innego względu...

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr wrz 26, 2018 20:51 
Awatar użytkownika

Małgorzata Niemen na antenie PR powiedziała, a Domin prze pisze:
(...) chcę podziękować Polskiemu Radiu za docenienie kunsztu Czesława Niemena, słuchaczom - gdyż bez ich uszu, smaku i gustów inaczej by to wyglądało. Dziękuję Polskiemu Radiu za to, co teraz i za to, co będzie - bo Polskie Radio przygotowuje niespodzianki, niespodziankę... (...) po śmierci Czesława, przez te wiele lat, poznałam jego sprawy dotyczące twórczości i absolutnie uważam, jak zapewne wielu z Państwa, że artysta za swój talent i swoje dzieła powinien móc zacnie żyć. To nie jest rzeczą oczywistą - uważamy artystów, autorów, wykonawców za tzw. "umilaczy", umilają nam życie, wszystko im tak łatwo "spływa" (...) klasyk z Krakowa mawiał: "kochajmy artystów!", ja dodam - "szanujmy artystów"!

To w końcu możemy się spodziewać niespodzianki czy... niespodzianek? :D Jeżeli pracuje nad nią (nimi?!) Polskie Radio, to logicznym będzie przyjąć, że przyszłe wydawnictwo musi być w jej katalogu.

Znawcy twórczości i fani, z którymi w ostatnim czasie rozmawiałem, zgadują, że może to być jakiś koncert. W ostatnim czasie GTR/Numusi uraczyło nas dwoma kompilacjami nagrań na żywo "On Stage 1970/1972" (zapis koncertu Niemen Enigmatic z Jazz Jamboree 1970 oraz Grupy Niemen z Opola 1972) oraz "Live in Helsinki 1973" (zapis koncertu Grupy Niemen z Helsinek 1972), więc wykluczonym wydaje się, aby spadkobiercy zechcieli wydać ten sam materiał. Podążając tym tropem, marne wydają się również szanse na oficjalne wydanie koncertu z Opola 1971 (uroczystość wręczenia Złotej Płyty za album "Niemen Enigmatic"). Podliczyłem - te trzy wydawnictwa to w sumie około 165 minut (dwie godziny i czterdzieści pięć minut!) świetnej muzyki :shock: Przynajmniej moja radość z odsłuchu nagrań wydanych przez GTR jest... umiarkowana - dźwięk mógłby być lepszy, poligrafii brak szlifu, a booklet z komentarzem i zdjęciami wydaje się w przypadku płyt z archiwalnym materiałem ich nieodłącznym, uzupełniającym całość elementem. Gdyby którykolwiek z wyżej wymienionych koncertów ukazał się legalnie, z całą pewnością bym go nabył. Z szacunku do ulubionego artysty.

Czego się zatem możemy spodziewać? Przewertowałem na szybko album "Niemen - dyskografia, fakty, twórczość" Tadeusza Sklińskiego i wynotowałem co ciekawsze pozycje:

Kino Kraków, Opole (23.06.1967)
Opole 1973 (czerwiec 1973; z tego koncertu zachowało się sporo zdjęć, w tym to, z grającym na flecie :N: )
Jazz Jantar 1973 (czerwiec/lipiec 1973 - ostatnie koncerty Grupy Niemen)
Opole 1974 (29.06.1974 - "Rock przez cały rok", Niemen był gwiazdą wieczoru, wcześniej grali m.in. Novi Singers i SBB)
Jazz Jantar 1974 (sierpień 1974)
Mińsk albo Leningrad 1976 (grudzień 1976)*
Bratysława lub Berlin (kwiecień 1978)*

A może to będzie jednak kompilacja podobna do "Pamiętam ten dzień", złożona z wielu pojedynczych nagrań radiowych? Potencjał jest duży, że wspomnę tylko o "Gdzie to jest" Niemena i Akwareli czy wczesną wersję "Daj mi wstążkę błękitną". Troszkę mydło i powidło, ale przynajmniej zawartość uzupełniłaby część brakujących ogniw w dyskografii Czesława Niemena (por. tutaj i tutaj).

Miejmy nadzieję, że przekonamy się o tym jeszcze w 2018 ;-)

*zdaje się, że te koncerty były we fragmentach prezentowane na antenie Polskiego Radia

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 11, 2018 8:40 
Awatar użytkownika

Z nagranych koncertów przytoczonych przez Domina (z albumu DYSKOGRAFIA Tadeusza Sklińskiego) do wydania na płytach nadają się dwie/ trzy pozycje*.

W pierwszej kolejności- Leningrad '76 (Petersburg). Ten zapis powinien ukazać się na CD jakieś 10 lat temu- zaraz po "41 Potencjometrach Pana Jana".

Cytuj:
Opole 1974 (29.06.1974) - "Rock przez cały rok" - Niemen był gwiazdą wieczoru, wcześniej grali m.in. Novi Singers i SBB

Tamten opolski wieczór należał całkowicie do grupy SBB (ich występ już dawno ukazał się na płycie). Inni wykonawcy nie porwali publiczności.

Natomiast ja wciąż czekam na album złożony z pieśni nagranych w latach 1977-1982. To w tej chwili najbardziej rażąca luka w dyskografii Cz. Niemena.

Tymczasem anonsowany koncert promujący reedycję albumu "Pamiętam ten dzień" udostępniło => Polskie Radio (link po lewej stronie).

* Oprócz koncertu z 1976 roku- mam na myśli nagrania z Berlina'78 i z dwóch koncertów Berlina'84 (prezentowane w 1984 przez PR).

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob paź 13, 2018 22:49 
Awatar użytkownika

Markovitz pisze:
Z nagranych koncertów przytoczonych przez Domina (z albumu DYSKOGRAFIA Tadeusza Sklińskiego) do wydania na płytach nadają się dwie/ trzy pozycje (...) oprócz koncertu z 1976 roku - mam na myśli nagrania z Berlina'78 i z dwóch koncertów Berlina'84 (prezentowane w 1984 przez PR).

Jeżeli idzie o Leningrad '76 i Berlin '78, to jestem jak najbardziej ZA, natomiast koncerty z '84 - niekoniecznie. O ile mi wiadomo, Niemen zagrał wówczas z playbacku, choć repertuar (znów sięgam do wspomnianej "biblii" miłośników twórczości Niemena) był całkiem interesujący. Wykonane w Berlinie "Moja ojczyzna", "Hymn do Matki Ziemi", "Taniec clownów", "Psalm XV" i "Pieśń milenijna" winny znaleźć się natomiast w wersji studyjnej na albumie złożonym:
Markovitz pisze:
z pieśni nagranych w latach 1977-1982
gdyż
Markovitz pisze:
To w tej chwili najbardziej rażąca luka w dyskografii Cz. Niemena.

- i chyba każdemu fanowi trudno się z tym nie zgodzić!

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr mar 01, 2023 22:25 
Awatar użytkownika

Administrator facebookowego profilu Polskiego Radia Trójka pisze:
Już 3 marca gratka dla fanów Czesława Niemena! W przestrzeni cyfrowej pojawi się pierwsze z ponad czterdziestu nagrań studyjnych i koncertowych Artysty - ballada Czesława Niemena „Nim przyjdzie wiosna” do tekstu Jarosława Iwaszkiewicza.
W tej wersji niekwestionowany przebój Niemena został zarejestrowany w Sopocie, podczas koncertów III Międzynarodowego Festiwalu Interwizji (a zarazem 19 Międzynarodowego Festiwalu Piosenki) w1979 roku. Wykonując piosenkę „Nim przyjdzie wiosna” z zespołem, w którym na gitarze grał Maciej Radziejewski, na basie Jerzy Dziemski i Maciej Czaj na perkusji, Czesław Niemen wygrał konkurs.
Na 14 kwietnia 2023 zaplanowano premierę w serwisach streamingowych wszystkich utworów z albumu „Pamiętam ten dzień”. Wówczas w sprzedaży pojawi się też wznowienie wydawnictwa w formie tradycyjnej, na płytach CD. Pierwsza edycja pokryła się platyną, a płyta od wielu lat praktycznie jest nie do zdobycia na rynku.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn mar 06, 2023 16:34 
Awatar użytkownika

Bardzo dobrą wiadomość przyniosłeś nam Dominie!

Jak na złość serwis Deezer, z którego korzystałem, wprowadził odpłatny abonament, więc się chyba pożegnam z ich usługą, a tu taki news:

Domin189 pisze:
Na 14 kwietnia 2023 zaplanowano premierę w serwisach streamingowych wszystkich utworów z albumu „Pamiętam ten dzień”.

Wówczas w sprzedaży pojawi się też wznowienie wydawnictwa w formie tradycyjnej, na płytach CD.

Pierwsza edycja pokryła się platyną, a płyta od wielu lat praktycznie jest nie do zdobycia na rynku.

Swoją aktywnością w sprawie upamiętnienia twórczości Czesława Niemena oddajesz, Dominie, Jego następczyniom sporą przysługę...

Mówi się, że to działalność hobbystyczna, ale dużo gorzej z popularyzacją i reklamą utworów C.N. radzą sobie tzw. profesjonaliści.

W porównaniu z Twoją stale pogłębianą wiedzą ludzie z radia i firm płytowych mają blade pojęcie o drodze twórczej naszego Artysty.

Co ważne- trafiasz do ludzi młodych, którzy powinni wiedzieć, że oprócz znanej głównie z wywiadów Natalii był jeszcze Czesław Niemen!

I tylko doskwiera żal, bo jakby to ująć poetycko:.. nagrodzą cię za to tym co mają pod ręką.. I zwykle nie jest to nic przyjemnego.

Gdy szykowano wydanie albumu CD w 2011, to Polskie Radio zwróciło się w ogłoszeniu prasowym o info na temat archiwalnych nagrań.

Swoje uwagi prostujące błędy w opisie nagrań przekazałem dwóm Paniom spadkobierczyniom i Wydawcy. Jak myślisz- podziękowano..?

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.