Dzień dobry ,
1. W piśmie Dziennik Bałtycki , rok 1996 , numer 170. , notatka Redaktor : Minister Barbara Labuda i Czesław Niemen , Michaj Burano , Katarzyna Dowbor , Kasia Kowalska i Piersi , Obstawa Prezydenta z Proletaryatem oraz Józef Skrzek - oto bardzo niepełna lista atrakcji , jakie przygotowali dla kilku tysięcy zgromadzonej w Operze Leśnej publiczności organizatorzy imprezy nazwanej " Atlasem polskiego rocka " . Odbył się koncert z okazji 75 - tych urodzin Franciszka Walickiego.
W piśmie Dziennik Bałtycki w tej notatce jest opis , jak występowali ; Czesław Niemen , Piersi , Mira Kubasińska , Brekaout , Kasia Kowalska , Varioux Manx , Michaj Burano , John Mike Arlow , Wojciech Korda , Małgorzata Ostrowska . Tytuł koncertu : " Po obu brzegach tęczy - atlas polskiego rocka " , data lipiec 1996 rok w Sopocie w Operze Leśnej , na tym koncercie wystąpił Józef Skrzek 2. Pani Basia Kuligowska , strona parafia Rumia Zagórze , data 18.6.2007 Pani Basia Kuligowska : Metamblewo jest miejscem szczególnego odkrywania prawdy o miłości . W niedzielne popołudnie , w leśnym sanktuarium przy Ołtarzu Papieskim , spotkała się młodzież z całej Polski i zagranicy . Przesłaniem tegorocznego jubileuszowego festiwalu były słowa Jana Pawła II skierowane do młodzieży : " Nie możecie przegrać miłości " . Temat ten pomogła zrozumieć ekspertka festiwalu - profesor Maria Ryś . Gwiazdami wydarzenia były zespoły takie jak SBB z Józefem Skrzekiem , chór gospel Zwykły Cud i najmłodszy w Polsce perkusista - pięcioletni Igor Falecki . Uroczystości uświetniły także grupy break dance , hip - hop i fire show
Na X Festiwalu Młodzi i Miłość w Metamblewie , koncert zespołu SBB 17.6.2007 , Metamblewo jest dzielnicą miasta Gdańsk 3. Józef Skrzek w rozmowie z panią redaktor Teresą Semik mówi o Janie Skrzeku , pismo Dziennik Zachodni , data kwiecień 2005 rok Józef Skrzek : Żeby móc zarabiać na scenie , trzeba było mieć w tamtym czasie uprawnienia nadawane przez Resort Kultury . Pomogłem Jankowi je zdobyć . Byłem w komisji ministerialnej , która je przyznawała
Redaktor Jacek Kurek , pismo Gazeta Uniwersytecka Uniwersytetu Śląskiego , miesięcznik Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach , numer 7 . ( 227. ) , data kwiecień 2015 Redaktor : W maju 1985 roku Jan Skrzek pojechał do Warszawy , by zdać egzamin , który pozwoliłby mu zostać zawodowym artystą muzykiem . Egzaminował wybitny aktor , reżyser , dyrektor teatrów i pedagog Aleksander Bardini , pamiętany też wówczas z brawurowo prowadzonych programów telewizyjnych dla marzących o estradzie amatorów . Z bluesem jednak do czynienia miał mniej więcej tyle , co Kyks z baletem . Gdy Aleksander Bardini usłyszał Skrzeka , powiedział stanowczo i absolutnie : Nie . Nie taki głos , nie taka dykcja ... Nic nie takie ... Janek machnął ręką , usiadł i zagrał na organkach . I wtedy profesor natychmiast zmienił zdanie . Wydana przez Departament Teatru , Muzyki i Estrady Ministerstwa Kultury i Sztuki legitymacja Jana Skrzeka uprawniająca do wykonywania zawodu muzyka estradowego ma datę 30 marca 1985 roku . Podpisali ją kompozytorzy Andrzej Trzaskowski - przewodniczący komisji i Janusz Trzciński - ówczesny dyrektor Departamentu Teatru i Estrady . Takie to były lata ... Redaktor : W tym samym roku w plebiscycie miesięcznika "Jazz Forum " Janka Skrzeka uznano za najlepszego polskiego muzyka w kategorii instrumentów różnych ( harmonijka ustna - rzecz jasna ) . To był w ogóle dobry rok dla Janka . Zaśpiewał wtedy między innymi w Jarocinie dla 15 tysięcy ludzi . I wtedy też , 13 września 1985 roku , w chorzowskiej "Leśniczówce" nagrał swoją pierwszą płytę " Górnik Blues " ... Zaczynała się introdukcją Orkiestry Dętej Kopalni Węgla Kamiennego 1 Maja , a potem było to fascynujące i jedyne harmonijkowo - fortepianowe Jasiowe Granie ... Po latach sam bywał jurorem w festiwalach harmonijkowych , na przykład w poznańskim " Zaczarowanym Świecie Harmonijki " . Brat Janka , Józef , nazywa harmonijkę najbardziej bluesowym instrumentem świata i wspomina , że kiedy Jankowi zdarzało się grać pod ziemią , w kopalni , to od razu jakby czyściej się tam robiło 4. W marcu 2006 roku perkusista Paul Wertico grał w zespole SBB trasę w Polsce , potem jeszcze grał jeden koncert SBB we wrześniu 2006 roku w Toronto w Kanadzie . W pażdzierniku 2006 roku i w listopadzie 2006 roku Paul Wertico jest w Polsce , na Słowacji , na Węgrzech i w Niemczech . Chce grać , ale z kim , Józef Skrzek i Antymos Apostolis nie podejmują współpracy z Paulem Wertico , w dniu 11.11.2006 są na Węgrzech w Seged na Festiwalu muzycznym , do współpracy zapraszają perkusistę węgierskiego Gabora Nemetha i Tomasa Samlo , muzyka węgierskiego , i tam grają koncert . Strona Marek Raduli ; W roku 2006 perkusista Paul Wertico grał w zespole The Colours ; zespół The Colours w składzie ; Krzysztof Ścierański , Bernard Maseli , Marek Raduli , Paul Wertico , trasa koncertowa tej formacji : koncert 24.10.2006 Olsztyn koncert 25.10.2006 Warszawa koncert 26.10.2006 Kutno koncert 27.10.2006 Przemyśl koncert 28.10.2006 Lubin koncert 29.10.2006 Świętochłowice koncert 30.10.2006 Bratislava , Słowacja koncert 31.10.2006 Budapest , Węgry koncert 2.11.2006 Inglostadt , Niemcy W dniu 29.11.2006 Paul Wertico napisał email do muzyków zespołu The Colours Paul Wertico : Cześć Krzysztof , Marek & Bernard Paul Wertico : Chciałem po prostu do Was napisać , by powiedzieć Wam jak bardzo wspaniałe było granie i przebywanie z Wami . Mieliście fantastyczne brzmienie i mam nadzieję , że możemy razem zrobić o wiele więcej w przyszłości ! To był zaszczyt dla mnie występować z Wami każdego wieczoru ! Wszystkiego najlepszego !!! Paul 5. Jak wspomina pierwsze koncerty Grupy Niemen lider zespołu , Czesław Niemen . Wpis w tym forum , Artystyczne kontakty , internauta szach'raj , data 30.8.2006 , godzina 16:08 Czesław Niemen : Pamiętam nasz pierwszy koncert we wrocławskim "Pałacyku" : studenci jakby nic nie pojęli z naszej muzyki ...
Czesław Niemen , pismo Teraz Rock , 9.2003 Czesław Niemen : Już nie pozwalałem sobie na dodekafoniczne klastery ( gwoli wyjaśnienia niewtajemniczonym ) , to nic innego jak granie łokciami po czarnych i białych klawiszach fortepianu , lub wyrażanie w inny sposób swojej bezkompromisowej " nowoczesności " ... 6. Józef Skrzek w Radio Toksyna , po nagraniu płyty SBB Blue Trance , czyli po 2010 roku Józef Skrzek : Czasami byliśmy , no , jak takie , ja nie wiem , przemytniki , ha , ha . Kiedy na granicy musieliśmy wyjmować sprzęty i staliśmy na przykład po cztery , pięć godzin po północy i sobie wymyślili celnicy Enerdowcy , albo celnicy z Czechosłowacji , albo jeszcze inni , którzy nas gdzieś tam wpuszczali na jakiś większy festiwal rockowy. A jako , że byliśmy zza Żelaznej Kurtyny , to na wszelki wypadek zawsze wpuszczali nam psy , no po to , żeby powąchały , czy tam nie ma , na przykład , nie wiem , były takie śmieszne , no
Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Ryszardem Glogerem , Radio Merkury , wrzesień 2007 rok Józef Skrzek : Co się działo na ostatnich moich podróżach, czy w Góry Skaliste , czy tam do Aten , zagubione bagaże , rozwalony moog , nie wiadomo co tam jeszcze , śpiączka , bo nie wiesz , czas się zmienia i tak dalej
Czesław Niemen , pismo Tylko Rock , 3.1997 Czesław Niemen : Po półrocznym pobycie we Włoszech wracałem samotnie za kierownicą camioncino Ford Transit . Trasę Bolonia - Warszawa pokonałem non -stop 35. godzin . Na granicy w Cieszynie czekał już mój włoski impresario Antonio Foresti , udający się z wizytą do Polski . Był zszokowany kiedy tłumy fanów na wiadomość o przyjeżdzie gwiazdy ( ... ? ) zaatakowały szlaban . W pośpiechu skrobnąłem kilkadziesiąt autografów i na gaz . Zajrzałem na chwilę do domu i bez odpoczynku pognałem do Sopotu . Szaleństwo ... 7. Jacek Rzepczyk , muzyk , współpracownik Józefa Skrzeka ,w rozmowie z redaktorem o zespole Heliosi , gdzie wspólnie grali Józef Skrzek i Jacek Rzepczyk , w książce pod tytułem SBB Wizje autorstwa Andrzeja Hojna , Michała Wilczyńskiego , wydawnictwo Śląska Witryna Muzyczna , Katowice 2003 rok Redaktor : Jak wyglądało aranżowanie utworów - tutaj przewodził Józef , czy rodziło się wspólnie ? Jacek Rzepczyk : Józek aranże narzucał , ale wszyscy mogliśmy swoje parę groszy dorzucić 8. Czesław Niemen i Józef Skrzek , po roku 1973 jest wiele sytuacji , między innymi ; W roku 2001 , w pażdzierniku Czesław Niemen jest w Paryżu , w kościele Polskim świętej Magdaleny jest koncert zorganizowany w 180. rocznicę urodzin Cypriana Kamila Norwida . W roku 2001 , w maju i czerwcu Józef Skrzek jest we Francji , w Villejuif pod Paryżem , w teatrze imienia Romain Rolland'a jest przedstawienie teatralne pod tytułem "L'improbable rencontre" , w reżyserii Alain Mollot z muzyką Józefa Skrzeka . Współpraca z artystą plastykiem , Janem Sawką ; Józef Skrzek w roku 1997 prowadził rozmowy w sprawie realizacji instalacji w Warszawie na Pałacu Kultury i Nauki . Instalacji będącej wynikiem współpracy Japończyków , plastyka Jana Sawki , muzyka Józefa Skrzeka . Nic nie zrealizowano. Współpraca z artystą plastykiem , Janem Sawką ; Czesław Niemen w roku 2003 , w Italii , we Florencji . Spektakl plastyka Jana Sawki i Czesława Niemena pod tytułem " The Voyage" . Spektakl ten zdobywa nagrodę Premio de Lorenzo Il Magnifico Gold Medal na biennale o nazwie Contemporary Art . Czesław Niemen w sierpniu 1990 roku grał serię koncertów w kościołach różnych miast Polski . Józef Skrzek gra koncerty w kościołach w Polsce . W 2003 roku w Warszawie Czesław Niemen rozmawiał z Józefem Skrzekiem u Artura Lasonia o stowarzyszeniu muzyków Czesław Niemen we wrześniu 1988 roku, koncert w Hali Gwardii w Warszawie na zakończenie wystawy malarskiej Arsenał . Spełnia się jedno z marzeń Niemena - śpiewanie wśród obrazów , opis wydarzenia w książce pod tytułem Niemen czas jak rzeka , autor Marek Gaszyński , wydawnictwo Prószyński i S-ka , rok 2004 Józef Skrzek gra muzykę w Krakowie w Barbakanie w dniu 7.7.2016 , gra muzykę w Siemianowicach na Rynku Miejskim 7.5.2017 , i planowano koncert w Toruniu 1.5.2017 , czy się odbył ten koncert . Te koncerty odbyły się wśród wystawionych obrazów malarza profesora Czesława Dżwigaja . Muzyka Józefa Skrzeka na tych koncertach inspirowana obrazami Czesława Dżwigaja Czesław Niemen w Legnicy w maju 1991 roku , w kościele Mariackim recital Czesława Niemena z udziałem chóru Józef Skrzek na Świętym Krzyżu we wrześniu 2012 roku zagrał koncert z udziałem chóru Oktoich z Wrocławia Czesław Niemen jest autorem muzyki do polskiego filmu " Sobie król " , muzyka nagrana przez Czesława Niemena i Jerzego Grunwalda , nagrywanie muzyki w pażdzierniku 1973 roku , data premiery filmu 10. maja 1974 . Muzyka ; Jerzy Grunwald - gitara akustyczna i Czesław Niemen - syntezator moog , ten fragment muzyczny ; energicznie gitara akustyczna i syntezator moog , w czasie trwania filmu ; 36'10" - 37'12" W Opolu 26.6.1976 na estradzie Amfiteatru w czasie występu zespołu SBB , jest fragment muzyczny , w którym gitarzysta Antymos Apostolis gra na gitarze akustycznej , Józef Skrzek gra na moogu , Jerzy Piotrowski na perkusji , jest zapis koncertu SBB na wydawnictwie SBB Live in Opole 1976 . A Late Night Recital . SBB brzmi zupełnie podobnie , jak grają Czesław Niemen i Jerzy Grunwald w filmie " Sobie król " . W Grodnie , na Białorusi , Józef Skrzek gra koncerty w dniach 24.6.2015 i 25.6.2015 . Jarosław Iwaszkiewicz nazwał Czesława Niemena Chopinem rocka . Jeden z czeskich , wtedy , czyli w roku możliwie 1977 , czechosłowackich , recenzentów nazwał Józefa Skrzeka Chopinem polskiego rocka . Mieszkańcy wsi Wasiliszki na Białorusi wspominają , w audycji radiowej o Czesławie Niemenie , jak młody Czesław Niemen lubił śpiewać w gronie kolegów , wychodził przed rodzinny dom , do swoich kolegów , dwóch , trzech i śpiewał , piosenki rosyjskie . Pan Jacek Rzepczyk , kolega Józefa Skrzeka ,w książce SBB Wizje autorstwa Andrzeja Hojna , Michała Wilczyńskiego , Śląska Witryna Muzyczna , rok 2003 wspomina lata młodości z Józefem Skrzekiem Jacek Rzepczyk : pojechaliśmy nad Turawę i tam nocą ryczeliśmy w namiocie kolędy na trzy głosy , a to było lato 9. Wspólne wydawnictwa Jarosława Pijarowskiego i Józefa Skrzeka : Płyta cd : Człowiek z wysokiego zamku , rok 2013, 1 płyta cd Płyty cd : Terrarium ,rok 2013 , 2 płyty cd Płyta cd : Terrarium : Organ Works , rok 2013 , 1 płyta cd Płyta cd : The Dream off Penderecki , rok 2013 , 1 płyta cd Płyta cd : Requiem dla chwil minionych , rok 2015 , 1 płyta cd , 1 płyta long-play Płyta cd : Katharsis ( A Small Victory ) , rok 2017 , 1 płyta cd Płyta cd : Living After Life , rok 2019 , 1 płyta cd Płyta cd : Breakfast in the Exorcist Brain , rok 2015 nagrania w studio , rok 2016 możliwie widowisko , , rok 2020 możliwie wydawnictwo, 1 płyta cd Płyta cd i książka : Pandemonicon , rok 2020 , 1 płyta cd i 1 książka
W roku 2017 jest notatka na stronie Polskie Radio New York City , data 10.7.2017 , Józef Skrzek i Jarosław Pijarowski zapowiadają większą produkcję muzyczną 10. W roku 1974 w prasie w Republice Federalnej Niemiec i w Polsce uznawano Józefa Skrzeka za najlepszego gitarzystę basowego . Krzysztof Ścierański jest od wielu lat najlepszym gitarzystą basowym w Polsce uznawanym . Jest wielu różnych gitarzystów basowych nie uznanych jako najlepszych 11. Przedrostek " naj " jest wielokrotnie wymieniany w związku z Józefem Skrzekiem , i przez samego Józefa Skrzeka i przez ludzi współpracujących . Józef Skrzek mówi o Tari , Cyganie o wspaniałym głosie , który był w szpitalu , w czasie , gdy Józef Skrzek był w szpitalu ; Józef Skrzek : Oto jeden z najlepszych gitarzystów solowych Te słowa Józefa Skrzeka w książce pod tytułem SBB Wizje , autorstwa Andrzeja Hojna , Michała Wilczyńskiego , wydawnictwo Śląska Witryna Muzyczna , Katowice 2003 rok Poeta Julian Matej w wierszu " Brzegi łagodne " , do tego tekstu muzykę napisał Józef Skrzek , a te słowa : najdalszy brzeg Poeta Julian Matej w wierszu " Erotyk " , do tego tekstu Józef Skrzek napisał muzykę , są słowa ; najciemniejszą , najjaśniejszy Redaktor Zygmunt Kiszakiewicz , pismo Panorama , numer 49. , data 3.12.1978 , o zespole SBB , redaktor : SBB - osiągnęli najwyższą pozycję Józef Skrzek w Polskiej Telewizji w programie Pegaz w roku 1997 , Józef Skrzek : najbardziej szokujące , najpiękniejszy czas Józef Skrzek w Radio Toksyna po nagraniu płyty SBB Blue Trance , czyli po roku 2010 , Józef Skrzek : najbardziej niesiony Józef Skrzek , słowa o pracowniku technicznym zespołu SBB , Zbigniewie Wiatrowi , słowa na stronie czeskiej Progress rock . Józef Skrzek : najulubieńszemu akustykowi Słowa o Józefie Skrzeku na Dni Parafii Szczakowa 2018 : Jednym z najwybitniejszych muzyków w historii Polski Józef Skrzek mówi o Grupie Niemen w Słupsku , w rozmowie z redaktorem Tomaszem Wojtalikiem , 27.11.2015 Józef Skrzek : Niemen , my i Helmut to było absolutnie , najwyższy pułap Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Krzysztofem Domaszczyńskim , Magazyn Razem ,rok 1983 Józef Skrzek : Najwazniejsze , aby dać ludziom muzykę , która ich zjednoczy Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Maciejem Szczawińskim , pismo Nasze Katowice , numer dwanaście . ( 110. ) , grudzień 2017 Józef Skrzek : SBB to było i jest nadal moje najukochańsze Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Piotrem Spottkiem , data 3.8.2020 rok w Radio Muzyczna Cyganeria , kilkukrotnie mówi przedrostek " naj " z różną kontynuacją 12. Redaktor Łukasz Kołtacki , Nasze Miasto Kultura Polska , marzec 2009 rok Redaktor : Pan Lucjan Broniewicz , dyrektor toruńskiego Planetarium : Aby uczcić piętnastą rocznicę naszej działalności przygotowaliśmy niepowtarzalny pokaz , zatytułowany " Kosmofonia " . Jego scenariusz opiera się na koncepcji podróży od początków wszechświata po dzień dzisiejszy , od chwili narodzin Ziemi , poprzez wszystkie wieki jej rozwoju i cywilizacji aż po współczesny nam Toruń
Były trzy koncerty w Toruniu w Planetarium , wystąpił duet Józef Skrzek i Roksana Wikaluk ; koncert 7.3.2009 wieczorem koncert 8.3.2009 godzina 15 koncert 8.3.2009 godzina 17 Mija dziesięć lat , redaktor Grzegorz Jasiński rozmawia z profesorem Adamem Majem z Krakowa , doktorem Jerzym Gręboszem z Krakowa , z Józefem Skrzekiem w Radio RMF 24 w Krakowie , 14.9.2019 roku Profesor Adam Maj : Zjazd , czterdziesty piąty Zjazd Fizyków Polskich , który odbywa się w Krakowie , gdzie będąc w tym komitecie naukowym programowym zaproponowałem zrobienie widowiska muzycznego Redaktor : Wszystko zaczyna się jeszcze przed Wielkim Wybuchem Doktor Jerzy Grębosz : Jeszcze przed Wielkim Wybuchem , kiedy nie było czasu Doktor Jerzy Grębosz : Opowiadamy tę historię wszechświata muzycznie . Opowiadamy ale też i obrazem . I nie tylko . Wprowadzamy do współczesności , ale ciągniemy to dalej , do przewidywalnego końca , jak to się wszystko może potoczyć dalej
Był jeden koncert 15.9.2019 w Krakowie w budynku Uniwersytetu Jagiellońskiego , scenariusz koncertu profesor Adam Maj , doktor Jerzy Grębosz , Bogdan Fornal , Mark Riley , wystąpili doktor Jerzy Grębosz , Józef Skrzek , Chór Nowodworski , dyrygent chóru Ryszard Żróbek , CzeT Minkus , Ela Skrzek , Wiktoria i Julia Minda 13. Rozmowa redaktora Piotra Spottka z Józefem Skrzekiem w Radio Muzyczna Cyganeria , data publikacji 3.8.2020 rok Redaktor : SBB czy to był początek Józef Skrzek : No nie , po prostu , jeśli chodzi o wejścia na scenę zawodową , nazwijmy to tak , no to to było przede wszystkim najpierw jeszcze wiesz , podejścia , pod nazwijmy to support Brekaout . To co robiłem z holenderką Mariolaine , rozumiesz , to zresztą , z którą mam kontakt obecnie , ale ona oczywiście jest w świecie , natomiast , potem pierwsze wejście to było z Brekaout , zdecydowanie , to wtedy właśnie poznałem pojęcie bycia na scenie , tej , nazwijmy to show - biznesowej , gdzie właściwie oprócz tego , że dobrze grasz , to jeszcze musisz dobrze wyglądać , na przykład i do tego , na przykład wielki przyjaciel , nestor , Franciszek Walicki mówił : Józek , musisz zmienić image , musisz ubierać się kolorowo , musisz być wyższy , bo Nalepa jest wysoki , zwracał uwagę na szczegóły , po prostu , co się okazuje , że na siebie , jako tako , mają znaczenie , ogromne , teraz , i to się dopiero okazuje , jakie wielkie inne robią show , no myśmy to wtedy robili , i to było dla mnie też zaskakujące , bo jako niedawno jeszcze studencik to sobie robiłem co chciałem , grałem w czym chciałem , chyba że były egzaminy . No to takie wiesz przejście , po prostu , jakbyś chodził w ogóle w jakąś stratosferę , ale bardzo mi się podobała scena . Bardzo mi się podobało w ogóle , no wiesz , obcowanie z wielkim światem , nazwijmy to , który się otwiera bo , nie , ni stąd ni zowąd , poznajesz zupełnie nowych ludzi , i to cię , jakby , no , podtrzymuje mocno , no , okazało się , że ten pierwszy rok nazwijmy to praktykancki , mocny , z zespołem Brekaout miał wielkie znaczenie , dlatego , że nabrałem odwagi do tego , żeby założyć swój zespół , o którym wspomniałeś , czyli SBB Redaktor : No właśnie , przywitaliśmy się piosenką " Twój dom wschodzącego słońca " , to kultowa piosenka , tak naprawdę Józef Skrzek : No wiesz , dom wschodzącego słońca , the House of the Rising Sun Animals , rozpoczęty , ich jeszcze podsłuchiwaliśmy , tu , w Katowicach w Hali Parkowej to wiesz , to , w ogóle , dla nas , szok . To jest oczywiste , my jako , wiesz , że w tym kraju grało się big- beat , i wiesz , Malowana lala , czy tam tym podobne disco polo tamtych czasów , wiesz o co chodzi , to my , właściwie chociaż Animals , the House of the Rising Sun , co to jest , i oni w ogóle , Angole , wiesz , odważni , w ogóle , no wiesz , a my takie , troszeczkę , wiesz , nie wiem , jak to nazwać , po prostu , z tremą , no ale , nie ma sprawy , to miało już wtedy znaczenie i ten nowy mój " Twój dom wschodzącego słońca" jest inny , bo jest twój i tutaj jest w ogóle po polsku , bo jest zagrane , po raz pierwszy nagrane w studiu Deo - Recording w Wiśle Malince , a nawet jeszcze wyżej , jakoś Redaktor : Czyli u Króla , tak Józef Skrzek : Tak , zrobiłem tam jeszcze w międzyczasie , znaczy , nagrywał to Paul Griffith , amerykanin , akustyk ze Stanów Zjednoczonych , który się zakochał w Polsce , teraz są w Stanach Zjednoczonych . W studiu potem nagrywałem jeszcze z Kiepurkami , nagrywałem coś tam jeszcze , i do teraz się przyjażnimy Redaktor : A powiedz mi Józefie drogi , jak to się stało , że właściwie jak słucham Twojej muzyki , tego , co robisz , to tak jakbym czuł Pink Floydów , rock progresywny , nie wiem , pomijając oczywiście aspekty , do których pójdziemy póżniej , czyli do tego , ,ze jesteś zdeklarowanym w sensie również muzycznym , niektórzy Tobie zarzucają , że poszedłeś na kolana troszkę Józef Skrzek : No , każdy powinien mieć jednak trochę pokory , z twórców , żeby nie być tylko egoistą , który jet najładniejszy i najlepiej gra na świecie i wszyscy go kochają i w ogóle on jest łał , nie , no , trochę pokory nie zaszkodzi , ja tutaj to mówię , bo przeszedłem przez wielkie sceny , ogromne , z wielkim aplauzem , i tak dalej , teraz , wracam do pokory , która po prostu ma znaczenie , bo sobie robisz , takie wiesz , resume ; własciwie co ja zrobiłem , tak , może tak , może tak i tak dalej , wiesz , to jest dla artysty , w ogóle , jako tako , no , ma duże znaczenie zresztą w dalszym ciągu jestem dość aktywny , obiecuję , że spróbuję być jeszcze bardziej aktywny i wtedy się okaże , na ile moja forma i dyspozycja dzisiejsza ma znaczenie , bo to wiesz , określenie , legenda , jest takie trochę wiesz , jak na mapie , pisze z boku , legenda , nie o to chodzi , słuchaj . To zależy jak ty się czujesz , jak się czuję nieżle i dzięka Bogu . Powiem jeszcze , że od teraz mam jakby taką znowu dużą , nazwijmy to wenę , żeby pewne rozpoczęte pomysły kontynuować , a jest ich dość trochę , na dzień dzisiejszy Redaktor : Czyli oby życia starczyło , tak Józef Skrzek : Powiedzmy , że to jest wszystko otwarte , bo mówię to , że to jest w rękach wyższych i możliwościach sił wyższych na swój sposób też , ale przy tym zachowywanie pewnej higieny , zachowanie w ogóle pewnych pojęć , które mam mieć , człowiek , który , nazwijmy to dość trochę na scenie jest , tam dość długo na scenie i tutaj mnie interesują różne fazy , faza bardzo rockowa , faza bardziej organowa , faza , powiedzmy ; Leśniczówka , tutaj słynna na Śląsku , i w ogóle przyniosła fenomenalne efekty , czyli współpraca z wieloma ludżmi i to różnymi , w różnych stylach , to mnie do dzisiaj też fascynuje , ci powiem szczerze i jestem tutaj , jeśli chodzi o Śląskie Brzmienie i tak dalej , to jestem pionierem też tu pewnych sytuacji , a , no bo , po prostu jestem na ojcowiżnie , do dzisiaj , to , nasze spotkanie , ja prowadzę z pokoju , gdzie się urodziłem , ha , ha , ha Redaktor : Słuchaj , ja wybrałem piosenkę , która jest jakimś takim przeskokiem Twoim z danych czasów do tego , o czym mówiliśmy , do tych zarzutów , że czasami bywasz na kolanach , " O Panie , przebacz mej myśli " Józef Skrzek : To jest niesamowita sprawa , to jest przecież fragment , który napisał Karol Wojtyła , i tu jest niesamowite spotkanie , byliśmy w Watykanie na spotkaniu wielu aktorów z Polski, i artystów z Polski , i w ogóle to było bardzo mocne , rozumiesz , ja grałem na ogromnych tamtych organach, które są w tej Auli Piusa , rozumiesz , i tak dalej , i były Barki , bo full ludzi i spotkanie krótkie z Ojcem Świętym i krótka bardzo , no bo nie masz czasu za dużo , o Piekarach , o tym naszym kultowym miejscu , no i finał finale , jestem już na placu świętego Piotra i kto przychodzi , Edyta Geppert , mówi : Józek , mamy po prostu tekst , do Jana Pawła , czyli go dostaliśmy , tak w prezencie od Jana Pawła , niesamowita sprawa , no wiesz , rękopis , no to wiesz , to to , wydarzenie absolutnie pierwszorzędne , do których moim , na tych spotkaniach , w tych , nazwijmy to , związanych z religią , gdzieś przecież gram , le to jest utwór , który mnie inspiruje bardzo , bo jestem pełen podziwu dla Karola Wojtyły , który też odwiedzał jeszcze Śląski wcześniej ,a akurat nasz rodowód idzie w tą stronę , o , Piekary Śląskie mają wielkie znaczenie Redaktor : A powiedz mi , czy Ty oceniasz wysoko poezję Jana Pawła II Józef Skrzek : Nie jestem w ogóle od oceniania , dlatego , że to jest wyczucie , czy ty ,ja nie wiem , możesz to zaśpiewać na nie analizuję w ogóle jego twórczości , tylko słyszę o tryptykach , o różnych innych jeszcze , przecież to był bardzo twórczy człowiek , w ogóle się w tych kręgach obracał , zresztą , jego przydatność wielka podczas spotkań z milionami ludzi . Bo jego frazowanie , od dziś , tam wiesz i tak dalej, aktorzy , ci , którzy są w tych specjalizacjach , oni wiedzą dokładnie , na czym polega , ja to nazywam frazowanie i dynamizowanie i przestoje i rozwinięcia , no , fenomenalna sprawa , to jest nieuniknione . Żaden z innych tutaj takiego nie ma , rozumiesz , wyrazu , jak miał właśnie Karol Wojtyła jako papież Jan Paweł Józef Skrzek : To co wspomnieliśmy o naszym świętym jest wyjątkowe , bo poza tym on miał znaczenie też , wiesz takie , niezwykłej energii , którą przekazywał . Myśmy byli dumni bardzo , myśmy byli szczęśliwi bardzo , że ktoś Józef Skrzek : Myśmy mieli przedstawiciela , do którego przyszliśmy się pokłonić po prostu z Ameryki , z Rosji , nie wiadomo jeszcze kogo, przecież Watykan to jest państwo , tam nasz człowiek , tak , fenomenalne
Lech Majewski , reżyser
Józef Skrzek : Znam Lecha i on parę razy na tych swoich , parę razy się przejechał , bo niektórzy dziennikarze uważali go za snoba i tak dalej , to jest taki misiu , który naprawdę , wiesz , jest bardzo zdolny , tylko , że wiesz , jego , nazwijmy to awangarda , przerasta pewne , no , nazwijmy to , komercje , które się dzieją , na przykład w kinie Redaktor : Drogi Józefie , twoją pasją są organy . Kim się ty czujesz w naszym kraju , jeśli chodzi o tego typu sprawę . Nie wiem , Johnem Lordem , czy , nie wiem jeszcze , kto tam na tych organach wygrywał , w świecie muzyki , bo jestem trochę z młodszego pokolenia , ale , ale ty jesteś , słuchając twojej twórczości , to tak jakbym sobie słuchał Pink Floydów , Yesów , Jethro Yull , i tak dalej , bo to jest bardzo rozbudowane , nawet jeśli tekst się pojawia , to on się pojawia po kilku minutach i tak dalej . Powiedz mi kto , kto jest twoim wzorcem , Animalsi ? Józef Skrzek : Nie , nie , nie , znaczy wiesz , to są wszystko inspiracje . To , że ja miałem bezpośredniość w bliskości czy Animalsów , czy zagrałem z Johnem McLaughlinem i Machavishnu Orchestra to miało znaczenie piorunujące , rozumiesz , bo oswajasz się z tym , że wchodzisz z pewną maszyną , która jest , no , bo , to , w jakichś świadomych obiegach , a ty przede wszystkim się potrafisz znależć , natomiast same inspiracje , o których wspominasz , one zawsze istniały gdzieś , ale to polegało na pewnym wybiórczym podejściu , i tak z tego wszystkiego wynika moja muzyka , tak czy inaczej , ja normalnie jak , no , no , poza tym , jeśli byłem przez parę lat na tych kontraktach , nazwijmy to , na saksach , to wszyscy mówili , że u mnie jest słowiańska muzyka , czyli po prostu, czy ja będę grał jakiegoś tam rock and rolla i tak dalej , ale po prostu , czy symphonic rock , jak to określono w niektórych szuflodach , rozumiesz , no to , gdzieś ta słowiańska muzyka dla nich przejawiała , dlatego też , na przykład wtedy , gdy jak SBB wchodziło na duże obroty w Europie , po prostu , ci agenci stwierdzili , nazwali płytę " Slovenian Girls " , żeby po prostu dodać temu smaczek komercyjny , " Slovenian Girls" , słowiańskie dziewczyny , natomiast muzyka , nasza była nagrana w Praze , ja nie wiem , czy ona była taka , zbyt łatwa , czyli jedynym mankamentem tego wszystkiego , jeśli chodzi o komercję , było to , że były za długie numery , na przykład , no , jak , 20 minut utwór , jak grają w radiu cztery, albo trzy i pół , no to nie da rady . To potem , jak w Radio , w Berlinie Wschodnim nas namówiono na różne tam tanz i tym , tym podobne , to ja się z tego śmiałem na swój sposób , bo była taka po prostu , wiesz , skakanka , ale też miała nasz styl ,na swój sposób . My graliśmy to w składzie , który był , po prostu ten , ważny , pierwszy SBB Redaktor : Powiedz mi jeszcze tak , bo następna piosenka jest o twojej ziemi , o ziemi , dzieciom Śląska , tak , powiedz coś o tym twoim patriotyżmie lokalnym Józef Skrzek : Jak przesłuchasz ten tekst , tą piosenkę , to tam jest o ziemi w ogóle , o moim przywiązaniu do ziemi w ogóle , o ziemio , niedobra ziemio , jam ci wierny jak gołąb , pokazujący się na tym , bliskość pewną na Śląsku , bo tu pełno gołębiorzy , jak się domyślasz , nawet wiesz , kiedyś , wypadek był , natomiast wiesz , sama ziemia , dedykacja dzieciom Śląska , to jest gest Aliny , bo Alina , moja dziewczyna , ona po prostu chciała , po prostu się jakby zbliżyć jeszcze bardziej , bo w ogóle pochodzi z Kołobrzegu. Przebywanie tutaj , na Śląsku , gdzie jest pewien , no , obyczaj , jest kuchnia , jest wszystko , nazwijmy to , takie ,jak jest na Śląsku , to dla niej to było nowe . No i po prostu przez ten utwór jakby chciała być bliżej , czyli zadedykowała to dzieciom Śląska i nomen - omen , ten utwór jest piesnią szkoły, tutaj niedaleko, imieniem Józefa Skrzeka , stryja . Bo mój stryj, mój stryj walczył , był nauczycielem , zginął . Zresztą też dla niego przywiozłem z Belwederu medal Józef Skrzek : Gram , nie ma sprawy, gram , jestem dalej kompozytorem , jestem , wiesz , koncertuję , jak można , komponuję , jak można , jestem muzykiem artystą Józef Skrzek : Grałem z pewną gromadą aktorów taki spektakl " Żeromski " , to było w parku , gdzieś tam w Warszawie , w lato . Po tym moim kilkukrotnym wejściu ostatnim podeszła do mnie pani Prezydentowa i z panem Prezydentem , wiesz , pomimo ochrony , podeszli mi pogratulować . Potem mnie zaprosili na tą właśnie , to wejście tam do , do Belwederu , no i ja przyjąłem to całkowicie normalnie , zresztą byłem tam z córką . No i było to dla mnie takie , wiesz dobrze , a i tak przekazuję to szkole , przekazuję to człowiekowi , który zginął za polskość Śląska , bo Józef Skrzek , mój stryj został w wieku trzydziestu lat złapany przez po prostu oprawców i po prostu , powieszony, no , ja jestem kontent , że zrobiłem , co do mnie należy Józef Skrzek : Tu mam moją rodzinę kochaną , tu mam moje działania , które są niezbędne Józef Skrzek : Dla ludzi , bo to jest przecież nasz podstawowy element , że masz być z ludżmi Redaktor : Żadnym koncertem on-line nie załatwisz sprawy , prawda ? Józef Skrzek : Zrobiłem kilka , oczywiście , między innymi fortepianowy , organowy i miałem kilka propozycji, ale stwierdziłem w pewnym momencie , że nie , ja chcę grać dla ludzi i będę grał dla ludzi , bo już mam kilka ofert takich, że będę grał , wiem Redaktor : Z tobą by trzeba było zrobić ze sto dwadzieścia odcinków , żeby opowiedzieć o historii SBB , o historii Brekaoutów , o historii chyba jeszcze coś mi się kojarzy Niemen również , prawda , trudno trudno , żeby z Tobą w paru minutach , półgodzince , czterdziestu minutach zawrzeć całą twoją karierę . Ja myślę , że my do tej rozmowy wcześniej czy póżniej wrócimy . Powiedz mi Józefie , bo ja na koniec zostawiłem sobie piosenkę " W kołysce dłoni twych " Józef Skrzek : No , to jest sprawa bardzo bliska . To jest ojciec . Wspominam słodkie dni w kołysce dłoni twych , jawił się snu szczęśliwy sad , wschodził tam ciepły deszcz . Czyli ojciec , ojciec był sztajger na grubie , na kopalni tu pracowali , tu Śląsk jeszcze miał wtedy możliwości wydobywcze , obecnie już coraz mniej . To była zresztą taka znamienna postać , sztajger
Słychać zegar
Józef Skrzek : To jest zegar , po wujku na chwilę wstrzymajmy oddech . No, ale to jest bardzo znaczące , szanuję to , co , nazwijmy , jest tradycją , jakby rodem naszym , naszym sztambuchem , no i ojciec tutaj. Niestety ojciec był też ratownikiem i w pewnej akcji się zagazował , wziął złą maskę i tak dalej i serce pękło . Ojciec nie dokończył , znaczy , niesamowite , że tuż przed jego odejściem , w nocy jeszcze rozmawialiśmy bardzo dużo na te moje tematy , to tam póżniej się dowiedziałem , że nawet on jako sztajger , sztygar zmianowy , który po prostu za dużo nie zarabiał , jednak chciał mi pomóc i kupić mi organy Hammonda , bo okazuje się , że już wtedy te organy Hammonda to było takie , monstrum , które wszyscy lubili , ale strasznie drogie , jakby tutaj tako biedno rodzina śląska , nie , nas na to nie było stać , i okazuje się , że on tego nie dokończył , ale miałem jego tchnienie , no i okazało się , że on mi to dał , ten ojciec , bo przecież ja póżniej miałem tyle tych instrumentów przeróżnych , już u Czesława Niemena , no , prawda , za około dwa lata od śmierci Taty już grałem na organach Hammonda , właściwie no to takie wszystko było takie niesamowicie , wiesz , poukładane , i dlatego pamięć o ojcu , i szacunek do ojca jest dla mnie pierwszorzędny , bardzo go kocham do teraz i jakby jego dyscyplina , którą wtedy narzucał , przed którą ja czasami się nie zgadzałem , teraz dopiero wiem , że miał rację . Także , wiesz , ojciec jest dla mnie zawsze in front Redaktor : A powiedz mi tak na koniec o twoim młodszym bracie Janku Józef Skrzek : Janek , świetna postać , który po prostu to rzeczywiście zaczynał od prostych harmonijek , gdzieś granych na szychcie , bo on też poszedł drogą ojcowską , czyli też był na kopalni , no i taki był moment , że on jakby na harmonijce zagrał i on zagrał na harmonijce podczas szychty , znaczy ( niezrozumiały wyraz ) i cała kopalnia słuchała Janka . Ja już byłem wtedy na scenie i nagle jakby wyczułem w nim , że to jest bardzo zdolny człowiek , i że jakby chciał mnie spróbować , tylko, że Mama , och , ale on nie ma szkoły , jak , co on będzie miał potem i tak dalej i tak dalej . Próbowałem mu wtedy załatwić , były takie dziwactwa pod tytułem weryfikacja , udało mu się jakoś tego , i ni stąd ni zowąd jakby zaczął wchodzić delikatnie . Zagrał troszeczkę na "Memento z banalnym tryptykiem" SBB , zagrał na " Wojnie światów " i tak dalej i tak dalej . Potem już sam szedł Redaktor : Powiedz kilka ważnych słów dla słuchaczy audycji " Pod wielkim dachem nieba " , bo to , wiesz , dla wrażliwców Józef Skrzek : Ja gram często w Planetarium z gwiazdami , skojarzyłem to też na swój sposób nazwałbym , to nawet dość przestrzenna sytuacja , pod wielkim dachem nieba , to mogą być przecież różne zjawiska , no i znowu ja teraz czekam , aż otworzą Śląskie Planetarium w przyszłym roku już zapraszam , oczywiście , to będę znowu grał moje , nazwałbym to , podróże w krainę wyobrażni , tak to nazwałem kiedyś , ale jakkolwiek , będę sobie to tam coś elektronicznie pod tym planetaryjnym niebem grał , no więc , idzie pewnym , synchrom , pod wielkim dachem nieba i moje Śląskie Planetarium , no , oczywiście , może tutaj Radio będzie zainteresowane jakimiś tam , czy transmitowaniem , czy jakimiś fragmentami , co też już zapraszam do Planetarium Śląskiego Józef Skrzek : No , my robimy swoje , i to jest nasz fiuczer , nasza otwartość , rozumiesz , umiejętność zachowania się , znajdowania się w czasie jakimś tam , ma znaczenie pierwszorzędne . No , już nie będę wracał , bo już zrobiliśmy trzecią audycję , rozumiesz , ale może kiedyś pogadamy na ten temat . Bądżmy sobą i grajmy dalej odważnie , róbmy to co do nas należy , a , no i , ufajmy ludziom 14. Czesław Niemen w swoim "Dziwnym świecie " mówi o słowie złym , ludziach dobrej woli, , a Julian Matej , poeta w swoim wierszu pod tytułem " Ballada o pięciu głodnych " , pisze dziwny tekst , o starszej kobiecie , która z dobrej woli chroni młodych ludzi , uciekających przed śmiercią , tekst ten mówi Józef Skrzek na płycie SBB Nowy horyzont i mówi na koncercie SBB w czasie Festiwalu Off w sierpniu 2016 roku . Czesław Niemen opisał poetycko sytuację słownego obgadywania się , a Józef Skrzek mówi o sytuacji prawdziwego zdarzenia , i wynikających z sytuacji konsekwencji . Zaczynem inicjującym powstanie tekstu " Dziwny jest ten świat " Czesława Niemena jest po prostu ; dwóch panów rozmawiają , trzeci podsłuchuje , i co z tego wynika , cóż za wydarzenie . Józef Skrzek mówi tekst Juliana Mateja o sytuacji prawdziwej , wskazuje na człowieka dobrej woli , starszą kobietę , wskazuje na sytuację młodych ludzi , którzy rzeczywiście giną . Fikcja poetycka , rozpoznana przez Komisję w Italii , jako horror , niedopuszczalny w piosence . I rzeczywistość , ujęta w poezję , rzeczywistość , która dopadła młodych ludzi , u Juliana Mateja , mówiona przez Józefa Skrzeka . U Niemena dwóch panów mówiących coś o sobie , u Skrzeka kilku panów w sytuacji prawdziwego zagrożenia . Wydaje się , u Niemena banalne rozmowy , Józef Skrzek wskazuje nie na banalne rozmowy , ale na istotne zagrożenie , jakie miało miejsce około trzydzieści lat wstecz . Józef Skrzek mówiąc ten wiersz Juliana Mateja , wyrażnie wskazuje , z tego żadnego przeboju nie będzie .Ja tak odczytuję intencje Józefa Skrzeka ; horror rzeczywisty , absolutnie nie wchodzi w grę , jako przebój . A jeśli temat taki jest podjęty , jest podany w rodzaju trudnej sytuacji . Ja rozpoznaję , artystyczną retorykę Józefa Skrzeka z Czesławem Niemenem w sprawie zagrożeń dziwnego świata 15. Urzędy w Krakowie 4.lutego 1974 roku zabroniły zespołowi SBB występów w Krakowie . 4. lutego 1974 roku zespół SBB wystąpił jako kwartet Józef Skrzek , Jan Błędowski , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski , w czasie występu SBB część publiczności wyszła z Hali Klubu Sportowego Wisła w Krakowie . Mija sześć lat , jest kwiecień 1980 rok , 14. kwietnia 1980 roku , w Hali Klubu Sportowego Wisła w Krakowie zespół SBB jako kwartet Józef Skrzek , Sławomir Piwowar , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski gra dwa koncerty , w odstępie około dwie i pół godziny . Ja byłem na tych dwóch koncertach zespołu SBB . W kwietniu 1980 roku zespół SBB ma opisaną trasę koncertową w Polsce , i są na tej trasie Wadowice , data 17. kwiecień 1980 rok . Do występu zespołu SBB w Wadowicach nie dochodzi z powodu zakazu urzędów . Co takiego zadziałało na decyzję urzędów , zakazujących zespołowi SBB na koncerty , najpierw zakaz obejmował miasto Kraków w dniach 5 lutego 1974 i dalej do odwołania , a drugi zakaz obejmował miasto Wadowice w dniu 17. kwiecień 1980 rok , a więc tylko jeden dzień , ale to jest ten dzień , w którym zespół SBB przybywa do Wadowic , i , proszę , koncertu nie będzie . W roku 1974 urzędy wydając decyzję o zakazie dla zespołu SBB motywowały , SBB wzbudzają instynkty , określone jako zwierzęce . A w kwietniu roku 1980 , ja byłem 14.4.1980 roku na dwóch koncertach SBB w Krakowie , co takiego wpłynęło na urzędy . Opiszę te koncerty . Bilety zakupiłem , na dwa koncerty SBB , jeden po drugim . Wchodzę do Hali Klubu Sportowego Wisła , rozbrzmiewa z głośników ludowa muzyka bułgarska , bardzo charakterystyczna muzyka instrumentalna , głośno . Sala prawie pełna publiczności , miejsca siedzące na krzesłach . Józef Skrzek wita się z publicznością z estrady , mówi , zagrają dwie części koncertu , część pierwsza , hity zespołu SBB , i potem część druga , i co w tej części drugiej , zagrają na życzenie publiczności . Pierwsza część , czas trwania około 45. minut , znane hity , ma się zacząć część druga , nikt z publiczności nie mówi , co chce słyszeć , konsternacja , co będą grali , więc muzycy SBB pogrywają sobie , o ile pierwsza część koncertu wymagająca koncentracji od muzyków , po prostu precyzji muzyki , o tyle druga część koncertu , bez nijakiego ładu i składu , muzycy grają dla siebie , wzajemnie korygując swoje popisy instrumentalne , czyli część lużna koncertu . Są wykonawcy estradowi , jeśli proponują widowni kompozycje na życzenie , spełniają życzenia i jest to wysoce zobowiązujące dla muzyków , koncentracja , aby zagrać dokładnie to , co chce publiczność . W przypadku 14.4.1980 roku w Krakowie muzycy SBB , w drugiej części koncertu , grają , co muzykom pasuje , czyli bez zobowiązująca muzyka , nie wykształtowano nawet jakiejś melodii , w czasie około 45. minut gry . Po czym nie ma żadnych bisów . Drugi koncert SBB tego dnia to samo , na początek z głośników ludowa muzyka bułgarska , potem muzycy SBB grają dokładne powtórzenie koncertu pierwszego , bez żadnych bisów . Co więc urzędy widziały w przekazie muzyków SBB , aż zabroniły grupie SBB zagranie koncertu w Wadowicach w kwietniu 1980 roku
Wydawnictwa istniejące z Józefem Skrzekiem
1. SBB , SBB , wytwórnia płytowa Polskie Nagrania , Gad Records , wydawnictwo 29.1.2021 ,jako bonusy na tej płycie nagrania archiwalne SBB po raz pierwszy publikowane , 1 płyta cd
Wydawnictwa oczekiwane z Józefem Skrzekiem
1. Płyta cd z nagraniami Józefa Skrzeka , nowa wersja płyty "Józefina" , nagrania w roku 2021 2. Płyty cd , dvd z nagraniami koncertu zespołu SBB z muzykami Orkiestry w Katowicach w dniu 8.11.2020
Jurek
|