Dzień dobry , koncerty rockowe w Polsce przed rokiem 1971 , i koncerty rockowe w czasach intensywnej działalności zespołu SBB , czyli w latach 1971 do 1980
Strona y o u t u b e , Big beat odcinek 8 , o koncertach zespołu Rhytm and Blues w Polsce w roku 1959 , tournee zespołu Rhytm and Blues w Polsce ; Redaktor Gwalbert : Pod koniec wakacji w 59 roku zakończyło się właśnie tutaj . Po koncercie w Katowicach Franciszek Walicki został wezwany na dywanik do Komitetu Wojewódzkiego , gdzie nikomu jeszcze nie znany Edward Gierek powiedział , że na takie , na takie koncerty jak koncert zespołu Rhytm and Blues nie ma miejsca , nie ma miejsca na Śląsku a najchętniej to już w całym kraju nie widziałby takich koncertów . Czy Edward Gierek i inni decydenci mogli mieć jakieś powody do zmartwień . Muzyka rock and rollowa , która była , była rewolucją , była czymś nowym dla polskiej publiczności . Powodowała wspaniałe , pełne entuzjazmu reakcje . Jan Kirsznik w wywiadzie dla Dziennika Bałtyckiego wspomina : Wydaje się jednak , że to nie zachowanie muzyków było największym zmartwieniem menadżera . Utrapieniem była publika , która na koncerty waliła drzwiami i oknami , a potem każdy koncert kończył się rozróbą i demolką ,coś jak teraz po meczach -ocenia Jan Kirsznik. Po prostu się wyżywali. Obrywało się i samym muzykom , dosłownie , saksofonista wspomina jak po jednym z koncertów zostali w strzępkach koszul , rękawy jacyś fani urwali sobie na pamiątkę
W roku 1965 polski zespół Tajfuny nagrał kompozycję Zachodni wiatr , kompozycja zaczyna się dżwiękami autentycznego wiatru W roku 1977 zespół SBB w lipcu 1977 koncerty w Sopocie , a było ich trzy koncerty w klubie Non Stop w Sopocie w dniach 15.7.1977 , 16.7.1977 , 17.7.1977 i w Operze Leśnej w Sopocie , i te koncerty rozpoczynane są dżwiękami wiatru , dżwiękami wydobywanymi z syntezatora
W roku 1965 polski zespół Tajfuny nagrał kompozycję Przed burzą , kompozycja zaczyna się dżwiękiem autentycznej burzy , słychać deszcz i grzmoty wyładowań atmosferycznych W roku 2007 Józef Skrzek zagrał koncert w Planetarium w Chorzowie , i ten koncert rozpoczął dżwiękami burzy , dżwiękami wydobywanymi z syntezatora
W czasie działalności zespół Tajfuny , w latach 1963 do 1967 , zespół na koncercie wykonał kompozycję Arama Chaczaturiana Taniec z szablami , występ Tajfunów jest możliwy do obejrzenia i wysłuchania na stronie y o u t u b e ,Tajfuny - taniec z szablami , czas trwania 3'43" .Po graniu melodii jeden muzyk gra sam popis perkusyjny , potem wszyscy muzycy zespołu wykonują popisy na różnych instrumentach perkusyjnych , fantastyczna improwizacja na instrumentach perkusyjnych Zespół SBB w taki sam sposób gra swoje koncerty w latach siedemdziesiątych i dalej , jeden muzyk gra sam popis perkusyjny , a potem dołącza się drugi perkusista , i dalej grają wszyscy muzycy. Występ Tajfunów i występy SBB , te występy , identycznie tak samo skonstruowana dramaturgia koncertu , te same zagrywki , na tych samych zasadach gry , popisy na instrumentach perkusyjnych , jest to rzeczywiście udokumentowane i możliwe do obejrzenia i wysłuchania na stronie y o u t u b e
Koncerty zespołu Niebiesko- Czarni wspomina internauta Julian Mach , strona y o u t u b e , Polanie 1968 : Wrócę jednak do Niebiesko - Czarnych , jak wspomniałem byłem na ich dwóch koncertach , ten pierwszy był bardziej popowy , za to drugi ... Do tej pory pamiętam , że wyszliśmy całkowicie ogłuszeni i oszołomieni poziomem występu , do którego nijak się miały ich nagrania płytowe . Z wokalistów pozostał pozostał jedynie Wojciech Korda i Ada Rusowicz internauta Julian Mach : A zespół ... to było objawienie ! Sekcja dęta na jakimś nieziemskim poziomie , Podgajny trudny do opisania , ale najbardziej zafascynował mnie Janusz Popławski , który na płytach grał bardzo zachowawczo , a jego ugrzecznione solówki były niezbyt ciekawe , chociaż "Mamy dla was kwiaty" był naprawdę udanym winylem . Na koncercie Popławski zmieniał się w "zwierzę gitarowe" i nie mogę przeboleć , że nie istnieje żaden zapis ich koncertów
Ja byłem na czternastu koncertach zespołu SBB w Polsce w latach 1974 do 1980 , i koncerty były aranżowane w taki sposób , aby uniknąć rozróby i demolki po koncercie zespołu SBB . Aranżacja muzyki wykonywanej przez zespół SBB , jest opisana przez redaktora Andrzeja Masłowskiego . Redaktor opisuje koncert SBB w Poznaniu , koncert 24.2.2015 roku w klubie Eskulap . Redaktor Andrzej Masłowski : W Eskulapie , w którym SBB naparzało momentami tak , że nie wiedziałem gdzie skręcić
Sposób aranżacji muzyki granej przez zespół SBB , podgrzewali atmosferę , do momentu , kiedy się nie wiedziało gdzie skręcić , atmosferę uspokajali , więcej studzili niż podgrzewali atmosferę na sali w czasie swojego koncertu . O koncercie zespołu Polanie pisze na stronie y o u t u b e , Polanie 1968 internauta Andrzej Szota : Ja pamiętam ich koncert , wejście na salę marynarki w górze O koncercie Czesława Niemena w latach sześćdziesiątych , strona wizja lokalna , internautka Róża , data wpisu 8.9.2014 : ludzie wariowali z uciechy , śpiewali z Niemenem , wstawali , był ogromny hałas . Niemen też trzymając w ręku ten ciężki stojak z mikrofonem biegał po całej scenie i jeszcze nim wywijał
Ja bylem na czternastu koncertach zespołu SBB w latach 1974 do 1980 ; Jeden koncert w roku 1974 Dwa koncerty i jedna próba w roku 1976 Cztery koncerty w roku 1977 Dwa koncerty w roku 1978 Trzy koncerty w roku 1979 Dwa koncerty w roku 1980
Koncerty SBB to takie usypianki , w gruncie rzeczy , emocje były kojone spokojną muzyką. Muzycy ukierunkowywali emocje w sposób taki , panowali nad emocjami . Józef Skrzek mówi o latach 1971 do 1980 w Telewizji Polskiej w programie Pegaz ; Józef Skrzek : SBB , rzeczywiście , to zespół , wielkie szczęście , cudowne dziecko , mógłbym powiedzieć , które przez prawie dziewięć lat dowodziło polskiej muzyce rockowej
SBB panowało nad polskim rockiem , nad emocjami swoimi , nad emocjami publiczności , porządek ,spokój , grają suity , czyli coś mądrzejszego niż rock and roll , sprzęt nowoczesny , bardzo nowoczesny sprzęt muzyczny , techniczny . Dowodzenie polskiej muzyce rockowej , to panowanie nad polską muzyką rockową , czyli opanowanie grania muzyki , opanowanie emocji swoich i publiczności . Uwolnienie emocji bez wyhamowania nie było na koncertach SBB możliwe , emocje były eksponowane , wychwycone , opanowane . Jakie koncerty polskich wykonawców były w Polsce w latach sześćdziesiątych i początek siedemdziesiątych , a jakie koncerty zaproponował zespół SBB . Koncerty różnych polskich wykonawców w latach sześćdziesiątych i początek siedemdziesiątych , szczególnie Niebiesko- Czarni , Klan , Skaldowie , Polanie , Czarne Golfy , No To Co były przebogate w znane i lubiane kompozycje i do tego , zespoły grały w sposób rozszerzony w stosunku do nagrań płytowych , rozszerzony o instrumentalne granie , bogato , przebogato we wszystko . Zespół SBB zaprzeczył swoją muzyką temu bogactwu , zaproponowali surowość , jest ich tylko trzech , nie dbają o znane i lubiane melodie , o tyle mają mniej w stosunku do polskich zespołów z lat sześćdziesiątych i początku siedemdziesiątych.
Redaktor Gwalbert , strona y o u t u b e , Big beat odcinek 7 Chochoły ; Redaktor : W końcowym okresie działalności , co ciekawe , zespół występował we trójkę ; Paweł Brodowski , Tomasz Buttowt i Tomasz Jaśkiewicz . To , te beztroskie granie , które trwało zaledwie parę miesięcy pozwoliło się bardziej otworzyć muzykom , bardziej się dotrzeć
I ten etap współpracy muzycznej zespołu Chochoły , trzech muzyków , basista , perkusista , gitarzysta , ten etap współpracy , możliwie jest to rok 1966 , ten etap współpracy trzech muzyków opisany jako beztroskie granie , to są Chochoły . SBB , rok 1971 , trzech muzyków ,swoje grają , muzykę SBB . Ale myślę , Chochoły w trójkę rok 1966 , i SBB w trójkę , rok 1971 . I jedni i drudzy ten etap współpracy , to etap przed współpracą z Czesławem Niemenem . Ten etap współpracy Chochołów , czyli gra tylko w trójkę w roku 1966, jest opisany jako beztroskie granie . A etap współpracy SBB , czyli gra w trójkę w roku 1971 , jest opisany , jak , Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Jerzym Sosnowskim w Polskim Radio Trójka w kwietniu 2015 roku ; Józef Skrzek : ćwiczyliśmy prawie rok , no więc właśnie , po co ćwiczyliśmy rok w tych piwnicach , klubach , gdzie nas sprzątaczki goniły , takie larmo , po co my to robili ? Okazuje się , że po to , żeby potem być przygotowanym do zagrania z Czesławem . Bo za chwilę graliśmy z z facetem z grupy Cream , gdybyśmy nie umieli grać , to by nas wyśmiali , no a oni nas lubili
Czyli w roku 1966 zespół Chochoły grał w trójkę , Paweł Brodowski , Tomasz Buttowt , Tomasz Jaśkiewicz , jest to czas beztroskiego grania . Z tego beztroskiego grania zaczynają współpracę z Czesławem Niemenem . Zespół SBB w roku 1971 grał w trójkę , Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis , jest to czas ciężkiej pracy . Z tej ciężkiej pracy zaczynają współpracę z Czesławem Niemenem . Wokalista Edward Hulewicz w trakcie nauki w Liceum Ogólnokształcącym założył zespół rockowy "Jazz and Song",w Domu Kultury w Kwidzynie , zespół ten zdobywa pierwsze miejsca w wojewódzkich konkursach i przeglądach zespołów rockowych , jest to czas pierwsza połowa lat sześćdziesiątych . Jaką muzykę grał zespół rockowy Edwarda Hulewicza "Jazz and Song" . Czy Józef Skrzek startował w jakichś konkursach , przeglądach muzyków młodzieżowych w latach młodości , a jeśli startował , czy zajął jakie miejsca na takich konkursach . Aleksander Nowacki w roku 1962 założył zespół rockowy "Nastolatki" . Słowa Aleksandra Nowackiego , strona y o u t u b e , Big beat Nastolatki ; Aleksander Nowacki : Zawsze odpowiadało mi śpiewanie prosto w twarz , adresowanie piosenki do ściśle określonego odbiorcy . Z doświadczenia wiem ,że piosenka adresowana jest zupełnie inaczej odbierana przez słuchacza niż piosenka , że skorzystam z określenia Boya - Żeleńskiego " moralnie obojętna" Aleksander Nowacki : Chciałem , żeby moje piosenki poruszały słuchaczy , żeby nie można było przejść nad nimi do porządku dziennego , nie miały służyć one rozrywce , lecz zmuszać do myślenia , zastanowienia
Fragment tekstu autorstwa Aleksandra Nowackiego , tekst zaśpiewany na Drugim Wiosennym Festiwalu Muzyki Nastolatków w Gdańsku w 1966 roku , piosenka pod tytułem "I znowu wokół szary dzień " Aleksander Nowacki : chcesz burzyć , niszczyć , wywrzeć złość i pytasz ciągle ,gdzie sens ma walka o każdy dzień , nie powiem !
Redaktor Gwalbert : Nie powiem kończy się wykrzyknikiem . To jest właśnie te raptowne kończenie , urywanie zwrotki , o którym wam mówiłem , co mi się wyjątkowo bardzo podoba . Mogę tu nawet powiedzieć , że , nawet przyszła mi do głowy taka myśl ,że ten utwór to z krwi i kości prawdziwy protest song . Tekst nie jest łatwy , szczególnie w tamtych czasach , jest prosto w twarz , jest buntowniczy , a przez to wydaje mi się , kompletnie nie stracił na wartości
Aleksander Nowacki w roku 1966 śpiewa swój protest song , zespół Nastolatki z tym utworem otrzymuje drugą nagrodę na Festiwalu , pierwsze miejsce zajęli Skaldowie . Aleksander Nowacki w roku 1966 : chcesz burzyć , niszczyć , wywrzeć złość W roku 1974 Józef Skrzek przyjmuje nazwę dla swojego zespołu Szukaj Burz Buduj Redaktor RED , pismo Kurier Lubelski , data 24.11.2019 , słowa redaktora Jerzego Janiszewskiego o rozmowie z Józefem Skrzekiem , rozmowa w dniu 1.1.1974 w Lublinie ; Jerzy Janiszewski : Na hasło "Niemen" pojawiła się na jego twarzy nienawiść , którą odbierałem jako siłę napędową przyszłej artystycznej zemsty
Do kogo , precyzyjnie , adresuje piosenki śpiewane Józef Skrzek , piosenki śpiewane na początku działalności artystycznej . Jak uzasadnia Józef Skrzek śpiewanie tekstów , jakie śpiewał
Jurek
|