Odbieglismy nieco od tematu zalozonego przez Markovitza... I przy okazji powstal katalog "niemenowego Norwida"! Wybor na pierwszy rzut oka wydaje sie przypadkowy, jakby chaotyczny... Ale istnieje klucz wedlug ktorego wybor ten ma sens... Czy ktos potrafilby ten klucz wskazac?
szach' raj pisze:
Wiemy wszyscy ( oprócz gasketa) doskonale, że Niemen do końca lubił i "wykonywał" Norwida. W wywiadzie dla stacji MTV sugerował nawet, że określenie poety: "późny wnuk [Norwida]" może w pewnym sensie odnosić się do niego...
Hmmm, zawsze myslalem, ze to sie do mnie odnosi...
Wiemy (takze gasket) ze lubil, ale piszac, ze przestal byc megafonem Norwida mialem na mysli glownie wydania plytowe. Cytat z artykulu polecanego przez migaweczke:
Niemen pisze:
Nigdy ich (spiewanych wierszy-g) nie liczyłem, ale praktycznie po "Niemen Aerolit" na każdym albumie nagrywałem Norwida, a "Id?e fixe" była całą płytą
Chodzilo prawdopodobnie o Enigmatic a nie Aerolit...
Wszystko jedno. Od jednej do drugiej jest okolo 10 lat. Od IdeeFixe do wywiadu jest 20 lat. I nie ukazalo sie nic. Braklo dla Norwida miejsca na niemenowych plytach... Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze czas w pozniejszym wieku mija szybciej, coraz szybciej - ale to nie moze byc wytlumaczeniem!
A koncerty? Na jednych grywal Norwida na innych nie... Na tym z Sopotu, ktory juz kiedys wspominalem, nie pielil norwidowego zagonu...
Pytanie o Wojtka Mlynarskiego pozostalo bez odpowiedzi. Szkoda. Bez niego nie byloby tego wszystkiego.
pozdrowienia-gasket