" Jak powstali Skaldowie " to film z roku 1969, do którego scenariusz napisał Andrzej Bianusz ( pisał również teksty dla Skaldów m.in.: " Z kopyta kulig rwie " i " Cisza krzyczy " ). Film, w którym wykorzystano ówczesne hity zespołu w sposób żartobliwy opowiada o powstaniu Skaldów. Na uwagę zasługują utwory " Nie bądź niechętna niewiernej miłości " ( Sarabanda nieznanej miłości ); " Historia zespołu Skaldowie "; " Gwiazdy z nieba pospadały " ( Oczy pannom pomalały ), który nigdy nie weszły na żadną płytę zespołu i do dziś spoczywają w Archiwach PR. Ponieważ na ten rok PR zapowiada serię CD z radiowymi nagraniami Skaldów, więc jest nadzieja, że nareszcie ujrzą światło dzienne.
" Jak powstali Skaldowie " to bardzo fajny film, ale bardziej poszukuję spektaklu baletowego " Podróż magiczna " z muzyką Skaldów, dlatego będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Mam jeszcze jedną prośbę - ponieważ przygotowywane jest drugie wydanie książki " Skaldowie ", dlatego proszę o przysyłanie na moją pocztę
[email protected] wszelkich materiałów związanych z tym zespołem ( skany wycinków z prasy, zdjęć, plakatów, itp. ). Obiecuję, że specjalne podziękowania dla ofiarodawców znajdą się w książce