13 maja koncert laureatów festiwalu Nowa Tradycja, w czasie którego po raz trzeci pani Małgorzata Niemen wręczy nagrodę im. Czesława Niemena.
Szkoda, że cisza medialna wokół tego wydarzenia zaciera promocyjny aspekt tego wydarzenia - chyba najistotniejszy z punktu widzenia uhonorowanych tam muzyków i zespołów.
Transmisja koncertu : Dwójka Polskiego Radia 13 V, godz.18.05.
Są różne ambicje.
A płyta wcale nie jest złym pomysłem. Coraz częściej łapię się na tym, że wielu chętnych nie miało okazji wysłuchania tej lub innej audycji słownej z udziałem Niemena, a jest to kopalnia materiałów do analizy wszelakiej. Na Zachodzie, takie płyty, to normalna praktyka i nikogo one nie dziwią.
Dziwi mnie natomiast, zadane w tym kontekście, Twoje pytanie, zważywszy, że wielokrotnie musiałeś, w trakcie swej edukacji, sięgać do zapisów myśli tego, czy innego człowieka. Po co więc takie płyty?
Ano właśnie po to, aby móc, za jakiś czas, również mieć taką możliwość - tylko już w formie zapisu audio, a nie notatki słownej.
A czymże innym jest książka Dariusza Michalskiego, czy zbiór wywiadów Piotra Kaczkowskiego, z dołączonymi płytami z wywiadów, jakie udzielały mu gwiazdy światowego rocka? I nikt temu się nie dziwi.
To są szalenie ważne dokumenty. Głos, wyrażone w rozmowie myśli, przekazane emocje, sposób prowadzenia dialogu.
Dokumentacja, to nie tylko "rarytasy" muzyczne, wyszperane przez NNK, ale właśnie tego rodzaju zapisy, rejestrujące wypowiedzi "prywatne" człowieka, a nie tylko utrwalona rejestracja artysty w jego normalnej, powszechnie znanej, estradowej roli.
Jakże chciałbym usłyszeć głos Norwida, Mickiewicza, Słowackiego... moich ukochanych Rodziców... Ale, albo było za wcześnie, albo sam nie zadbałem o to w swoim czasie.
Koncert laureatów festiwalu Nowa Tradycja w niedzielę 20 maja, w TVP Polonia o godz. 15.20