Festiwal jeszcze się nie rozpoczął, a już mamy pierwszy skandal. Na kilka dni przed festiwalem zmienił się zapowiadany wcześniej skład jury. Zamiast Wojciecha Kordy w jury obok Grażyny Łobaszewskiej i Tomasza Jaśkiewicza zasiądzie Paweł Sztompke.
W związku z zaistniałą sytuacją Wojciech Korda wystosował list otwarty do organizatorów festiwalu.
W związku z zaistniałą sytuacją Wojciech Korda wystosował list otwarty do organizatorów festiwalu.
List otwarty do Organizatorów VII Festiwalu Młodych Talentów
"Niemen Non Stop"
Szanowni Państwo!
...Zaprosiliście Wojtka Kordę do Jury Festiwalowego żeby podnieść rangę festiwalu, którego patronem jest mój nieżyjący przyjaciel Czesław Niemen.
Tworzyliśmy - aktywni ludzie kultury tego okresu - kulturę Polskiej Piosenki i Historię Polskiego Przemysłu Rozrywkowego.
Dzięki czemu dziś możecie na bazie Naszej Legendy tworzyć takie festiwale dbając o wypełnienie Misji Pielęgnowania Kultury!
Czesiu Niemen, Ja, moja śp. żona Ada Rusowicz, Seweryn Krajewski, Krzysiek Krawczyk, Poznakowski, Tadeusz Woźniak i wielu innych budowaliśmy Polskę lat rozkwitu piosenki estradowej i rozrywkowej.
Drodzy Państwo, karygodne jest i niedopuszczalne zachowanie, którego się dopuściliście wobec mojej osoby!
Ulegając szantażowi mojej córki Ani Rusowicz, zaczynającej i niedoświadczonej jeszcze wykonawczyni estradowej obraziliście nie tylko mnie osobiście ale każdą wymienioną prze mnie osobę!
Ania Rusowicz jest Moja córką, jak Ja upartą i dążącą do celu lecz buduje swoją karierę na Naszej Historii i Naszej Pracy!
Niezrozumiałe jest i oburzające dopuszczenie przez Was do sytuacji gdzie foch młodej artystki jest powodem zerwania umowy z zasłużonym dla Polski wykonawcą!!!
Do Ani nie mam pretensji to moja córka ale WY organizatorzy i animatorzy kultury pomyliliście się z wartościami i priorytetami!!
Dlatego wszelkimi dostępnymi środkami medialnymi i administracyjnymi poinformuje o tej sytuacji broniąc własnej historii i szacunku dla pamięci narodowej!! Zdaje się ze nikt z Was nie mam pojęcia o konsekwencjach takiego zachowania!
Mam nadzieję, że mój list skłoni Was i nie tylko Was do refleksji a innych do odpowiedniej reakcji i działania!!! Działania, ku otoczeniu odpowiednią ochroną Naszego Dorobku Artystycznego będącego Naszą Wspólną Historią
Wciąż na scenie...