W odniesieniu do artykułu T. Jaśkiewicza p.t. „ NIEMEN NON STOP 2009” pragnę w poczuciu obowiązku wobec społeczeństwa, które w pewnym stopniu pokrywa koszta przedsięwzięcia zwanego NIEMEN NON STOP a mające miejsce w Słupsku jestem moralnie i prawnie zobowiązany poinformowac o pewnych faktach.
W temacie „4. f.m.t.. Niemen Non Stop” obiecałem Wam moi drodzy interlokutorzy milczenie i tak pozostanie, nie mniej jednak wywołany do tablicy artykułem Pana T. Jaśkiewicza zmuszony niejako zostałem do zajęcia stanowiska i jako spiritus movens NIEMEN NON STOP i jako prezes Stowarzyszenia PRO CULTURA NON STOP, którego członkowie byli założycielami Stowarzyszenia, którego pomysłodawcą był Jacek Muszyński.
Doskonale pamiętamy jak Pani Anna Mackowiak broniła się przed sformalizowaniem owej organizacji pozarządowej, dopiero , gdy otrzymała „impuls” zrozumiała, że można wiele zyskac na zdrowej współpracy z członkami Stowarzyszenia , którzy są miłośnikami Czesława NIEMENA. W odróżnieniu od nich, czyli pracowników MCK-u, którzy znali tylko NIEMENA nie wiele więcej jak w obiegowym , radiowym reprezentowaniu utworów Niemena. Wówczas niejako z obowiązku sięgali po twórczość NIEMENA w takim zaangażowaniu aby nie wyjśc na dyletantów, ignorantów. Osobiście przedstawiałem im dorobek NIEMENA, przedłożyłem mój projekt do którego przyłożył się Pan dyr. Jerzy Barbarowicz- wydział kultury i sportu oczywiście było to na zasadzie ryzyka, jeśli przegrana mamy …ofiarę S.W.
Dziś jest sukces, pisany z małej litery , bo co to za sukces, kiedy brokatowi kiczole czerpią radośc i obsypują się brokatem.
Po woli zacznę odnosić się do art. T.J.
Choc przybywaja młodzi wykonawcy z terenu Polski to w swej medialnej niszy, skorupie jest ten festiwal nadal lokalnym wydarzeniem. Radio Koszalin i Słupsk jeno mówiło o tym .
Scena Niemena jest hasłem spotkań sympatykow N.AE., które przywłaszczył sobie emcek.
Nie ma reperkusji pofestiwalowych o co próbowałem zabiegac u pani dyr. MCK-u A.Mackowiak, zignorowała moje postulaty dotyczące młodzieży a zawarte w statucie Stowarzyszenia.
Muszę napisac, że na wartośc przedsięwzięcia ok. 200000 zł. Stowarzyszenie ma udział ok. 1/3 reszta m.in. sponsorzy.
Zatem Stowarzyszenie ma spory wkład w realizacje przedsięwzięcia jakim jest festiwal NIENEN NON STOP. Stowarzyszenie jest pomijane, pomniejszane przez MCK, do czasu wyborów członków Zarządu ??
Tak było podczas wypowiedzi ze sceny festiwalowej jak i ma to miejsce w filmikach wyprodukowanych przez MCK. Dążenia hegemonistyczne MCK- są nad wyraz jasne.Przez dwa lata od śmierci nie wpadli na pomysł jakikolwiek dotyczący poszukiwania sposobu na upamietnie CZESŁAWA NIEMENA.
Przekazałem kilka pomysłów na ruch sceniczny, dane faktograficzne, kontakty z muzykami m.in. z Radziejewskim itd i itp. Moje dwa pisma odrzuciła Rada Miasta. Umotywowania …pokrętne.
Podczas festiwalu n.p. podczas 2. dnia zaprezentowano utwory NIEMENA przemiennie Jednego serca i Człowiek jam niewdzięczny.
Wyraźnie musze napisac, że Komisji Kwalifikacyjnej przedstawiono 18 zgłoszeń, jedno odpadło z uwagi na brak pełnego zestawu utworów.
W czasie trwania prac Komisji Pan Grzegorz Szczepłocki- kier. art., zakomunikował, że było 30 zgłoszeń ale on sam dokonał weryfikacji !!!!!!!!!!! o zgrozo to łamanie prawa!!!!!!!
Jest nędzne zainteresowanie festiwalem NIEMEN NON STOPze strony młodych zdolnie muzycznych. ale to dzieki żadnej pracy osób za to odpowiedzianych m.in. p. G.Szczepłockiego- public relacions. Dla porównania przedstawię „Pejzaż bez Ciebie- CZESŁAW NIEMEN w Bydgoszczy, gdzie zgłoszeń było ponad 120 !
Występ Ałaszewskiego, który nie wykonuje na festiwalu NIEMENOWSKIM , żadnego utworu NIEMENA jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem!!!
Osobiście uważam za PORONIONY pomysł organizowania wszelkich off’ów . Trzeba być ślepym i głuchym… lub komercyjnym aby nie słyszec ile jest NIEMENA NA FESTIWALU JEMU POŚWIĘCONYM.
Zawsze myślałem, że urzędnicy służą społeczeństwu, nic bardziej mylnego!!!
Po raz kolejny kłania się „Larwa”.
Stanisław Wojciekian
* poza mną wszystkie stanowiska w Stowarzyszeniu, co wżniejsze są obsadzone przez pracownikow MCK-u
, ktorzy wykonują polecenia Pani dyr, A. Mackowiak ?!