Bardzo ciekawy artykuł ... szkoda tylko, że ktoś "wywołany do tablicy" ( K.Wodniczak ) zauważył w nim tylko jedno - swoją osobę postawioną w nienajlepszym świetle. Pan K.Wodniczak szczyci się, że promował płyty - "Terra Deflorata" i "Spodchmurykapelusza" - marna to była promocja ... i lepiej niech o tym nie wspomina ... Jako fani Czesława Niemena czekaliśmy i nadal czekamy na Jego nagrania ... nie tylko te, które światła dziennego na płytach nie ujrzały, ale także te, które ujrzały je tylko raz i dostępne są w oryginale nielicznym ( "Terra Deflorata", "Mourner's Rhapsody" z 1993 roku ). Należałoby dać fanom te utwory ( niepublikowane ) a tym, którzy znają CN tylko z "Dziwnego Świata", "Wspomnienia" i "Snu o Warszawie" pokazać jak daleko i jak twórczo odszedł od tej muzyki ( "Terra Deflorata" ). Wydać na CD niepublikowane utwory ... słyszymy to od dawna ... TAK, wydać ale nie za wszelką cenę i nie wbrew woli samego CN ... i nie wbrew woli Pani Małgorzaty. Kilka gromów posypało się na Panią Małgorzatę za płytę "Spiżowy krzyk" ... mam ją w swojej kolekcji i cieszę się, że została wydana, bo to pierwszy krok do przypomnienia CN nie tylko jako wykonawcy "Pod papugami". Dziękuję za tę płytę, chociażby dlatego, że znalazły się tam: "Epitafium/Pamięci Piotra" i "Status mojego ja" - jedne z najlepszych utworów CN ... Szkoda, że nie ma tam "Pieśni Wernyhory" zamiast "Proroctwa Wernyhory" ... co cóż, nie można mieć wszystkiego ... Nie traktuję tej płyty jak typową składankę i chcoiaż stoi obok "Czas'u jak rzeka" to jest to dla mnie uzupełnienie do tego zbioru utworów ... mam wrażenie, że CN wybrałby te same utwory na przypomnieniowo-składankową płytę. W tym miejscu warto napisać kilka zdań na temat projektu płyty "Nasz Niemen" ... Kochani Fani!!! Czy rzeczywiście chcecie mieć te wszystkie utwory złożone w taki bezładny sposób? Po co Wam to? Wydawanie takich płyty to tylko dalsze szufladkowanie CN, który od tamtych ( przyznam,że bardzo dobrych ) utworów odszedł bardzo dawno i daleko ... szkoda słów. Pojawi sie płyta, którą z "obowiązku" zakupię złorzecząc, że została wydana. Ale "Bema pamięci..." warto mieć wielokrotnie
Na konieć kilka słów kieruję do Pani Małgorzaty. Dziekuję Pani za podtrzymywanie ducha Czesława Niemena. Wszyscy prawdziwi Fani liczą na wydanie zbiorów: "Niemen - Muzyka programowa" i "Niemen - Na pomieszane języki" ... ale tyle czekaliśmy, to jeszcze poczekamy. W tzw. "międzyczasie" dostaniemy płyty DVD z koncertami i teledyskami i to trochę nas ukoi. Proszę nie przejmować się osobami pokroju Pana Wodniczaka. A co do płyt wytwórni GTR, to w pełni się z Panią zgadzam ... wykorzystywanie przez nich kruczków prawnych to w pewnym sensie także piractwo, tym bardziej, że jakość tych płyt pozostawia wiele do życzenia. Dlatego czekam ( i chyba nie tylko ja ) na prawdziwe CD "Mourner's Rhapsody - 1993". Mógłbym pisać jeszcze długo, ale córka odgania mnie od komputera
Pozdrawiam Panią serdecznie. Prawdziwych Fanów także ... wyczytajcie z zamieszczonego artykułu to, co należy z niego wyczytać. Pyskówki na tym forum z Panem Wodniczakiem nie mają sensu ...