Zastanawiająco mało komentarzy na temat tej ciekawej i pouczającej audycji!!!
Pani Małgorzata z wielką swobodą włączyła się w promocję płyty "Spiżowy krzyk", ale przecież nie tylko. Wraz ze Zbigniewem Krajewskim wspomina, dzieli się refleksjami, czasami bardzo osobistymi.
Ciepło, ze swoistym poczuciem humoru, nie boi się rozmowy na żywo, małych kiksów słownych i merytorycznych, które zapewne wychwytujemy. Ale jest to podane w sposób naturalny i świadomy tych małych kiksów udziału w audycji nadawanej "live".
Wiele nagrań wybiega poza lansowaną płytę. Można usłyszeć np. nagrania z LP "Samarpan" nagranego przez Czesława z Sławkiem Kulpowiczem, nagrania z płyty "Kurylewicz/Warska/Niemen"...
Są liczni goście, wspominający Niemena prywatnie - właśnie zakończyła swą wypowiedź Hanna Mari Giza. Przypomniano przy okazji fragment jej wywiadu z Niemenem z 2000 roku.
Będą kolejni goście, warto posłuchać ich wypowiedzi, bo nieczęsto zdarza się taki tydzień w POLSKOM RADIU!
Tylko się cieszyć, że tak można.
Tyle Niemena, a my milczymy. O co chodzi?
(.)
Dzisiaj po raz pierwszy udało mi się posłuchać audycji w całości.
Tydzień poświęcony Czesławowi Niemenowi w radiowej jedynce to naprawdę świetna sprawa.
Zezowata bieda, Dobranoc, Mój psalm - to utwory, które nieczęsto można usłyszeć na antenie radiowej.
Z przyjemnością posłuchałam opowieści Hanny Marii Gizy i Staszka Sojki o Niemenie oraz ... Raya Charlesa.
Na piątek zapowiedziany jest gość-aktor, który będzie czytał wiersze.
Czy będzie to Daniel Olbrychski?
Nie wiem co będzie w dzisiejszej audycji "Muzykomania" w programie I PR (godz.14-16) z udziałem Małgorzaty Niemen, ale warto posłuchać, bo nigdy nic nie wiadomo.
A z takimi wypowiedziami, dotyczącymi Niemena, z jakimi mieliśmy dotychczas do czynienia nie spotykamy się zbyt często.
Kto wiedział o kresowym pochodzeniu i związkach prywatnych Czesława z Giną Komasą? Kto znał kulisy znajomości Niemena z Marią Gizą? Kto wiedział o pochwałach jakie z ust Czesława usłyszał Mieczysław Korcz? A znajomość ze Staszkiem Soyką, H. Wroną...?
Kto następny?
Dasza chyba trafiła - będą zapewne recytacje poezji Czesława Niemena i to na najwyższym poziomie - taki bowiem gwarantuje Daniel Olbrychski.
I do tego wiele rzadko prezentowanych na ogólnopolskich antenach nagrań Niemena oraz krótkie retrospektywne "migawki" z życia, opowiadane przez Panią Małgorzatę.
(*)
Już wiem co zawiera dzisiejszsze wydanie "Muzykomanii".
W audycji gościć będą: Krystyna Gucewicz, Małgorzata Zalewska oraz Maria Karwowska, Błażej Sroczyński i Monika Wolińska.
A zatem szykuje się kolejna porcja ciekawych wspomnień o Niemenie.
(*)
W dzisiejszej popołudniówce "Jedynki" było już kilka nagrań Czesława ("Cała w trawie", "Człowiek jam niewdzięczny"), ale były też wspomnienia o wujku Czesława - Józefie - ze Świebodzina, o wspólnych podróżach Małgorzaty z zespołem Aerolit na trasie po ZSRR i NRD w drugiej połowie lat 70-tych.
Będą zapewne i inne wspomnienia, i nagrania (właśnie nadawany jest utwór "Jednego serca"), i... goście:
Daniel Olbrychski i Roman Radoszewski.
Roman jak zwykle w swoim stylu podjął się próby ogólniejszej analizy przyczynowo-skutkowej i rangi dokonań Czesława, sięgając przy tym do mniej znanych przykładów muzycznych: "Przecież nas wita" oraz "Modlitwa o niepodległość" z filmu B. Poręby Polonia Restituta.
Ps. Miłym akcentem było ciepłe pozdrowienie Małgorzaty, skierowane specjalnie do Piotra.
W końcu role się odmieniły i Piotr otrzymał podziękowanie za wieloletnie działania promujące dokonania Czesława.
(*)
Słuchałam uważnie audycji "Muzykomanii" od poniedziałku do piątku. Cieszę się, że w końcu zaprezentowano jakieś szersze spectrum dokonań Niemena, zwłaszcza, że w Jedynce do tej pory grano głównie jego przeboje z lat 60-tych.
Muszę przyznać, że pani Małgorzata całkiem nieźle sobie poradziła z rolą współprowadzącej audycję, a także zaprosiła do studia kilku naprawdę ciekawych gości.
Szkoda tylko, że wybierając nagrania z różnych płyt, całkowicie pominęła progresywne dokonania Czesława, a przecież był to bardzo ważny okres w jego twórczości z wielką szansą na światową karierę. Myślę, że można było zaprezentować chociażby "Baby M." albo jakiś inny kawałek z "Mourner's Rhapsody".
Tego najbardziej mi zabrakło...
Szkoda, ze ten tydzień z Niemenem już się skończył.
Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości znów doczekamy sie w Jedynce takiego tygodnia, np.z okazji wydania boxu "Niemen a pomieszane jezyki".
O książce krytycznie - byłoby niezręcznie, bo Jedynka nadaje ją codziennie w odcinkach.
napisał Markovitz
Nie wiem czemu zawdzięcza D.M. czytanie jego i w/g mnie dla siebie tylko pisanej książki, na falach pr.1.? Czy PR pr. 1 nie wsydzi się czytac ... wydawniczego bubla?
Dziś po 15. gościem Muzykomanii ma być Bernard Ford Hanaoka.
Nic straconego, może pani Banaszak nagrać tę piosenkę jeszcze raz.
Może za drugim razem wyjdzie jej lepiej.
Pani Małgorzata starała sie pamiętac o wielu osobach i ich zaangażowaniu,o młodych muzykach,o gwiazdach o mężu ... lecz była bardzo skromna wobec siebie, ... DZIĘKUJĘ.