Czy ktoś już kupił tę płytę?
Ja znalazłam ją w Wigilię pod choinką.
Płyta wydana bardzo starannie, w podobny sposób jak 41 Ponencjometrów...
Zawiera kieszonkę z książeczką. Tym razem kieszonka lepiej pomyślana i wykonana.
W książeczce mamy informacje na temat chóru PROFORMA oraz Marcina Wawruka,
o Niemenie piszą Krzysztof D.Szatrawski oraz Marcin Bornus-Szczyciński.
Poza tym zawiera wszystkie teksty utworów wykonanych przez chór , a przy każdym
nazwę płyty Niemena, z której utwór pochodzi i rok jej wydania.
Jest jeszcze bonus: Wideoklip "Wspomnienie".
Płyty wysłuchałam z przyjemnością. Oprócz utworów , na które uwagę zwróciłam już
w Słupsku podczas koncertu, tzn."Elegii śnieżnej", "Pieśni wojów" i "Jagody szaleju",
bardzo spodobało mi się wykonanie "Serdecznej Muzy" i "Mów do mnie jeszcze".
Dość smętnie natomiast wypadło" Obok nas".
Wszystkim, którzy lubią muzykę chóralną, bardzo polecam te płytę, a tym którzy jej nie lubią...też .
Byłem wczoraj na "płytowych" zakupach.
Zobaczyłem w jednym miejscu CD zespołu PRO FORMA za prawie 35 zł i powiedziałem sobie, że ją kupię jeśli dostanę za mniej niż 30 zł.
W innym miejscu patrzę- jest! i to za...29.99.Kupiłem. I dziś posłuchałem.
Miłe zaskoczenie- trochę się obawiałem tych interpretacji, bo fragmenty słyszałem w internecie, a tu miła niespodzianka.
Szczególnie podobają mi się:
"Serdeczna Muza"
"Pieśń Wojów"
"Bema pamięci..."
"Dobranoc"i...
"Spodchmurykapelusza"
Po pierwszym słuchaniu- 4+, a myślę, że będzie jeszcze lepiej.
Po raz pierwszy, od wielu lat, zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie pewne zdania z recenzji.
Pozwólcie, że je przytoczę:
"Bo ozdobnik to nie jeszcze jedna, dodatkowa, wymyślona przez kompozytora nuta, ale to drgnienia głosu, wibracje, artykulacje nieprzewidywalne i dla wykonawcy i dla słuchacza.To ryzyko, to nawet szczypta szaleństwa.To szaleństwo właśnie kochamy najbardziej."
Piękne słowa, zgadzam się w 100 %!
I dalej:
"Tradycja nie znosi naśladowania. Nie ma gotowych wzorców. Tradycja oczekuje, że pod wpływem mistrza uczeń zaśpiewa swoją własną frazę, którą wzruszy kiedyś słuchacza nie mniej niż mistrz. Czekamy."
Ano czekamy.Czekając (jeszcze dłuuuuugo)pośłuchajmy subtelnego śpiewu zespołu PRO FORMA, który mnie w swoich interpretacjach utworów Niemena przekonuje.
Po-zdrowie-nia