VI Festiwal Niemen Non Stop już zakończony. Cieszę się, że tam pojechałam i mogłam wysłuchać tylu świetnych wykonań utworów Niemena. Poziom festiwalu okazał się tak wysoki, że nawet jury miało spory problem z wyłonieniem najlepszych.
W pierwszym dniu szczególnie poruszyło mnie wykonanie a capella „Hymnu o miłości”przez Marię Lebiecką z Lidy. Duże wrażenie również zrobiły na mnie utwory „Czy wiesz” (Nika Azimodoust z Kolonii), „Jakże człowiek jest piękny”(Anna Frączek), „Ballada łomżyńska”(Nina Kodorska) oraz własna piosenka Marty Markiewicz (nie pamiętam tytułu), która zwyciężyła później w kategorii open. Świetna była też Joanna Czarkowska z zespołem, wykonująca w konkursie „Lilacs & champagne”, a poza konkursem „Kiedy się dziwić przestanę”. Fajnie wypadło trio Studio Batuta Voices w piosence „Jołoczki, sosionoczki”.
W drugim dniu festiwalu bardzo podobała mi się cała dziesiątka wykonawców, ale szczególnie wyróżniłabym Ninę Kodorską w piosence „Sh's Looking Good” , Annę Frączek w utworze „Dobranoc” i Romana Kańtocha w „Klęcząc przed tobą”.
Ogólnie wykonywany w konkursie repertuar Niemena był bardzo zróżnicowany, było sporo trudniejszych utworów, aż kilka z nich pochodziło z płyty „Mourner's Rhapsody”. Największym powodzeniem cieszyła się piosenka „She's Looking Good”, którą wybrały aż trzy uczestniczki festiwalu.
Jury w składzie: Anna Serafińska, Tomasz Jaśkiewicz i Janusz Szrom, oceniało uczestników bardzo profesjonalnie. Niemniej jednak pewnym zaskoczeniem dla mnie był ostateczny werdykt jury, przyznający Grand Prix festiwalu Michałowi Grobelnemu (wykonał „Obok nas” i „Płonąca stodołę). Michał został też zaproszony na sesję nagraniową w Radiu Koszalin.
Pierwszą nagrodę otrzymał Roman Kańtoch, kolejne miejsca zajęły Joanna Czarkowska, Anna Frączek, Nina Kodorska i Studio Batuta Voices. Wyróżnienia otrzymali Maria Lebiecka, Nika Azimodoust, Monika Ozorowska i Marta Markiewicz.
Gwiazdą pierwszego dnia festiwalu był zespół Soundrise, który wykonał kilka utworów Niemena przygotowanych w ramach projektu „Niemen nieznany”, który stanowi materiał na debiutancką płytę zespołu. Pomysłodawcą tego, jakże ciekawego projektu, opartego o płytę „Idee fixe”, jest Roman Radoszewski, który podsunął im oryginalne nagrania, niektóre wciąż jeszcze niedostępne na płytach. W Słupsku wykonali m.in. takie utwory, jak „Pieśń Wernyhory”,
„Sieroctwo”, „Pieśń od ziemi naszej”, „Moja Ojczyzna”, „Moja piosnka”, "Sariusz", „Italiam, Italiam”. To był naprawdę udany recital.
W drugim dniu z minirecitalem wystąpiła ubiegłoroczna laureatka, Małgosia Janek. Zaśpiewała trzy utwory, w tym dwa Niemena: „Ach jakie oczy” i „The Best Man Cried”.
Gwiazdą wieczoru była Grażyna Łobaszewska z towarzyszeniem grupy Ajagore. Zaśpiewała większość utworów z płyty „Dziwny jest…”. W dwóch utworach: „Jednego serca” i „Obok nas” na saksofonie zagrał Przemek Dyakowski. Paweł Brodowski porównał jego granie do sposobu grania Włodka Wandera w Niebiesko-Czarnych. Gościem specjalnym koncertu był znakomity trębacz i przesympatyczny człowiek- Ryszard Podgórski (eks- Akwarele), który z zespołem Ajagore wykonał utwór
„Pod papugami”. Miałam przyjemność usłyszeć pana Ryszarda w tym utworze po raz drugi w tym roku (pierwszy raz w lipcu w Sopocie z Detko Bandem).
W sumie na tym festiwalu spotkało się aż czterech byłych członków zespołu Akwarele. Razem z Ryszardem Podgórskim z Goteborga przyleciał Tadeusz Gogosz. Niestety nie zagrał nam, bo od wielu lat nie jest już czynnym muzykiem. Za to bardzo chętnie opowiadał o swojej współpracy z Niemenem.
Myślę, że ten festiwal dostarczył widzom naprawdę wielu wzuszeń. Były też i zabawne momenty, np. kiedy Ryszard Podgórski z gitarzystą Ajagore Maciejem Kortasem całowali się po rękach, a Tomasz Jaśkiewicz przed ogłoszeniem wyników odtańczył szalony taniec do muzyki z „Gwiezdnych wojen”.
Bardzo sympatyczne były rozmowy z członkami Akwareli. Fajnie byłoby spotkać się z nimi na jakimś zlocie, Ryszard Podgórski mówił mi, że bardzo chętnie by przyjechał, myślę, że nie tylko on.
Bardzo miło było też spotkać sporą grupkę znajomych fanów (w tym kilkuosobową reprezentację naszego forum).