W 78. rocznicę urodzin Czesława Wydrzyckiego
TV Kino Polska Muzyka pokaże film K.Magowskiego o Niemenie.
Oto oryginalny trailer TV KPM na You Tube =>
"Sen o Warszawie".
Emisja:
16 lutego 2017r. o godz.21.00, powtórka 19 lutego- również o 21.00.
Dodam, że w rocznym podsumowaniu najlepszych utworów prezentowanych w tej stacji TV "Sen o Warszawie"(10) i "Dziwny jest ten świat" (3) znów zmieściły się w pierwszej dziesiątce listy i to mimo braku odpowiednich klipów
* (nie ma komu o nie zadbać).
Nasuwają mi się słowa jednego ze znamiennych dla niemenowego postrzegania świata utworów z CD "spodchmurykapelusza".
Mowa w nim o następcy, który:
"wyrosły ponad wiek
choć byłby
nadsentymentalny
ani doceni
jego wytężonych żył
nim zdoła pojąć (..)
Chciałoby się dopowiedzieć: nim zdoła pojąć, że jedna zaśpiewana przez niego nuta więcej znaczy niż tysiące wysilonych przez innych. Niestety naszą pamięć, działania, głosy nazywa się bałwochwalstwem. Nie, Niemen nie jest dla mnie "Złotym Cielcem".
Nie pamiętam, abym sławił Wydrzyckiego jako wzór do naśladowania. A i opowieść zatytułowaną "Sen o Warszawie" oceniłem na forum chwaląc walory filmu, ale też punktując braki i nieścisłości. Zainteresowanych odsyłam do dedykowanego filmowi =>
TEMATU.
"Pojutrze szary pył"- śpiewał Niemen na ostatniej autorskiej płycie być może przeczuwając, jak los obejdzie się z jego twórczością. Tę "neo-piosenkę" nagrała niedawno córka Artysty i pewnie zadba o to, żeby się pokazać światu w klipie do tego utworu.
* W zdumienie, rozbawienie, tudzież podziw wprawia mnie sposób, w jaki stacje telewizyjne radzą sobie z brakiem profesjonalnie zrobionych klipów Niemena, montując jakieś materiały dokumentalne sprzed lat. Z książki
"Niebo będzie później" dowiadujemy się, że Czesław pozostawił swoje prace- nazwijmy to- art-video. I co z tym zrobiono przez 13 lat od Jego odejścia..? Ano- nic.