Kiedy i gdzie Kayah i NIEMEN wykonali utwór Śpiew ocalenia i czy NIEMEN śpiewał kiedyś ten utwór z Marylą Rodowicz ?
Aby zdobyć ten utwór musiałem kupić cały box, ale warto było.
Aby zdobyć ten utwór musiałem kupić cały box, ale warto było.
Czy dobrze rozumiem, ze "Spiew ocalenia" jest na plytach w boxie Kofty wykonywany przez Niemena?
Niektórzy czekali trzy lata z hakiem, ale w końcu jest odpowiedź na pytanie Domina...
.. na płycie Kofty"Song o ciszy" (CD4) jest Śpiew ocalenia - Niemen - Kayah, a w materiałach prasowych z Opola 75 jest tłustym drukiem tytuł: Pieśń ocalenia - Rodowicz-Niemen
... Odjęła mi człowieczą mowę
okrutna życia miłość
Milczenie - stukamiennym murem
Od światła dzieli ciemność
Podziel się ze mną swoim bólem
Podziel się ze mną (...)
Prawa autorskie chroni ZAiKS
(...) pieśni, która już od poniedziałku będzie dostępna na albumie Maryli Rodowicz
Marcin Pietrzykowski:
- Czasami kopiowałem bezpośrednio z archiwum, a czasami z anteny. Była taka audycja Moniki Makowskiej, w której słuchacze prosili o mało znane nagrania. Dzięki niej sporo nagrań zostało wyemitowanych w radio, a ja to nagrywałem na taśmy magnetofonowe.
Oczywiście teraz po latach znów trzeba było się zwrócić do radia po taśmy matki, bo nie dałoby się tych płyt wydać na podstawie moich kaset. Ale ja wszystko miałem zapisane i zaproponowałem Maryli konkretne zestawy, które warto by było opublikować.
A pani Maryla..? Zapewne srogie strażniczki będą zawiedzione, ale pani Maryla nie zganiła kolekcjonera, nie udzieliła mu reprymendy z powodu "wchodzenia w cudze kapcie", lecz z własnej inicjatywy spotkała się z młodym p. Marcinem, zaznajomiła z jego propozycją- i po nieodzownych korektach- po prostu się z nim zgodziła...
Dziś tj.18 XII 2013 - jak dowiedziałem się z newsa menagmentu MR - odbędzie się uroczyste przekazanie archiwum Maryli Rodowicz Bibliotece Narodowej w Warszawie.
...przyjmuję tę drugą opcję