Finał wieczoru może i miły, ale ja dalej nie wiem, gdzie miała miejsce realizacja tego koncertu?
To bardziej mnie interesuje. Kraków... kino??? kiedy???
(.)
Bardzo dobre pytania. I jeszcze: to była rejestracja specjalnie na potrzeby filmu, czy wykorzystano istniejące nagranie?...
W jednej z początkowych scen wykorzystano króciutki fragment płytowej wersji "Bema pamięci żałobny rapsod", a w jednej z końcowych scen wysłuchać można koncertowej wersji utworu "Com uczynił" (niestety również tylko we fragmencie).
Moderacja: przepychanki nie związane z tematem przeniesione do śmietnika.
Klucze, widziałem ten film kilkakrotnie. Jak to było , ludzie kultury w Niemczech podejmują decyzję , jadą do Polski, nakrecić film, zobaczyć na własne oczy co to za kraj , co się tu dzieje , i co. Dwa wydarzenia zostały pokazane w tym filmie, obrzęd katolicki z Karolem Wojtyłą i koncert Czesława Niemena z zespołem. Wtedy , w tych czasach , Niemcy zdecydowali się pokazać na filmie co to się w Polsce dzieje. Takie awangardowe koncerty , takie historyczne wydarzenie w dziejach Polski , procesja z Biskupem z Krakowa , który został Papieżem katolickim. Ludzie kultury z Niemiec dostrzegli tych ludzi , Karola Wojtyłę , Czesława Niemena i udokumentowali w filmie, wrócili do swojego kraju i pokazali co się dzieje w Polsce .
Na niemieckim filmie mogę zobaczyć co się w Polsce działo w tym roku.
Ludzie kultury z Niemiec udostępnili Polakom , aby na filmie można zobaczyć Karola Wojtyłę przed wyborem na urząd w Rzymie, i koncert Grupy Niemen. Koncert Grupy Niemen został zaaranżowany przez Niemców, taka okazja , pobyt w Krakowie, atrakcja , po to Niemcy przyjechali do Polski , aby zobaczyć i pokazać to co w Polsce sie dzieje. Nawet , gdy się nie dzieje, proszę , Niemcy zorganizowali koncert , zarejestrowali i można zobaczyć , usłyszeć.
Rejestracja porządnie zrealizowana, koncert Grupy Niemen .
Pozdrawiam
Jurek
Czy ktoś może mi przesłać namiary na ten film ? Nie widziałem go...
Jest szansa , telewizja Kultura, Kino Polska, telewizja Polonia powtarzają co jakiś czas emisje filmów z muzyką , udziałem Czesława Niemena. Myślę , ten film będzie można obejrzeć na ekranach telewizorów. Taka dokumentacja dziejowych wydarzeń w historii Polski, obrzęd katolicki z udziałem Karola Wojtyły przed wyborem na urząd papieski i koncert Grupy Niemen w Polsce.
Pozdrawiam
Jurek