Kompozycja "Pielgrzym", napiszę nieco, byłem na koncercie Czesława Niemena w maju lub czerwcu 1979 roku , i Czesław Niemen z muzykami wykonał kompozycję "Pielgrzym". Byłem na koncercie zespołu SBB w listopadzie 2007 roku , i zespół SBB wykonał kompozycję "Pielgrzym". I co takiego widziałem , usłyszałem , a co napiszę .
Muzyka Czesława Niemena bajeczna usypianka z baśni 1000 i jednej nocy o takim kimś , kto wędruje przez pustynię, mówi o wielbłądziej skórze, wolniutko tłumaczy swoje przeżycia związane z wędrowaniem, spokojnie , wolno, Czesław Niemen wzbogacił kompozycję swoją wokalizą w stylu naśladowania śpiewu ludzi mieszkających w rejonie morza śródziemnego.
Muzyka SBB emocjanalna, przeżycia emocjonalne podczas pielgrzymowania , czyli wędrowania piechotą, serce wali jak dzwon, emocje związane z wędrowaniem są mi znane, nowe przestrzenie , chodzi o przeżycia związane ze sztuką przeżycia w różnych warunkach . Chodzi o samodzielne wędrowanie w różnych przestrzeniach ziemskich .
" Wy myślicie " te słowa zaśpiewał Józef Skrzek , i spojrzał na ludzi zebranych na sali klubu muzycznego.
W ten sposób myślę , i napisałem o kompozycjach "Pielgrzym" Czesława Niemena i zespołu SBB.
Pozdrawiam
Jurek