Nie mają na razie swego forum fani SBB , więc ogłoszę tutaj :
Wkrótce Dzień Józefa Skrzeka i SBB w tvp Kultura
Moim zdaniem chybiony pomysł.Skrzeczące forum ?Czyżby wyczerpał się temat "Twórczość fakty ,dyskografia CZESŁAWA NIEMENA?To nie-porozumie-nie.Zacznie nam się rozmazywać miast klarować obraz Niemena.Obawiam się że w skrajności może dojśc do umieszczania "artystów" :wink: jednego sezonu.
Żódło ,które udzieliło mi takiej informacji,juz dość dawno.nie może byc porównywane z tobą ,byłoby to nietaktem wobec tamtej osoby,ona jest dla mnie autorytetem a nie ty Maćku.
SBB miało duże związki z CN, a CN z SBB, więc tym bardziej na miejscu jest wzmianka Markovitza. Jest to miejsce do wymiany informacji na tematy muzyczne, do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami i poglądami - tak, drogi Stanisławie, takie to miejsce.
To nie-porozumie-nie.
Szanowny Tadeuszu !Rozumiem ,podforum na różne tematy-zgoda.Ja wyraziłem swoje zdanie a zostałem opluty przez Maćka(i RJW) -nie żalę się stwierdzam,niech Maciek przeczyta mój post o sbb i grupie NIEMEN,gdzie wpisałem rok'71 i ,że jest mi znany 1-szy skład.co absolutnie nie podważa wypowiedzi NIEMENA w książeczce"Od początku",tylko poszerza moją wiedzę!!! a żródło jest wiarygodne.Jednak życzę wszystkim wszystkiego dobrego! Tematyka tego podforum to: Dyskusje na dowolne tematy dla ktorych nie znalazło się miejsce w pozostałych forach.
Moderator Darek Sieradzki
Tak zaproponował sam ADMIN, więc wspominanie tu o SBB jest , drogi Stanisławie, jak najbardziej na miejscu; jak najbardziej na miejscu jest pisanie tutaj o muzyce w ogóle.
SBB miało duże związki z CN, a CN z SBB, więc tym bardziej na miejscu jest wzmianka Markovitza. Jest to miejsce do wymiany informacji na tematy muzyczne, do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami i poglądami - tak, drogi Stanisławie, takie to miejsce.
Tematyka tego podforum to: Dyskusje na dowolne tematy dla ktorych nie znalazło się miejsce w pozostałych forach.
Zasygnalizuję ,że Grupa Niemen,to napewno nie sskład jaki podawany jest przez Ciebie-esbebecki,ja znam ten skład ( do '71)a tam ani śladu Skrzeka
Wystarczy sięgnąć do książeczki dołączonej do 2 boxu " Niemen od początku ", a tu na str.4 pod zdjęciem Grupy Niemen czytamy " Gdybym swojej nowej supergrupy nie przezywał grupą " Niemen ", lecz na przykład " Odra "..., może w składzie: Jerzy Piotrowski, Józef Skrzek
"Czerwony album "-to Enigmatic...
,,,,,i właśnie tu powstała Grupa NIEMEN...ale nie z Piotrowskim,Skrzekiem ..."Czerwony album "- to Enigmatic...
Masz rację Stanisławie " Czerwony album " nagrała grupa Niemen Enigmatic.
Matt - Grupa Niemen to kolejna formacja CN !
...i właśnie tu powstała Grupa NIEMEN...ale nie z Piotrowskim,Skrzekiem ...
Jestem uparty i zostanę przy swoim,gdyż jestem przekonany o tym,że to rację ma ta osoba,która mi o tym powiedziała.Nie powiem jej (tej osobie),że jest klamcą w oczach Maćka.Może kiedyś powiem Ci kto tak powiedział???....pozostaję(po Twoim twierdzeniu,że "nie jest to prawdą")."Aerumnarum Plenus"
Niemen....źródło tajemne , gdyż dałem słowo honoru , że nie podam personaliów...
Klarujmy - ale nie zapomnijmy dodac szczypty tajemniczosci! Zacznie nam się rozmazywać miast klarować obraz Niemena.
źródło tajemne , gdyż dałem słowo honoru , że nie podam personaliów...
"Czerwony album "-to Enigmatic...
Masz rację Stanisławie " Czerwony album " nagrała grupa Niemen Enigmatic.
Matt - grupa Niemen to kolejna formacja CN !
,,,,,i właśnie tu powstała Grupa NIEMEN...ale nie z Piotrowskim,Skrzekiem ...
Skrzeczace - czy nieme? Czy moze... - ale nie chce brnac dalej w przekrecanie nazwisk - bo mi cnota nie pozwala. Skrzeczące forum ?
Gdzie Migaweczka????? Żódło ,które udzieliło mi takiej informacji,juz dość dawno.nie może byc porównywane z tobą ,byłoby to nietaktem wobec tamtej osoby,ona jest dla mnie autorytetem a nie ty Maćku.
Gdzie Migaweczka????? Żódło ,które udzieliło mi takiej informacji,juz dość dawno.nie może byc porównywane z tobą ,byłoby to nietaktem wobec tamtej osoby,ona jest dla mnie autorytetem a nie ty Maćku.
Jesli w Piekarach - to przy pianinie siedzial pewnie, dosc kontrowersyjny na tym forum, Jozef Skrzek! Migaweczka czarowała głosem w Piekarach Śląskich,
Jesli w Piekarach - to przy pianinie siedzial pewnie, dosc kontrowersyjny na tym forum, Jozef Skrzek! Migaweczka czarowała głosem w Piekarach Śląskich,
.. w 1-szym składzie Grupy NIEMEN grał jeszcze Andrzej Przybielski-trąbka."W tym skladzie zostały nagrane "Marionetki""-powiedział Tomasz Jaśkiewicz. !!!
Marku ...zostaję przy swoim,słowa Tomka są dla mnie wiarygodne i nie interesuje mnie czy się komuś to bodoba czy nie ?!
,,,,,,,jesteś złośliwy,intrygant.,perfidient?????Marku ...zostaję przy swoim,słowa Tomka są dla mnie wiarygodne i nie interesuje mnie czy się komuś to bodoba czy nie ?!
Dochowanie wierności swoim ideałom i wyobrażeniom jest najważniejsze. Czas nauki jak rzeka przepłynął.
M igus znak @-małpa ...to manualny bląd nie sadziłem ,że to ma znaczenie
migaweczko,,,,,,,,,proszę pszestań
Miga czy TY oczekujsz,że powiem CI KOCHAM cIEĘ?
JESTEM ŻOŁNIERZEM I KOCHAM PROSTY JĘZYK. JAK LATAŁEM NA WYSOKOŚCI POWIEDZMY 3-TYŚ M. TO NIKT TYM SOBIE DUPY NIE ZAWRACAŁ-----OTO SZCZERE WYZNANIE.!!!
ED do tej pory byłeś poza wszelką "podejrzliwością",byłeś jedynym, który mnie przywitał...
i...we tej chwili mnie usuwasz z forum jak mogłeś ? ?
gdybym nie stał na granicy(okręty pogranicza-straży granicznej ) nie czułbyś się bezpieczny ,nie pisałbyś tego postu !,wiesz co to "psia wachta",co pływać w sztormie w 10 lub, 12 -tce,co wypaśc za burtę .przy temperaturze wody 1 stopień ,wykonując czynności ratownicze(ratując innego człowieka),co wiesz o służbie wobec ...bliżnich i dla bliżnich?
ED do tej pory byłeś poza wszelką "podejrzliwością",byłeś jedynym,który mnie przywitał i..
.w tej chwili mnie usuwasz z forum jak mogłeś ?
A teraz już SBB : na zaostrzenie apetytu 5 grudnia rano koncert z Jazz Jamboree'79.
Czy termin 10 grudnia byłby odpowiedni na ciąg dalszy ..?
Czy termin 10 grudnia byłby odpowiedni na ciąg dalszy ..?
9 grudnia - Dzień SBB w TVP Kultura
9 grudnia - Dzień SBB w TVP Kultura
Pasuje ?
Pierwszą pozycją muzyczną będzie suita Follow My Dream (nie wiem jeszcze w jakiej wersji).
Pierwszą pozycją muzyczną będzie suita Follow My Dream (nie wiem jeszcze w jakiej wersji).
no najlepiej w wersji pelnej
Aktora wprawdzie nie było
ale liczny desant ze Śląska chyba nie zawiódł miłośników muzyki SBB.
No cóż : pierwsze koty za płoty
Nie miałbym nic przeciw następnej części
Jak to jest, że ludzie "tolerujący" wyjątkowo trudną muzykę Niemena nie są tolerancyjni dla innych wykonawców ?
I tak naprawdę nigdy nie dał szansy tej muzyce...
W niedzielę 28 stycznia kolejna odsłona SBB
Sam zjechales? Nie bales sie? No, ja chyba nigdy nie bylem tak gleboko... Pracowalem kiedys w kopalni Jaworzno na szybie Bierut, ale byly tam tylko dwa poziomy, 300 i 500m. Jak sie spoznilem na moj zjazd to musialem potem sam dymac pod gore z 500m na 300m starymi, stromymi korytarzami. To bylo fajne przezycie. Cieszylem sie zawsze, ze sie nie zgubilem albo ze mi lampa nie wysiadla (bo przeciez takich miejsc nie oswietlali)... Oj, przypomniales mi dawne czasy, musze uwazac, zeby sie nie rozkleic... płyta została zwieziona na głebokśc 1200 m pod ziemię i tam wyrzucona w wyrobisko górnicze
Zgadzajac sie generalnie z postem Macka i bez wchodzenia w szczegoly dodam tylko, ze zapewne wiecej ukazalo sie artykulow, wywiadow i zlosliwych paszkwilikow na innych (a wychwalajacych siebie) niz wszystkich piosenek powstalych w tym okresie! dwa CD na 15 lat " wolnej " Polski to dorobek wręcz powalający
Stachu, spójrz obiektywnie. Niemen był świetnym wokalistą i kompozytorem, nie był natomiast najlepszym instrumentalistą.
Lepszy był od niego JS i wielu innych.
Nie o biegłość w technice wykonawczej zatem tu idzie. Chodzi mianowicie o wyraz artystyczny ...Tu Niemen-instrumentalista bił Wszystkich wymienionych i niewymienionych Mistrzów na głowę !
Subiektywne, ale niech się dobrze zastanowi ten , kto z czystej przekory chciałby zaprzeczyć ...
Tlumaczylem wczoraj w dlugim poscie dlaczego czesc muzyki sama wraca do ziemi i nawet siebie nie jest w stanie pod zadne niebiosa uniesc; chyba, ze jakies podziemne wlasnie... Gasket i Stachu
Czułem, że jest coś co przedstawicieli tak zdawałoby się przeciwnych biegunów niemenologii stosowanej łączy... Otóż wychodzi na to, że Obaj grzebiecie Muzykę w ziemi zamiast dać się jej porwać w iebiosa !
A ja wiem, że po dwóch dźwiękach rozpoznamy zawsze Niemena i wiem, że nie ma takiej gwarancji w przypadku gry A.Zielińskiego czy J.Skrzeka
jeżeli występuje mała nierównowaga miedzy wirtuozeria i artyzmem ( Niemen) to nic złego się nie dzieje
Dla mnie, jako dla purysty, to dzieje sie bardzo duzo zlego z tego wlasnie powodu. - Mało to nierównowagi ( wirtuozeria – artyzm) na rynku muzycznym. I co, dzieje się coś złego z tego powodu ?
Mam nadzieje, ze uda nam sie kiedys wrocic do tematu w ktorym to dyskutowalismy (artyzm kamyka)... "Ktoś może być świetnym instrumentalistą, ale czy to znaczy, że napisze równie świetną muzykę - wątpię !
wątpię, czy muzyczny kuternoga, chociażby obdarzony nadludzka wyobraznia, bedzie w stanie napisac "świetna muzyke". Nie bedzie w stanie napisac, bo nie bedzie umial napisac. Nie bedzie w stanie wyrazic muzycznie swoich wyobrazen i tego, co mu w duszy gra, bo nie bedzie umial grac. To co nam przekaze, bedzie tylko niewielka czescia tego co moglby przekazać, gdyby warsztat mial po mistrzowsku opanowany(...)
Francipek Jeden
Widze, ze znowu popadasz niestety w patos: "Pink Floyd stworzyli mase genialnej muzyki"... Widzisz co sie porobilo Tadeuszu? Mlodzi ludzie pisza o muzycznych analfabetach, ktorzy jako tako opanowali instrumenty, nagrali pare piosenek i juz "stworzyli mase genialnej muzyki". W tym miejscu tylko wskarze na to "zlo" o ktore pytasz. Dla nas teraz "genialna muzyka" to sa piosenki rocka progresywnego sprzed 35 lat. Tyle sie nauczylismy.
W tym miejscu tylko wskarze na to "zlo" o ktore pytasz.
Kto by sie tam iterowkami przejmowal...W tym miejscu tylko wskarze na to "zlo" o ktore pytasz.
A ja wskażę na prawidłową isownię - zgorszyłeś mnie Gaskecie
Kto by sie tam iterowkami przejmowal...
Daję Ci dobę na wprowadzenie korekty !
Z krainy usmiechu raczej - nie jestes na biezaco! Tylko patrzeć aż z drugiego bieguna forum nadciągną dywizje imć Gasketa z Krainy deszczowców
Do Mark. i Jego klakierów. " oto za co/nie mogę dziękowac/tobie/pyszałku/co tobie/zawdzięczam-/za potu sól/za ból/za arogancję/za ostrą w gardle ośc/za nonszalancję/za pisia kośc !/za nie logicznośc idei/ za zgiełk i wrzawę/za wichry lutowe/marcowych zawiei/ i jeszcze oto/za co/ nie mogę dziękowac/za nadurzycie/ za cynizm/z którym nie sposób obcowac/ za kłamstwo/za pomówienia/za głupie/bezdenne zło/co się z nikim/i niczym nie liczy/ (...)-Czesław Niemen. Co do białej koszuli (dartej na flagę)-kwintesencja "białe koszule czarne dusze"
Z krainy usmiechu raczej - nie jestes na bieżąco !
Do Mark. i Jego klakierów. " oto za co/nie mogę dziękować/ za nadurzycie (...) "
Józef Skrzek gra,komponuje,stara się ale...myśle,że jeśli chodzi o śpiewanie to powinnien dać sobie spokój...silenie się na Czesława może nasilać kompleks...To tyle...Z pierwszych ważniejszych odkryć...
Skrzek Bombastyczny Banał .
Przyznam jednak, ze nie mialem odwagi siegnac po "Pokoj saren", (...)
miłośnicy skrzeka niech wchodzą , lub założą stronę sbb .
obawy (strach) jest wówczas ,gdy nie posiadamy wiedzy na dany temat,ja wiedzę o górnictwie( i nie tylko) mam i dlatego nie będę się rozpisywał, ale nie chcę Cię zostawic bez odpowiedzi ,dlatego piszę.Prosze jednak pisz o Niemenie....sprawiedliwie a nie pod kątem ..szokierstwa czy blużnierstwa.W Twoim ostatnim zdaniu ,zobaczyłem nutkę ...goryczy i bojazni oglądania się za siebie ,nie lękaj się,wokół masz samych przyjaciół, tam u siebie,gdyż ja nie umiem ...wybaczac za to co wypisujesz n.t. NIEMENA.Sam zjechales? Nie bales sie? No, ja chyba nigdy nie bylem tak gleboko... Pracowalem kiedys w kopalni Jaworzno na szybie Bierut, ale byly tam tylko dwa poziomy, 300 i 500m. Jak sie spoznilem na moj zjazd to musialem potem sam dymac pod gore z 500m na 300m starymi, stromymi korytarzami. To bylo fajne przezycie. Cieszylem sie zawsze, ze sie nie zgubilem albo ze mi lampa nie wysiadla (bo przeciez takich miejsc nie oswietlali)... Oj, przypomniales mi dawne czasy, musze uwazac, zeby sie nie rozkleic... płyta została zwieziona na głebokśc 1200 m pod ziemię i tam wyrzucona w wyrobisko górnicze
Historia z plyta SBB przypomniala mi moje wlasne losy, gdzie chcac nie chcac pewne rzeczy czy wydarzenia pozostaja gleboko w pamieci - tak gleboko, ze siegniecie do nich zaczyna graniczyc z cudem. Gdy mimo wszystko jednak uda mi sie zjechac w te poklady pamieci widok i atmosfera nie sa juz przyjemne. W moim przypadku w wyrobisko wpadl i zespol SBB i popularny Czeslaw i wielu, wielu innych "przyjaciol mojej mlodosci"...
Na forum dziele sie moimi wspolczesnymi pogladami na to co znajduje na dnie wyrobiska... Nie utozsamiam sie juz z tym i sam sie sobie dziwie, jak moglem kiedys sie tym wszystkim tak podniecac.
Ron Deleck
za to co wypisujesz n.t. NIEMENA.
ja nie umiem ...wybaczac za to co wypisujesz n.t. NIEMENA.
Matt,to jest strona poświęcona CZESŁAWOWI NIEMENOWI, miłośnicy skrzeka niech wchodzą ,lub założą stronę sbb .Propagujmy twórczośc NIEMENA !!!
Migaweczko- twe ..."kąski:" choć wielokrotnie mi dokopałaś
Rozumiem,że jest to twoja odpowiedz (reakcja)na mój list ,który wysłałem ci w swoim czasie.Można i tak...
Tado ! podzielam Twój pogląd na śpiewanie przez skrzeka.Proponuję mu znakomitą okazję do śpiewania ,nucenia ...podczas golenia lub grillowania Skrzek Bombastyczny Banał .
Jeśli podeszłaś do tego z humorem to ja także odpowiem. Dalszy ciag ...kto od miecza wojuje to od ...pochwy ginie.
. to jest ponizej wszelkiej krytyki, na forum Niemena takie rzeczy. Nie uwazasz ze kogos takiego powinno sie z miejsca zablokowac przynajmniej na jakis czas...
chciałabym w tym miejscu zaapelować do naszego Admina o reakcję na żenujące dowcipy, wpisy nie na temat, a przede wszystkim na wypowiedzi uwłaczające pamięci Niemena.
Wielu z nas to irytuje, rozmawiałam z kilkoma osobami z naszego forum i wszyscy są tego samego zdania.
Na innych forach są sposoby, żeby ukrócić takie działania, czy nie możnaby i tu wprowadzić takich zasad?
Nie miałem zamiaru udzielac odpowiedzi na w/w pytania lecz postanowiłem ...odpowiedziec,ale nie teraz.
Odpowiedź dam pod innym tematem.
Może kiedyś skomentuję post Ewy i Matta.
Zespół, który okrzyknięto najlepszym polskim rockowym bandem 45-lecia.
Zespół, który okrzyknięto najlepszym polskim rockowym bandem 45-lecia.
(...) chciałbym wiedzieć kto i kiedy okrzyknął ..?
...
Też bylem na tych Zaduszkach. Grupa Niemen grala w skladzie Nadolski-Skrzek-Apostolis-Piotrowski, wiec chyba jednak zawierala w sobie caly pozniejszy esbebecki sklad. Wystep byl w ramach koncertu w filharmonii poswieconego Komedzie i pamietam ze jednym z utworow byla Kattorna.
A tak w sumie to bylem na conajmniej pieciu koncertach Grupy Niemen z tym sobowtorem w skladzie - ostatni z nich w cyrku w Warszawie.
Jesień tego roku na chwilę odmłodziła mnie o przeszło 25 lat
Oto bowiem znów jak w latach 70' mogę równocześnie słuchać nowej płyty Niemena i SBB
W najnowszym numerze JF możemy także przeczytać obszerną recenzję płyt SBB z dwóch boxów "Lost Tapes" oraz recenzję płyty "The Rock" autorstwa Markovitza.
Rozumiem, że dla Ciebie Niemen był geniuszem we wszystkim. Jednak patrząc obiektywnie byli lepsi od Niego, np. w grze na Hammondzie ( Andrzej Zieliński ze Skaldów, Wojciech Karolak, czy Krzysztof Sadowski ) oraz syntezatorach ( właśnie Józef Skrzek ). Co nie znaczy, że CN był zły, po prostu był gorszy.
Wersja SBB to hołd, a nie cover. (...) Nie wiem czy sens jest porównywać obie wersje
Na “Iron Curtain” zespół zaprezentuje jeszcze bardziej rockowe oblicze, ale będą to też bardziej rozbudowane kompozycje. Jak zapowiada Józef Skrzek: “Ciśnienie współczesnego świata powoduje ludzkie zapomnienie…Jesteśmy pokoleniem burzącym mit “żelaznej kurtyny” Europy…Muza najdobitniej wyraża odczucia buntowników tamtych czasów…Nowe brzmienie SBB jest zwierciadłem życia pogromców barier..” Jednak tytuł interpretować można wielowątkowo, bo jak twierdzi Józef Skrzek, kurtyna ciągle jest obecna, nie tylko w podziale na Wschód i Zachód, biednych i bogatych, ale i w niektórych mediach, gdzie na pierwszym planie znajdują się marionetkowi wykonawcy, oddzieleni od prawdziwych artystów, którzy żyją sztuką.
Już w styczniu ukaże się nowy album SBB "Iron Curtain", a w lutym grupa rusza w trasę koncertową po największych polskich miastach.
Maciek,
napisz coś więcej o tej nowej płycie SBB.Jak w ogóle ma się to stare SBB (do "Momento z Banalnym Tryptykiem") do najnowszych dokonań (od płyty "Nastroje")?
Na wkładce do albumu SBB jest info o zapowiedzach wydawniczych zespołu.Jest tam m.in. zapowiedź wydania (ukaże się już niedługo) albumu "Freedom Sopot 1978" z drugą płytą,która zawierać będzie dodatkowe niepublikowane studyjne i koncertowe utwory SBB.Czy tak będzie się działo z wszystkimi krążkami SBB?Ja w tej chwili mam ten Sopot'78,ale chciałbym mieć ten album z dodatkową płytą.Co robić z tym jednym krążkiem, z którym zostałem?Na Allegro poszłoby za grosze.Czemu nie można było wydać od razu tego koncertu z bonusami?To mnie najbardziej dziwi.
propozycja kolorowych edycji bardzo ciekawa i bardzo oryginalna-podoba mi się Zdjęcia zespołu i miast związanych z koncertami-interesujący pomysł.
Przewiduję, że ten album obok "Follow my Dream" stanie się w najbliższych latach wizytówką zespołu SBB
SBB nie grało w Kołobrzegu, bo w końcu lat 70. takich mocnych nacisków już nie było, a poza tym zespół ciężko pracował na Zachodzie na to, żeby Pagart mógł wziąć 50% ich honorariów, więc nikomu nie było na rękę specjalne drażnienie ich festiwalami wojskowymi Zresztą z tego samego powodu odpadli z tryptyku olimpijskiego, to nie było żadne wycofywanie się ze względów politycznych, tylko po prostu mieli ważniejsze, wcześniej zakontraktowane zobowiązania (...)
Właśnie wysłuchałem fragmentu koncertu oryginalnego SBB (..) bez specjalnych emocji.
Mogę się mylić, ale uszy podpowiadały mi, że i muzycy podobnie zagrali
Instrumentalnie bez zarzutu, lecz i bez odjazdów, które zawsze cechowały SBB.
Świetnie, że zechciałeś podzielić się wrażeniami i fotką
Na YT pojawiła się już zgrywka 1 części koncertu, ta bez orkiestry: https://www.youtube.com/watch?v=mXSdPPtMF6g
Jakość radiowa czyli taka sobie.
Spisałem kolejność utworów:
- zapowiedź Piotra Metza (bardzo emocjonalna)
- burzliwe owacje
Józef Skrzek - "Chcemy wam dzisiaj przedstawić muzykę"
I Need You Baby
Józef Skrzek - "Na perkusji zagra Jerzy Piotrowski!"
Odlot
Erotyk
Na pierwszy ogień
Wizje
Freedom with Us
Rainbow Man
Figo Fago (kilkusekundowy zaledwie fragmencik brutalnie przerwany przez spikera)
Proponuję wysłuchać tego. Każdy komentarz jest tu zbędny
(...)
i wspominany wcześniej Erotyk. Piękna, cudowna pieśń
(...)
Skrzek zaśpiewał to też z Beatą Mańkowską. Może ktoś dysponuje tą wersją?
Niestety zapowiadający go odgrzewany kawałek "Odwieczni wojownicy" jest słaby
Maciej Radziejewski, grający na gitarze basowej, przez jeden miesiąc zastępował Józefa Skrzeka w początkowych latach zespołu SBB (...)
W Wikipedii jest, ja przeczytałem dzisiaj.
Jurek