W dniu 5 września 2021 od godz.17.15- Niedziela z twórczością Franciszka Walickiego, czyli kolejny blok tematyczny w TVP Kultura.
Po rozmowie z zaproszonymi do studia gośćmi (po godz.18) zostanie wyemitowany film dokumentalny zatytułowany
".. i nie żałuj tego..." (Pawła Chmielewskiego i Wojciecha Fułka).
Następnie TVP Kultura pokaże relację z przygotowań do koncertu Dinozaurów w 1987r., kiedy to na sopockiej scenie po raz drugi z rzędu (rok po roku) wystąpiły gwiazdy mocnego uderzenia.
Byłem na tym koncercie, byłem i na próbie, gdy ->
Niemen naśladował parodystę Andrzeja Bychowskiego (YT- Wiktor J.). Reżyser widowiska - Andrzej Kosowicz- prosił: "Czesiu, powtórz to na koncercie!"
Podczas tej samej próby Czesław słysząc strojącego się gitarzystę zaprosił go do akompaniamentu, dając miejsce na solówki w dwóch utworach. Tym gitarzystą był muzyk TEST-u Dariusz Kozakiewicz.
Po koncercie zamieniłem kilka zdań z menażerem Jankiem Wiśniewskim, który bardzo obawiał się występu na festiwalu w Jarocinie. Przywitałem się też z obecnym na widowni Helmutem Nadolskim.
Niemen z niewielką pomocą Namysłowskiego i Kozakiewicza zagrał dobrze ułożony set, ale niestety TVP w relacji wycięła "Zezowatą biedę". Świetnie wypadli wtedy Skaldowie z Alibabkami i Tadeusz Woźniak.
Za najbardziej udaną spośród imprez z
Dinozaurem w tle uważam o dekadę późniejszy koncert
"Atlas polskiego rocka- po drugiej stronie tęczy", na który wprowadziłem chyba z 9 osób
Jedną z tych osób był późniejszy autor "Dyskografii" Tadeusz Skliński, który trzy lata później zrewanżował mi się zaproszeniem na pamiętny koncert w studio Programu Trzeciego Polskiego Radia.
Podczas
soundchecku- ku zdumieniu naszych wspólnych znajomych- zwróciłem uwagę Czesławowi na źle ustawione parametry brzmienia, co ten po dłuższym namyśle.. przyjął i dokonał korekty.
Wtedy także obchodzone były urodziny Pana Franka. Jubilat oklaskiwał nie tylko gwiazdy z lat 60., ale i młodszych wykonawców- w tym Małgosię Ostrowską, Kasię Kowalską i Pawła Kukiza.
Gdy kilka lat później rozmawialiśmy o tej imprezie, to okazało się, że wielkie wrażenie zrobiła na Panu Franciszku kukizowa interpretacja "Baw się w ciuciubabkę" (z tekstem..
Jacka Grania)
Może i ten koncert z 1996 roku, na którym pierwszy raz wybrzmiała (wycięta z relacji TV) pieśń "Spod chmury kapelusza" (tytuł pisany był jeszcze normalnie), doczeka się kiedyś emisji.
PS 1 Powtórkę rozmów przewidziano w czwartek 09 września o godz.08.25 (rano) w TVP Kultura.
PS 2 Jeszcze raz okazało się, że redaktor Paweł Sztompke- delikatnie mówiąc- raczej nie specjalizuje się w polskim big beacie...
Tym razem w swej opowiastce
wysłał do paryskiej Olympii zespół Czerwono- Czarnych zamiast Niebiesko-Czarnych.
Niedziela z twórczością Fr_Walickiego w TVP Kultura- skany- programu Atlasu pol_rocka 1996.jpg