Dzień dobry Markovitzu . Warto podyskutować o filmie Szpakowskiego , ponieważ jest to film wartościowy, w filmie wyjaśniono wiele szczegółów z życia Czesława Niemena. Film dokumentalny , opowiadający kto to jest Czesław Niemen , co takiego zrobił, film zrobiony bardzo dobrze . Wrażenie na mnie zrobił Tadeusz Skliński, który w tym filmie powiedział zdanie " Niemen rozwiązał Akwarele". Jak było rzeczywiście, Czesław Niemen spotyka zespół Chochoły, rozmawia z muzykami Chochołów, roztacza śmiałe perspektywy, i to co mówi Czesław Niemen spełnia się, muzycy Chochołów stają się muzykami Akwareli , grają w wielkich salach , w Polsce i za granicami Polski, stają się czołowym zespołem polskiej muzyki młodzieżowej . Podobnie jak król Polski Kazimierz Wielki, zastał Chochoły , a zostawił Akwarele. Słuchałem rozmowę jednego z muzyków Akwareli, mówił o rozmowie Chochołów z Czesławem Niemenem, Czesław Niemen opowiadał o rzeczach jak z bajki, i stało się to opowiadanie rzeczywistością. Ale Czesław Niemen zorientował się , nie tylko lekka muza jest tym czymś co chce powiedzieć ludziom słuchającym tej muzyki. Czesław Niemen zaczął realizować tematy cięższe, poezja polska, tematy trudne, smutne, skomplikowane. I właśnie , czy z zespołem Akwarele Czesław Niemen zrealizowałby tematykę o większym stopniu skomplikowania. Do tych realizacji Czesław Niemen poprosił o współpracę z instrumentalistami, Zbigniew Namysłowski, Andrzej Przybielski, Helmut Nadolski, Józef Skrzek, Jerzy Piotrowski, Antymos Apostolos. Byłem na koncercie Czesława Niemena wiosną 1979 roku , tuż przed pierwszą wizytą Jana Pawła II w Polsce, i jak ten koncert wyglądał, żadnej piosenki z czasów współpracy Czesława Niemena z Akwarelami, powaga, patos, konstrukcje muzyczne - ale wykonstruowane kompozycje , popisy gry na syntezatorze. Po prostu Wielki Czesław Niemen prezentuje swoją potęgę . Wydaje mi się , skoro Tadeusz Skliński powiedział "Niemen rozwiązał Akwarele" to tak było. Niemenowi zależało na graniu skomplikowanych konstrukcji muzycznych na estradzie i dobierał współpracowników , którzy w takich konstrukcjach muzycznych mieli upodobanie. Ale Tadeusz Skliński powiedział jeszcze jedno , po wspólnym zagraniu Czesława Niemena i Akwareli "Bema pamięci rapsod żałobny"" Czesław Niemen nic więcej nie wycisnąłby z zespołu Akwarele . Nic więcej, po prostu nic więcej, i myślę nie jest to prawda. Różni estradowcy grają i grają , i nie chodzi wcale o sformuowanie "coś więcej wycisnąć". Czesław Niemen tworzył coraz bardziej skomplikowane struktury muzyczne. Czesław Niemen w listopadzie 1996 roku cytat: " co teraz wyprawiam z nagranymi przed laty piosenkami" , "chodzi o nieodpartą chęć naprawy błędów", "Wracając do repertuaru myślę, że miałem dobry pomysł na przearanżowanie piosenek wcześniej nie najlepiej nagranych. Weszliśmy do studia Polskich Nagrań w końcu października 1968 roku, żeby, jak się póżniej okazało, zamknąć tą płytą soulowo-akwarelowy okres" . Sprawa dotyka wzorowania się na kimś, na czynś. "Soulowo-akwarelowy okres" to wzorowanie się na soulu, między innymi. Czesław Niemen zorientował się , estrada to nie tylko oklaski, to nie tylko artysta estradowy , który usiłuje rozbawić publiczność, Czesław Niemen samodzielnie realizował to co chciał, w miarę możliwości. Takie wyobrażenie o przekazie artystycznym realizował . Jest zdanie Czesława Niemena " odnosi się wrażenie , to już się kiedyś słyszało" i dotyka to zdanie praktycznie całej drogi muzycznej Czesława Niemena , w znaczeniu takim, Czesław Niemen realizował muzykę nową, nowszą , najnowszą . Kilka, kilkadziesiąt lat wykonywać to samo to byłaby prawdziwa katorga dla Czesława Niemena. Co sobie pomyślał Czesław Niemen , a gdyby tak cały czas realizować nagrania i koncerty z zespołem Akwarele, i raczej nie. Występ z własną autorską piosenka "Dziwny jest ten świat" praktycznie określa kto to Czesław Niemen i co znaczy w polskiej estradzie, czyli niezależność, własne zdanie, własna osobowość , realizowanie własnych pomysłów. Na taką niezależność zapracował sobie zdobywając popularność współpracą z zespołem Akwarele.
2. Menagerowie usiłowali skłócić SBB i Niemena. Prawda, przyjeżdżają na koncert i sprawa zakwaterowania, Czesław Niemen w hotelu, pracownicy techniczni w akademiku, muzycy SBB w akademiku. A są to koncerty z różnymi wykonawcami zagranicznymi, i muzycy zagraniczni kwaterują w hotelu, i wszyscy uczestniczący w przedwsięzieciu widzą , jak jest zorganizowana trasa przez polskich menagerów . Mack nie usiłował skłócić SBB z Czesławem Niemenem, Mack usłyszał umiejętności SBB bez Czesława Niemena i wyróżnił SBB propozycją na przyszłość. Wyróżnił SBB również propozycją w czasie teraźniejszym, bo na płycie Grupy Niemen istnieje udokumentowane nagranie , na tym nagraniu grają tylko Józef Skrzek, Jerzy Piotrowski, Antymos Apostolos, czyli zespół SBB, kompozycja pod tytułem "Rock for Mack". Dobra propozycja współpracy, jasno, otwarcie.Odwrotnie do polskich menagerów , którzy usiłowali upokorzyć muzyków SBB.
7. Widziałem fotografię Rene Glanou i fotografię Czesława Niemena , wybierając odpowiadające sobie fotografie, wyglądali podobnie, jak wszyscy wtedy , taka była moda.
Potem Czesław Niemen dokładnie się zmieniał, aby broń Boże , nie był podobny do Rene Glanou. Czesław Niemen konsekwentnie zmieniał swoje image. Praktycznie podczas współpracy Czesława Niemena z zespołem Chochoły , potem zmieniono nazwę z Chochoły na Akwarele ubiór, długość włosów muzyków zmienił się. Zaczęło być kolorowo, na kim się wzorowali ,między innymi na Krzysztofie Pendereckim, który w latach swej młodości ubierał się kolorowo, dlaczego, bywał za granicą Polski, widział nie wszystko musi być szaro- czarno-białe, są jeszcze różne barwy .
8. Słuchanie się menagerów, i słuchanie Czesława Niemena na koncertach. Koncert w Hali Ludowej we Wrocławiu tuż przed wprowadzeniem stanu wojennego, grają na żywo grupa Zbigniewa Namysłowskiego swój program i potem samotny Czesław Niemen swój program z taśmy , jak to wyglądało, Czesław Niemen samotnie prezentuje swoje nagrania , od czasu do czasu coś powie . Grupa Zbigniewa Namysłowskiego , zagrali i poszli sobie, potem Czesław Niemen odtworzył z taśmy swoją muzykę, trochę pograł rzeczywiście i po koncercie. Byłoby dobrze w taki sposób, grają swoje a potem grają razem swoje największe hity , których trochę nagrali współpracując ze sobą. Przecież zazwyczaj bywa tak , wykonawcy na koncercie grają swoje największe hity, i tak sprawę ukierunkowują menagerowie, grać największe hity, po to ludzie przyszli, aby posłuchać największe hity wykonawcy, tak mówią menagerowie, i tak robią wykonawcy, którzy słuchają się menagerów. Na estradzie takie rzeczy są dobrze widziane, ale nie. Prozaiczny koncert. Wspólnie na jednej estradzie najpierw Zbigniew Namysłowski i potem Czesław Niemen , i co , nic razem nie zagrali . Zbigniew Namysłowski ze swoim zespołem zagrali swoje i sobie poszli , potem Czesław Niemen zagrał i odtworzył ze swojej taśmy swoje i sobie poszedł. A wcześniej Zbigniew Namysłowski i Czesław Niemen współpracowali ze sobą , i nagrali kompozycje, a na koncercie w Hali Ludowej we Wrocławiu, mnóstwo ludzi było , Zbigniew Namysłowski i Czesław Niemen nie zagrali razem nic. Ja to wyobrażałem sobie w taki sposób, wspólne granie na estradzie, opowiedzenie publiczności, o wspólnych przedwsięzięciach, zagranie kilku największych hitów, zaproponowanie publiczności wspólne śpiewanie tych hitów. Jeszcze jeden koncert, który omówię to koncert Czesława Niemena w operze leśnej w Sopocie z okazji rocznicy związków zawodowych "Solidarność". Czesław Niemen został zaproszony przez związek zawodowy "Solidarność" , po to , aby zagrał koncert. Ten koncert Czesław Niemen wykonał samotnie, bez zespołu instrumentalistów, bez chórku żeńskiego, a pasowało wtedy , aby Czesław Niemen skorzystał z takiej możliwości. Możliwie wtedy Czesław Niemen nie posłuchał menagerów , wolał samotnie produkować się przed publicznością.
11. Córka Czesława Niemena wszystko wyjaśni, widziałem kilka wypowiedzi i mówiła , o tym jak jest naprawdę. I szykowana jest znaczna medialna produkcja o Czesławie Niemenie, jest to fabularny film o Czesławie Niemenie. Sposób , w jaki zostanie określony w tym filmie Czesław Niemen będzie posiadał kolosalne znaczenie w budowaniu wyobrażenia o tym człowieku. Zdjęcia do tego filmu zaczęły się w listopadzie 2013 roku . Porządna produkcja, film fabularny o Czesławie Niemenie.
12. No faktycznie, słowo "niechlujne" jest obraźliwe. przepraszam. Wiele czytałem tłumaczeń Macieja Słomczyńskiego poezji Szekspira, dlatego tak napisałem.
Pozdrawiam
Jurek