Program telewizyjny " 100 pytań do Czesława Niemena" , rok 1975, jest do wysłuchania
http://www.youtube.com/watch?v=Tl9_BXxaMnA
Kazimierz Rudzki , profesor Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej, zadaje pytanie Czesławowi Niemenowi , co wykonałby Czesław Niemen na otwarcie Olimpiady w 1976 roku, w Montrealu , Czesław Niemen mówi o nowej kompozycji na tą okazję. Pan Kazimierz Rudzki i Czesław Niemen rozmawiają o takim możliwym kontrakcie dla Czesława Niemena. A jak sprawa takiego kontraktu wygląda rzeczywiście.
Na początku lat siedemdziesiątych Grupa Niemen koncertowała w Polsce z norweskim zespołem Junnipher Greene . Muzyk tego zespołu Bent Aserud , po wspólnej trasie z Grupą Niemen i czeskim Blue Effect , postanowił edukować się muzycznie, w 1977 roku ukończył Akademię Muzyczną , i jako wykształcony kompozytor otrzymał kontrakt na skomponowanie fanfar rozpoczęcia Igrzysk Zimowych w Lillehammer w Norwegii w 1994 roku . Igrzyska te otwiera Król Norwegii, fanfary komponuje znany muzyk , Norweg , Igrzyska dzieją się w Norwegii. W taki sposób wygląda rzeczywistość komponowania muzyki. Jakie w Polsce były , są , będą okazje do takich kontraktów, i jak jest taka sprawa realizowana w Polsce.
Jeden z pytających zagadał o muzykę emocjonalną . Czesław Niemen zrozumiał aluzję, do żywiołowych koncertów SBB, ale nie podjął tematu. Zajął stanowisko producentów syntezatorów, tłumacząc co to jest syntezator.
W Polskiej Telewizji odbiorcy sztuki zostali nazwani "kiepską publicznością, z marginesów społecznych" . Czesław Niemen wyczuł wagę zarzutu, mówi " na pewno będzie morowa zabawa" . Fakty:
1.Początek filmu pana Szpakowskiego o Niemenie, milicjanci biją publiczność w Warszawie
2.Relacja Andrzeja Mroza z koncertu Czesława Niemena w Sopocie, milicjanci bija publiczność
3.Relacja Józefa Skrzeka z koncertów w latach osiemdziesiątych w Polsce, milicjanci biją publiczność
4.Sprzedaż Polskich Nagrań
5.Tytuł polskiego programu telewizyjnego "Kultura, i co to za słowo" , tytuł obrażający
6.W czasie drugiej wojny światowej za słuchanie polskiej muzyki groziły kary
Myślę, Czesław Niemen pracował nad tym , aby publiczność nie cierpiała , i nie była obrażana z powodu uczestnictwa w spotkaniu . Z tego możliwie powodu tworzył poważniejszą muzykę.
Ten program widziałem i słyszałem w Polskiej Telewizji w oryginale. W zapisie z youtube nie słyszę jednej wypowiedzi Czesława Niemena o współpracy z muzykami. Czesław Niemen mówi o próbie muzyków, muzycy grają, Czesław Niemen wchodzi i zadaje pytanie "wy już gracie" , muzycy mówią "gramy".
Swój post zmieniłem , a są dwa posty , drugi jest aktualniejszy.
Jurek