Domin189
2014-03-09 13:48:50
Edytowany 1 raz(y), ostatnio 2014-03-09 13:48:50 przez Domin189
banner ze strony polskienagrania.com.pl, stan z 28.02.2014
Moi drodzy,
28.02 odbyła się premiera CD "Dziwny jest ten świat...". Późno, bo dopiero w ubiegły czwartek (06.03) nabyłem tę płytę w Media Markcie, w cecnie 32,99 PLN. O ile mi wiadomo, w sklepach EMPiK oraz na stronie empik.com ceny są nieco wyższe.
Dopiero po kupnie płyty, ze zdziwieniem dostrzegłem, iż lista utworów odpowiada oryginalnemu LP, a zatem nie zawiera trzech innych utworów, nagranych podczas tej samej sesji, lecz wydanych na minialbumie:
01. GDZIE TO JEST? (Czesław Niemen - Marta Bellan)
02. NIGDY SIĘ NIE DOWIESZ (Czesław Niemen)
03. TEN LOS, ZŁY LOS (Czesław Niemen - Krzysztof Dzikowski)
04. COŚ CO KOCHAM NAJWIĘCEJ (Czesław Niemen - Jacek Grań)
05. WSPOMNIENIE (Marek Sart - Julian Tuwim)
06. NIE WSTAWAJ LEWĄ NOGĄ (Czesław Niemen)
07. DZIWNY JEST TEN ŚWIAT (Czesław Niemen)
08. JESZCZE SWÓJ EGZAMIN ZDASZ (Marian Zimiński - Marek Gaszyński)
09. CHCIAŁBYM COFNĄĆ CZAS (Czesław Niemen)
10. PAMIĘTAM TEN DZIEŃ (Czesław Niemen - Czesław Niemen, Włodzimierz Patuszyński)
11. NIE DLA MNIE TAKA DZIEWCZYNA (Czesław Niemen - Jacek Grań)
12. CHYBA, ŻE MNIE POCAŁUJESZ (Czesław Niemen - Jacek Grań)
Co ciekawe, rzeczone CD jest do tej pory jedynym wydaniem "Dziwnego świata", które pomija te piosenki:
Jaki kolor wybrać chcesz (Marian Zimiński - Marek Gaszyński)
Proszę przebacz (Czesław Niemen - Marek Gaszyński)
Domek bez adresu (Andrzej Korzyński - Andrzej Tylczyński)
Dla porównania, zamieszczam spisy utworów posiadanych przeze mnie wydań tego albumu,
Digiton, 1991
Digiton - Niemen Retrospekcja, 1995
- według tego wydania, "Alibabki" uczestniczyły jedynie w nagraniu utworu numer 7!
Polskie Radio - Niemen od początku, 2002
Najświeższy produkt Polskich Nagrań ma postać digipacka, który pod względem wymiarów jest nieco "wyższy" od przeciętnych pudełek typu jewel case czy innych "kartoników". Poligrafia jest matowa i przyjemna w dotyku - obawiam się, że będzie podatna na otarcia i zadrapania. Opakowanie rozkłada się dwa razy; po wewnętrznej stronie, od lewej, jest reprodukcja tyłu okładki LP, na środku znajduje się książeczka, z prawej strony - przedruk tekstu z oryginalnego LP. Na zewnątrz - oprócz frontu i tyłu okładki CD, znajduje się zdjęcie Złotej Płyty za "Dziwny jest ten świat".
Strona graficzna wydawnictwa jest z pewnością jego silną stroną. Tekst w booklecie przeczytałem pobieżnie i nie znalazłem poważniejszych nieścisłości. Wertowanie go jest raczej nieporęczne, gdyż tak samo jak przy okazji CD z koncertami z Jazz Jamboree, książeczka jest na stałe doklejona do digipacka. Szkoda, że atrakcyjnych z punktu widzenia fanów, nieznanych wcześniej zdjęć Niemena i zespołu (że nie wspomnę o skanach biletów, plakatów czy i pamiątkach - których brak) jest tak niewiele... Z innej strony, aby spróbować zawrzeć wszystko, co dotyczy tego albumu, do płyty musiałaby zostać dołączona książka
Do brzmienia nie mam większych zastrzeżeń. Co ciekawe, z porównywanych przeze mnie wydań, najnowszemu jest najbliżej do tego z 1991 roku! Uwypuklono niskie i średnie rejestry, zrezygnowano w stosunku do wydań z 2002 i 1996 roku z dziwnego efektu "stereo" (a właściwie z efektu echa/pogłosu, podobnemu temu, który uzyskujemy podczas śpiewania pod prysznicem ), którym potraktowano wokal... Odnoszę wrażenie, że podczas odszumiania obcięto odrobinę górnego rejestru ścieżki wokalnej. Najważniejsze jednak, że głos i instrumenty brzmią naturalnie. Niekiedy tylko odnoszę wrażenie, że wokal jest za bardzo "za" sekcją instrumentalną.
W dynamicznych utworach, takich jak "Gdzie to jest?" i "Jeszcze swój egzamin zdasz" zdaje mi się słyszeć przestery. Być może wynika to z niedoskonałości moich głośników, lub delikatnych przekroczeń rejestru (analiza graficzna "Gdzie to jest?" z najnowszego CD):
Pewne jest jedno - tak starannie wydanego albumu "Dziwny jest ten świat" do tej pory nie było. Spodziewałem się, że najpoważniejszym zarzutem będzie brak utworów dodatkowych, trudno dostępnych lub wcześniej niepublikowanych, tymczasem okazuje się, że jest nim brak - wydawałoby się, że nierozłącznych - nagrań z EP "Niemen & Akwarele" - "Jaki kolor wybrać chcesz", "Proszę, przebacz" i "Domek bez adresu".
Rozumiem, że wynika to z próby możliwie jak najwierniejszego skopiowania oryginalnego LP z 1967. Jasnym jest, że w przypadku jednoczesnej premiery płyty winylowej (marzec 2014), niektórych mógłby zdziwić brak tych trzech piosenek w porównaniu do CD - wynikający wszak nie ze złej woli wydawcy, lecz ograniczeń nośnika. Śmiem wątpić, by te piosenki ukazały się na innym albumie, choć nie ukrywam, że wydanie tego EP w formie niedrogiego digipacka, z ciekawym bookletem i równie staranną szatą graficzną byłoby dla mnie niespodzianką i nie lada gratką. Obawiam się jednak, że jest to jedynie pobożne życzenie, co skazuje wymienione wcześniej tytuły na przepadek - tym boleśniejszy, że "Domek bez adresu" doczekał się wideoklipu i jest bez wątpienia "przebojem".
Ukłony i podziękowania dla spadkobierców i wydawcy.
Dobrze, że najważniejszy aspekt - muzyka - brzmi naprawdę świetnie. Nie chcę rzucać odważnych tez, lecz z każdą chwilą spędzoną na słuchaniu CD przekonuję się, że otrzymaliśmy najlepiej brzmiącą reedycję albumu "Dziwny jest ten świat" ze wszystkich dotychczas dostępnych. Czas pokaże, czy w chwili pisania tych słów uległem hurraoptymizmowi, czy też dokonałem jednego z "ważniejszych odkryć" dla dyskografii .
Postscriptum
Na koniec mało istotna dygresja dotycząca strony graficznej - "grzbiet" albumu prezentuje się wyśmienicie! Jestem niezmiernie ciekaw, w jaki sposób pod tym względem zostanie rozwiązana kwestia spójności przy kolejnych albumach!