"DROGA BEZ CELU"
Kompozytor: Czesław Niemen - Piotr Janczerski
Realizacja nagrania: Studio Polskiego Radia
Zespół: No To Co + sekcja dęta (Z.Sztyc-ts; R.Podgórski-tp?)
Data rejestracji: Styczeń 1968 rok
Czas trwania 2:35
Kompozycja Czesława Niemena napisana dla lidera No To Co - Piotra Janczerskiego, podpisana na płycie "Złote lata polskiego beatu 1968 vol.2" (Muza SX 3052) przez obu muzyków.
W opisie Tadeusza Sklińskiego - "Niemen - Dyskografia..." autor informuje, że:
"Tę piosenkę* Czesław Niemen napisał dla Piotra Janczerskiego w okresie wspólnych występów z zespołem Niebiesko-Czarni", oraz że:
"Nagranie radiowe zespołu No To Co ze stycznia 1968 roku."
* podkreślenie moje B.R.
Sądziłem, nie znając jeszcze nagrania, że jest to
piosenka zespołu No To Co z muzyką Czesława Niemena i ze słowami Piotra Janczerskiego. Tak wynikało z opisu w książce.
Tymczasem jest to kompozycja instrumentalna. A więc
nie piosenka. Ta z defincji m u s i posiadać tekst.
Zatem nieścisłość.
Pytanie, które się nasuwa dalej. Jaką rolę spełnił w jej stworzeniu, podpisany obok Niemena - Piotr Janczerski?
Aranżera? To byłoby logiczne, ale nie ma w zwyczaju (jeśli nie jest to wyraźnie podkreślone), aby autor aranżacji widniał, jako współautor kompozycji, obok faktycznego jej twórcy. Vide choćby casus Jo S. i związane z tym pretensje.
A może istnieje gdzieś nagranie z tekstem, o którym jeszcze nic nie wiadomo? Mało prawdopodobne, ale przecież nie niemożliwe.
Może też chodzić o autorstwo tytułu tej kompozycji.
Piotr Janczerski, jak wiemy, napisał sporo tekstów ( w tym jeden również dla Niemena) i w Niebiesko-Czarnych zajmował się głównie konferansjerką i stroną literacką.
Tytuł
"DROGA BEZ CELU", w prostej lini, nawiązuje zresztą do tekstu piosenki z LP Niemen i Akwarele "Sukces" -
"TYLE JEST DRÓG" - autorstwa Niemen/Janczerski.
„TYLE JEST DRÓG”
Muzyka: Czesław Niemen
Tekst: Piotr Janczerski
Tam, gdzie wiatr śpiewa pieśń
W wierzbach jak na strunach gra
Tam stary trakt
Dokąd prowadzi cię
Gdzie kończy się daleka droga
Ja będę szedł choć drogowskazu brak
Bo prowadzi mnie włóczęga - wiatr
Parlando:
Tyle jest dróg na świecie
A wszystkie kręte
Oplatają ziemię jak pajęcza nić
Bez drogowskazów
Z drogowskazami
Którą z nich wybrać?
Będę szedł tam gdzie wiatr
Wyznacza wędrowny szlak
Bo tylko wiatr najlepiej wie
Gdzie kończy się bez celu droga
Ja pójdę sam choć drogowskazu brak
Bo prowadzi mnie włóczęga - wiatr
Przejdźmy do warstwy czysto muzycznej.
W nagraniu (jak wynika z opisu, ze stycznia 1968 roku, dokonanym dla PR) dosyć wyraźnie, choć głęboko w tle, słychać sekcję dętą. Takiej sekcji No To Co nie miało. Można się domyślać, że chodzi o skecję dętą Akwarel: Ryszard Podgórski-tp i Zbigniew Sztyc - ts. Byłoby to dosyć logiczne, biorac pod uwagę fakt, że oba zespoły nagrywały obok siebie, niemal ocierając się o siebie, jak miało to miejsce choćby podczas realizacji płyty "Nikifor" - No To Co i "Czy mnie jeszcze pamiętasz?" - Niemen i Akwarele (obie w studiu PN w miesiącach: wrzesień i październik 1968 rok). I proszę skonfrontować to nagranie choćby z
"Nie byłem nigdy w San Francisco" - No To Co z tej płyty. Tam również jest ta sekcja. No i na dodatek w kilku nagraniach mały udział Partity w chórkach, a przecież brały one także udział w realizacji płyty Niemena -
"Baw się w ciuciubabkę" i
"Pod Papugami".
Ps. A swoją drogą te nagranie No To Co i inne, do których wróciłem przy tej okazji - całkiem niesłusznie zapomniane i bardzo ciekawie zaaranżowane i stylowo (Artwoods, Shadows...) zagrane. Zwłaszcza partia na organach - taka ujazzowiona, rozkołysana w stylu...(tu sobie podaruję, bo zaraz polecą na mnie gromy
) - w wykonaniu organisty, pianisty i skrzypka (eks Kanon Rytm) - Jana Stefanaka.
(.)