Angurze zauważ, że to ja pierwszy dopatrzyłem się błędu zasadniczego. [(
casus Markovitz)].
Pierwszy zwróciłem na to uwagę (
vide poniżej lub powyżej).
ratajczak bogdanDarku mam uwagę merytoryczną do treści AKTUALNOŚCI, a dokładnie o zapis:
(...)oraz koncert Czesława Niemena z zespołem NIEMEN AEROLIT z 1974 r.
Jeżeli Czesława Niemena, to chyba z zespołem Aerolit, bo Niemen Aerolit było nazwą powiązaną zarówno z osobą i nazwiskiem Czesława Niemena jak i pozostałymi muzykami, tworzącymi zespół Aerolit.
Albo Czesław Niemen z zespołem Aerolit, albo Niemen Aerolit.
Też sugerowałem nazwę koncertującego zespołu, jako chyba najbardziej poprawną - NIEMEN AEROLIT, jaką zaakceptował Markovitz, chociaż dopuściłem możliwość alternatywnej, bo często występującej w literaturze, a także wbrew sugestiom Markovitza, używanej przez samego Niemena, nazwy AEROLIT.
Sądzę, że nie popełniamy kardynalnego błędu, gdy mówiąc o zespole Niemena z tego okresu nazwiemy go skrótowo AEROLIT. Uznałbym to za rodzaj synonimu, który obowiązywał w mediach i świadomości słuchaczy wówczas, a i dzisiaj też jest często używany.
Była dyskusja NIEMEN / NIEMNA - utarło się z czasem, że obie formy są poprawne.
Być może i podobnie wygląda kwestia nazwy grupy: NIEMEN AEROLIT = AEROLIT.
Cieszę się z Tobą Angurze, że możemy to rozpatrywać na bazie materiałów faktograficznych.
MarkovitzNie zgadzał się na nią również
Poprawiał, jeśli ktoś mówił : Czesław Niemen z zespołem Aerolit albo Niemen i Aerolit (mówili tak dziennikarze, zdarza się to i obecnie np.w omówieniach programów tv).
Niestety takiej wypowiedzi Niemena, tak twardo optującego za jedyną i niepodważalną nazwą : NIEMEN AEROLIT nie spotkałem. Prosiłbym o taki dowód.
Jeśli chodzi o pseudonim - swoje stanowisko prezentował wielokrotnie i sprawa jest jasna.
Tutaj tej 100% pewności nie ma. Jest nazwa NIEMEN AEROLIT na płycie (pewnie i na plakatach, a na pewno w literaturze) i tak należałoby zatem pisać (i mówić), ale nie znam oficjalnego dementi wypowiedzianego przez samego Niemena, że AEROLIT - jest formą całkowicie niepoprawną.
A tylko w takiej sytuacji moglibyśmy przyjąć jakąś tezę za całkowicie niepodważalną.
Mam za to kilka przykładów używania nazwy AEROLIT (vide Dariusz Michalski "Niemen o sobie" s.115):
"Może dlatego longplay "Aerolit" (...) firmowany przez zespół Aerolit (...)".
No ale może ktoś stwierdzić, że D. Michalski popełnił błąd.
Drugi przykład, to już wypowiedź samego Niemena z początku roku 1979, pochodząca z wywiadu, udzielonego Małgorzacie Terleckiej:
"(...) Po rozwiązaniu zespołu Aerolit* w 1975 roku planowaliśmy z Piotrem [Dziemskim - przyp. B.R.] kontynuację naszej współpracy i nagranie płyty w duecie (...)"
* wytłuszczenie moje B.R.
Reasumując: jeżeli mówimy że wystąpi Czesław Niemen z zespołem, to należy napiasać: z zespołem AEROLIT, a nie z zespołem NIEMEN AEROLIT, bo w skład zespołu NIEMEN AEROLIT wchodził rónież sam Czesław Niemen.
Bo inaczej jest pomieszanie z poplątaniem.
Wygląda jakby było dwóch Niemenów - jeden Niemen (solo obok zespołu NIEMEN AEROLIT), a równolegle ten drugi Niemen (w ramach zespołu NIEMEN AEROLIT) - występował obok Niemena (tego występującego solo)?
Wracamy do punktu wyjścia.
(*)