Markovitz
Telefony zapewne niewiele dadzą, bo realizacja wielu projektów, jak i oferta programowa TVP Kultura stanęły pod znakiem zapytania z powodu zamieszania wokół mediów publicznych sprokurowanego przez ekipę rządzącą zapowiedzią zniesienia abonamentu i tzw. ustawą medialną.
Jeżeli będziemy patrzyli na rządzących i nie płacili abonamentu, zawsze będzie można zwalić wszystko na "tych z góry".
Płacenie jest obowiązkiem, takim samym jak comiesięczne uiszczanie należności za abonament telefoniczny, internet, kupno książki lub prasy.
Zasada jest bardzo prosta "korzystasz - płać". Tylko dlaczego ponad 50% korzystających ma to w nosie i uważa, że wszystko jest OK, bo kto mnie złapie na niepłaceniu?
Nie ma systemu ściągalności 100%, można więc oszukiwać w żywe oczy.
System jest chory - więc go dobijmy i później płaczmy, że to, że sio.
Dokąd nie ma innego, jest prawo obowiązujące i trzeba je respektować.
Są w końcu jakieś zasady postępowania społecznego i etycznego.
Uchylanie się od tego obowiązku jest moralnie naganne i taka postawa "tych sprytnych i cwanych", doprowadziła media publicznego radia i TV do tego typu problemów z jakim się obecnie borykamy.
Wszyscy - rządzący, rozgłośnie (vide protest mojej ukochanej radiowej Dwójki) i w końcowym efekcie my "naiwni" - płacący za innych.
MarkovitzI jeszcze coś : nic mi nie wiadomo, aby do realizacji tego przedsięwzięcia zaproszono kogoś z grona niemenowskich ekspertów. Obawiam się, że jeśli w końcu zostanie wydany album DVD, to w takim kształcie i z takim komentarzem, który ani grzeje, ani ziębi - jak ostatnio wydane albumy Polskiego Radia i Polskich Nagrań.
Wszystko przed tymi, którzy mają coś do powiedzenia "na temat" i "z polotem", a przy tym chcieliby nadać atrakcyjną formę tym książeczkowym, recenzenckim minikomentarzom, odbiegającym od "letnich" [bo nie ziębiących, ani grzejących] sztamowych regułek z opisów znanych już z wydanych płyt PR i PN.
To z pewnością jest ważne i takich "niedoróbek" i "niedopatrzeń" wydawców nie chcielibyśmy więcej czytać.
Zatem... do biegu, gotowi, starat!
(*)