strona 30-31
Dlaczego chcesz swój (wasz) obraz Niemena wbić w ramy?
Dlaczego chcesz Go przedstawić na podstawie wybranych wydarzeń w/g sobie znanego klucza?
Ale GraCja nie nakreśliła nawet szkicu, a już ma za złe mój obraz...
Inna rzecz, że gdy wracał z wojaży zagranicznych (z Francji, z Włoch, z Niemiec)- zdawał się być człowiekiem otwartym, pełnym weny twórczej, zainspirowanym muzycznymi prądami, o jakie tam się otarł.
przełyka gorzką pigułę w postaci filmu SUKCES i tzw.plotki radomszczańskiej.
Dla Niemena to czas poważnych komplikacji związanych ze środowiskowym "wyklęciem". Od nowa zdobywa sobie publiczność koncertami solowymi z nowym repertuarem.
by w końcu 2001 r. zaskoczyć publiczność zbliżonym brzmieniowo do poprzedniej płyty albumem "spodchmurykapelusza". Chmurny Niemen to jednak nie jest ktoś, na kogo od lat czeka wierna publiczność.
W Czesławie Niemenie z przełomu wieków nawet szczerze mu oddani ludzie nie mogą się dopatrzeć się tej otwartości, jaka ponoć cechowała go za młodu. Jako człowieka poznają go lepiej dopiero po jego śmierci.
Złe to były kierowane do opinie w rodzaju jesteś bogiem (żona o namówieniu do współpracy dwóch artystów).
.. w nawiązaniu do rozmowy/wspólpracy muzyków, ktorych nazwisk na razie nie wymienię.
Są żarty, które nie śmieszą... Żona Czesława powiedziała żartobliwie w nawiązaniu do wypowiedzi (..) muzyka
W wywiadzie z Ibsem mówil o nie miłych krytykach...
Czy mieści ci się Wam w głowie, że mógł pogonić wieloletniego archiwistę swej twórczości z projektem albumu ?
A później mamy już tylko "Księgę Krzysztofa Kolumba", której nie zdecydował się wydać na CD
A później mamy już tylko "Księgę Krzysztofa Kolumba", której nie zdecydował się wydać na CD i "Elektrę"w TV
A swoją drogą nie potrafię zrozumieć polityki TVP - mają ten spektakl, a o ile wiem (może się mylę), nigdy nie zdecydowali się na jego powtórkę.
Widziałem go w dniu telewizyjnej premiery, a później przepadł jak kamień w wodę - chyba wbił się w dno i tkwi tam do dziś.Może znajdzie się w końcu jakiś nurek i wyniesie ten głaz z tej topieli?
(*)
Czy można mówić o twórcy otwartym na świat bez własnej strony w internecie i płyty DVD na koncie dokonań ?
PS 1. Jaka była reakcja Pani M., gdy TVP chciała doprowadzić do wydania swoich programów z Niemenem można poczytać = TUTAJ
W skrócie :
Niemen otrzymał za pośrednictwem red.Brzozowicza propozycję wspólnych nagrań z Bregovicem. Gdy okazało się, że z tej propozycji nie mógł (lub nie chciał) skorzystać, zaproponował Krawczyka. Krawczyk w jakimś wywiadzie, rzekł, że to boskie zrządzenie losu, czy coś w tym stylu, co nie omieszkała skomentować przytoczonymi słowy Pani M.
Pisałem o Niemenie z przełomu wieków, więc przyjmijmy cezurę 1990-2003. Jakież to wielkie dzieła Niemena rzuciły publiczność na kolana w tym okresie ?
Są też samokrytyczne wypowiedzi Artysty, których sensu nie chcą pojąć fani...
Po 32 latach biegania po chorernie dziurawej scenie polskiej (..)
Nie było to w stylu Niemena, ale było w zachwycie Krawczyka
.. poszperaj dlaczego Niemen nie wydał tej skrzętnie opracowanej muzyki na zwykłym CD.
A może ktoś powinien ją wydać na DVD z o wiele lepszym efektem (...)
W jakim nakładzie rozeszłyby się te krążki, czy na tyle opłacalne, by je wydawać?
Zdecyduj się w końcu, do kogo wnosisz wszelkie pretensje
George Michael znikał nie raz ze sceny (...)
W międzyczasie możesz przygotować tematy...
Na tym Forum chyba nikomu prócz GraCji nie trzeba tłumaczyć, o jaki chodziło album
Należałoby dodać co najmniej dekadę
O zachwycie Niemena muzyką Bregovica można się przekonać czytając odcinek dziennika "Pantheon".
Wciskanie kitu,
TVP Kultura (25.04.2008), który miał zapowiedzieć wydanie DVD
wnosząc do rozważań o życiu i twórczości Artysty posty rodem z MAGLA*
Gdy przeczytałem wyznanie Pani Jadwigi, o tym jak jej brat Czesław zmienił się, postanowiłem przedstawić, jak zmiany wyglądały na płaszczyźnie realizacji artystycznych.
Akurat zestawienie (George Michael) z Niemenem ma niewielki sens. Tam problem tkwi w tym, że ów Dżordż powraca...
Nadmiar łaski. Proponuję odtąd polecenia wydawać moderatorom
wpisy nie na temat zostały przeniesione do oddzielnego wątku