W najnowszej "Gali" Małgorzata Niemen mówi trochę o Czesławie, a także o planach wydania w tym roku felietonów pisanych dla "Tylko Rocka" i o chęci upowszechnienia mniej znanych utworów męża (niestety tu już bez żadnych konkretów).
Ostanio przybył mi bardzo miły i kochany "obowiązek", ale to nie jest dla Ciebie istotne
Ostanio przybył mi bardzo miły i kochany "obowiązek", ale to nie jest dla Ciebie istotne.
Czyżby przełom, na który czekamy z taką nadzieją i utęsknieniem?
(i TERAZ) ROCKA.Stachu- jeśli rzeczywiście byłbyś zorientowany w temacie to nie odkrywałbyś teraz z zapałem neofity dzienników "Pantheon" z numerów TYLKO
Są tacy, którzy mają je wszystkie : od pierwszego do ostatniego i nie czekają na ich wybór. Oczekują na muzykę.
"Lepiej zapytac raz i wstydzic sie raz niz nie pytac wcale i wstydzic sie cale zycie"
Tak oczywiscie to prawda oczywista ktora nie dociera to glowy siegajac tylko papieru .
Caly sztab niemenologow , expertow , znawcow i bliskich czeka z otwartymi rekami .
I co , i nic .
Jaki sens ma wydawanie twórczości Niemena z obszarów w których był twórcą co najwyżej przeciętnym, podczas gdy nieznane lub niedostępne pozostają materiały z obszarów w których był twórcą wybitnym? DS
(i TERAZ) ROCKA.Stachu- jeśli rzeczywiście byłbyś zorientowany w temacie to nie odkrywałbyś teraz z zapałem neofity dzienników "Pantheon" z numerów TYLKO
Są tacy, którzy mają je wszystkie : od pierwszego do ostatniego i nie czekają na ich wybór. Oczekują na muzykę.
Mogę tylko przyklasnąć Markovitzowi.
Jaki sens ma wydawanie twórczości Niemena z obszarów w których był twórcą co najwyżej przeciętnym, podczas gdy nieznane lub niedostępne pozostają materiały z obszarów w których był twórcą wybitnym?
DS
W ogóle jakim prawem narzucacie ( M-tz i DS) komukolwiek co jest świetne a ci liche.
Zapominacie o muzyce filmowej .. wystawach etc.
Zamykanie Niemena w "szufladzie unicestwienia" z napisem muzyk, tylko muzyk jest szkodliwe ....
Każda biografia zawiera stwierdzenia typu - Niemen to: kompozytor, wokalista, poeta, felietonista, plastyk...
Dlaczego więc odrzucasz Darku tę ważną, wyróżnianą i cenioną sferę wypowiedzi artystycznej, filozoficznej i społeczno-politycznej Niemena.
Wyróżniana i ceniona? Przez kogo?
(...) bo jeśli chodzi o niemenowe dziennikarstwo, to... jakby tu powiedzieć... Kapuścińskim to on nie był.
Dla mnie felietony Niemena to nieciekawy margines jego działań, po który sięgnąć można ewentualnie gdy wyczerpany zostanie materiał w którym miał naprawdę coś do powiedzenia.(...)
Postulowało o to wielu, w tym wielu fanów z naszego forum i nie rozumiem tego nagłego odwrotu od prezentowanych wcześniej poglądów na ten temat.
Czy może mi ktoś RACJONALNIE wytłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi? Bo jestem mocno zdegustowany i skonfudowany taką niekonsekwencją.
Wydawanie tego przed muzyką, to tak jakby Lemowi wydać albumik z rysunkami, zamiast powieści.
Mijanka
gdy spotkasz
po drodze do celu
zmęczoną postać
uszanuj jej doświadczenie
niebawem
będziesz i ty
stamtąd wracać
i nie zdążysz
uchylić kapelusza
witając następców
oni
w najlepszym wypadku
wykrzywią pogardliwie usta
i miną ciebie
zanim wykrztusisz
pierwsze słowo
w najgorszym
ruszą na oślep
aby popełnić
wszystkie twoje błędy
Czesław Niemen, 21 sierpnia 1995r
Proponowano zabranie tego nieszczęsnego Pantheonu w obawie ...
Ale kto by przypuszczał, że natrafi się na taki mur ...
Gotów jestem przykleić sobie na plecach listek klonowy.
Uwaga! Raczkujący grafoman. Literatura to jednak ciężka praca (..)
Nie wiem jeszcze jak długo, ale na dziś uznaję zasadę : nie umiesz ? - rób to...
I robię.
Mnie, chłopcu imponował zawsze ojciec. Moim córkom - matka.
Dziś doświadczyłem czegoś bardziej złożonego.
Natalia, nasza panna Paganini, musiała wypełnić jakiś formularz o przyjęcie do liceum.
Oczywiście tylko mama mogła w tym pomóc. Moje uwagi - powietrze. Dotyczyły rubryki w formularzu. Miejsce pracy ojca i numer telefonu. Powiedziałem, że nie musi tego wpisywać (..) Zajęte wypełnianiem obie nie reagowały. Powtórzyłem głośniej.
Awantura.