Niemen Aerolit

Archiwum forum fanów Czesława Niemena

Czy wiesz o tym, że

Komentarze dotyczące działania forum i nieoficjalnej strony Czesława Niemena. Opinie, uwagi, sugestie...

Forum Niemen 2006-06-15 - 2007-02-05 gasket 14 2021
gasket
2006-06-15 13:31:10
Jak na razie nasze posty mozna podzielic na:
1. Posty wiazace sie z Niemenem
2. Posty dotyczace innych forumowiczow.

Czy posty drugiej kategorii nie stanowia przypadkiem wiekszosci? Posty-komentarze co do postawy; pouczenia co mozna, co trzeba i jak trzeba. Takze osobiste ataki i opowiadania jakie to forum byc powinno (a ilu forumowiczow, tyle roznych wizji).

No coz, jest to nasza narodowa cecha, ze wszyscy maja rozne od innych poglady i chca zeby wszyscy dzielili wlasnie ICH zapatrywania. Najgorsze, ze zamiast walczyc z pogladami, z ktorymi sie nie zgadzamy, walczymy z tymi ktorzy je wyglaszaja.

Czy bylibysmy w stanie stworzyc forum bez awantur, bez uprzedzen? Czy w ogole da sie tak dykutowac o Niemenie?
Czy da sie dyskutowac o wyidealizowanym obrazie Niemena?
Czy istnieje linia, ktora przekraczajac posuniemy sie za daleko?

Jaka jest rola tego forum?

nie przedluzajac-gasket
Ewa
2006-06-15 13:47:23
Mówisz, Gaskecie o forum bez awantur i uprzedzeń, ale to Ty sam często stawałeś się źródłem konfliktów i nieporozumień. Poza tym to Ty wydajesz się mieć jakieś uprzedzenia, jeśli chodzi o Niemena.
Co do tego, jak powinno wyglądać forum, to faktycznie każdy z nas ma trochę inną wizję. Według mnie powinny to być dyskusje na temat twórczości Niemena i poszerzanie wiedzy tych , którzy chcieliby się o Nim czegoś dowiedzieć, ale może nasz Admin wypowie się w tej kwestii.
stan.i.slaw N.AE.
2006-06-15 16:27:22
Edytowany 2 raz(y), ostatnio 2006-06-15 16:27:22 przez stan.i.slaw N.AE.
gasketJak na razie nasze posty mozna podzielic na:
1. Posty wiazace sie z Niemenem
2. Posty dotyczace innych forumowiczow.

Czy posty drugiej kategorii nie stanowia przypadkiem wiekszosci? Posty-komentarze co do postawy; pouczenia co mozna, co trzeba i jak trzeba. Takze osobiste ataki i opowiadania jakie to forum byc powinno (a ilu forumowiczow, tyle roznych wizji).

No coz, jest to nasza narodowa cecha, ze wszyscy maja rozne od innych poglady i chca zeby wszyscy dzielili wlasnie ICH zapatrywania. Najgorsze, ze zamiast walczyc z pogladami, z ktorymi sie nie zgadzamy, walczymy z tymi ktorzy je wyglaszaja.

Czy bylibysmy w stanie stworzyc forum bez awantur, bez uprzedzen? Czy w ogole da sie tak dykutowac o Niemenie?
Czy da sie dyskutowac o wyidealizowanym obrazie Niemena?
Czy istnieje linia, ktora przekraczajac posuniemy sie za daleko?

nie przedluzajac-gasket
uważam ,,,ze gra jest warta świeczki,ja zacznę od siebie,....mam nadal dobre intencje t.j.dyskutować o obrazie Niemena ale nie przez pryzmat błazenady,ironii ,fobii,frustracji etc. ma to być dyskusja ,która coś wnosi pozytywnego m.in.opracować sposoby promowania twórczości Niemena dla młodych ludzi,tak jak Roman Radoszewski nazwał jeden z rozdziałów swojej książki"NIEMEN-jak feniks z popiołów",czyż to nie właściwe określenie?Jest tu i mitologia i real( dot. popiołów)............. etc.??????
Ed
2006-06-19 14:39:54
gasketCzy istnieje linia, ktora przekraczajac posuniemy sie za daleko?

Czy istnieje linia? - to chyba fundamentalne pytanie. Wg mnie jest ich kilka ale najważniejsze są linie: pozytywna i negatywna.
Obie były już na Naszym forum przekraczane - może nawet czasami nieświadomie. Negatywna, gdy wyśmiewamy lub ironizujemy z innych userów czy bohatera forum, pozytywna, gdy stawiamy a priori w najlepszym przekonaniu pomnik za coś, co było związane z Niemenem. Ale to jest Nasze forum (jezeli mogę użyć tego słowa) i pamiętajmy, że reakcja na pisanie (zarówno piszących jak i czytających) zachodzi w nas samych - raz jest to złość, agresja, innym razem uśmieszek politowania... ;)
Kiedy dojdziemy już do jakiegoś stanu wiedzy o Niemenie, zadajmy sobie pytanie - czy to już jest wszystko, co ukształtowało jego obraz w naszych oczach... czy jest jeszcze coś, o czym nie wiemy a co może ten obraz zmienić?
Dlatego - proszę o pokorę w wypowiadaniu sądów, aby jednej i drugiej linii nie przekraczać.
A jaka jest rola tego forum??? Dla mnie jest to odskocznia od realnego świata, powrót pamięcią do wspaniałej przeszłości. Może ktoś czuje podobnie, może trochę inaczej, więc nie niszczmy tego Naszego ogródka ani żółcią ani miodem. ;)
stan.i.slaw N.AE.
2006-10-14 18:32:19
Ed
gasketCzy istnieje linia, ktora przekraczajac posuniemy sie za daleko?

Czy istnieje linia? - to chyba fundamentalne pytanie. Wg mnie jest ich kilka ale najważniejsze są linie: pozytywna i negatywna.
Obie były już na Naszym forum przekraczane - może nawet czasami nieświadomie. Negatywna, gdy wyśmiewamy lub ironizujemy z innych userów czy bohatera forum, pozytywna, gdy stawiamy a priori w najlepszym przekonaniu pomnik za coś, co było związane z Niemenem. Ale to jest Nasze forum (jezeli mogę użyć tego słowa) i pamiętajmy, że reakcja na pisanie (zarówno piszących jak i czytających) zachodzi w nas samych - raz jest to złość, agresja, innym razem uśmieszek politowania... ;)
Kiedy dojdziemy już do jakiegoś stanu wiedzy o Niemenie, zadajmy sobie pytanie - czy to już jest wszystko, co ukształtowało jego obraz w naszych oczach... czy jest jeszcze coś, o czym nie wiemy a co może ten obraz zmienić?
Dlatego - proszę o pokorę w wypowiadaniu sądów, aby jednej i drugiej linii nie przekraczać.
A jaka jest rola tego forum??? Dla mnie jest to odskocznia od realnego świata, powrót pamięcią do wspaniałej przeszłości. Może ktoś czuje podobnie, może trochę inaczej, więc nie niszczmy tego Naszego ogródka ani żółcią ani miodem. ;)
. .podzielam w/w wypowiedz...i podkreślę "ani żółcią"
gasket
2006-11-02 12:37:28
A ja powiem - ze ani nie zolcia ani nie miodem - tylko codziennoscia. Ta "szara".

Bo, jak chce Ed: "(to forum) jest odskocznia od realnego świata, powrót pamięcią do wspaniałej przeszłości"

Ale tymczasem, dopoki moge wrocic pamiecia i jeszcze nie zapomnialem:
MarkovitzDyskutujcie tu o wszystkim i Wszystkich .. tylko nie o Niemenie !
To Was ochroni przed nieprzyjemnościami.

Markovitzu, wytlusciles zdanie, zebysmy pisali o wszystkich a nie pisali o Niemenie. Niepokoj moj wywoluje zwlaszcza drugi czlon tego zdania. Interpretuje go w oparciu o conajmniej dwa inne Twoje posty w ktorych stwierdzasz fakt, skadinad oczywisty, ze Niemen byl czlowiekiem... Czy uwazasz, ze gdy bedziemy pisali o Niemenie jako o czlowieku, to moga nas dopasc przesladowania? Przyznam, ze dyskusje "o czlowieku" nigdy nie budzily mojej sympatii. Ja akurat wole analize szczegolow bardziej "artystycznych"... Szczegolowa analize... W jak najszerszym kontexcie...

Piszmy o Niemenie jako o niepowtarzalnym zjawisku! Zaglebiajmy sie w pozostawiona przez niego spuscizne. Wznosmy sie w nie-dla-wszystkich dostepne rejony sztuki.
Potraktujmy Niemena jako "odskocznie" (? - czy to tak sie nazywa? W dawnych latach na WF-ie, kladli cos takiego przed "kozlem", zeby ulatwic przeskakiwanie) i przeskoczmy zrecznie kozla wlasnego lenistwa, ograniczonosci i przyziemnosci - w kraine sztuki, w kraine "czegos innego".

Jezeli Niemen nie spelnil niegdys roli nauczyciela muzyki (vide melua), to pomozmy mu teraz spelnic role "odskoczni". Tu, na tym forum. Niech pozostawione przez niego perelki, diamenty, kawalki zuzlu i popiolu posluza nam za punkty wyjscia z ktorych przeskoczymy w tak pozadana przez nas sfere "niecodziennosci". Teleportujmy sie w "niezwyczajnosc" smialo - startowac bedziemy ze znajomych, niemenowskich regionow!
Stach
2007-01-21 21:38:01
Kup Głos Pomorza online
nadaj ogłoszenie drobne do Głosu Pomorza
Odwiedź stronę Głosu Pomorza
Markovitz
2007-01-23 16:10:10
Mam watpliwości , czy wypowiedź Stacha zaliczyć do I-ej ,czy do II-ej kategorii wg podziału zaproponowanego przez Gasketa :?

StachKup Głos Pomorza online
nadaj ogłoszenie drobne do Głosu Pomorza
Odwiedź stronę Głosu Pomorza

Co to Stachu - akwizycją się zająłeś ?

Ty, który tak smagałeś nas biczem Satyra :twisted:, iż dla wyimaginowanych korzyści dzwoniliśmy do radia zamawiając piosenki - nagle rzucasz slogany reklamowe ni przypiął , ni przyłapał do charakteru tego forum ...

A co niby w tym dziale ogłoszeń drobnych możemy znaleźć ?
Już chyba wiem !
Dałeś zapewne anons : poszukuję pilnie kogokolwiek podzielającego mój punkt widzenia na dalsze losy dorobku artystycznego Cz.N. Mam tajemne instrukcje i uzgodniony z Paniami harmonogram -Stan.i .slaw :wink:
Daj znać , jeśli ktoś odpowie ...
Stach
2007-01-23 18:58:31
:D tak Cię witam Marku.Nie dasz wiary temu co napiszę,trudno.Zamieszczony fragment n.t. "Głosu Pomorza",to częśc artykułu jaki był wklejony w tym miejscu.Wklejony został w formie żartu,przez moich bliskich,którym gratulowałem żartu ,ale z treści wynika,że jestem pomysłodawcą przedsięwzięcia a to już byłoby przesadą i absolutnie zbędne...nawet szkodliwe .Dlatego pośpiesznie wykasowałem,spózniłeś się Marku,dopiero miałbyś pole do popisu swoim sarkazmem.O czym był owy artykuł -przemilczę.Tak jak przemilczę i obojetnie potraktuję Twoje w/w wywody,wolny kraj ,możesz pisac co chcesz.Tylko do licha dlaczego znowu mieszasz do swych dowcipów Panie N.To w ogóle nie jest śmieszne.Możesz (możecie) mnie atakowac ,przypisywac mi różne wyssne a palucha bzdety.Dopasowywac do różnych kategorii,chyba się domyślasz co ja na to...ale żądam taktu i umiaru wobec Pań N.Rok 2007-Rokiem"Dziwnego świata"...4 dziesiątki lat i nadal aktualny !
Markovitz
2007-01-23 19:42:59
Edytowany 1 raz(y), ostatnio 2007-01-23 19:42:59 przez Markovitz
StachZamieszczony fragment n.t. "Głosu Pomorza",to część artykułu jaki był wklejony w tym miejscu. Wklejony został w formie żartu, przez moich bliskich, którym gratulowałem żartu

A ja zdążyłem przeczytać ten artykuł o Inspiratorze Festiwalu w Słupsku.
Był składnie napisany, na temat i bardzo mi się podobał, więc nie wiem czemu go usunąłeś ?
Rad bym częściej czytać posty Twoich Bliskich. Swoich zresztą też.
Niektórzy bowiem podejrzewają , że pierwsze pół tysiąca moich postów dlatego było tak miłych i taktownych, iż podyktowali je moi Bliscy. Oni tak mają -tylko spuścisz z oka -już do komputera i dalejże słodzić na forum Niemena ! :twisted:
Z tą drugą połową (w drodze do tysiąca) idzie mi samemu gorzej... :?
Wciąż nie mogę doszukać się żadnego sensu w tej beznadziejnie biernej polityce wydawniczej, w tym zwodzeniu... I nie jest to miłe - ani dla Pań, ani dla mnie.
Jako gałązkę oliwną postanowiłem podarować Pani M. miły, okolicznościowy wierszyk. Na nic .
Tobie Stachu -zdaje się - też nie przypadł do gustu :(
Pomny Twoich przestróg chciałem nawet podziękować za inspirację, ale obawiam się, że tak na wszelki wypadek znowu obraziłyby się (jak za List otwarty).

Nie przejmuj się Stachu -zawsze znajdzie się jakiś Życzliwy, który nie tylko wylewnie podziękuje Paniom, ale też przedstawi Im forumowe towarzystwo w jak najgorszym świetle.
Tylko ostrożnie z tym hasłem na 2007 rok : dla Nas- miłośników Muzyki NAE , którzy wciąż czekamy nie wiadomo na co - może to być kolejny Rok figi ...

P>S> Gdy czytam, że ironia jest nie na miejscu, to myślę, że nieporozumienia jednak lepiej przykryć ironią niż patosem.
Stach
2007-01-24 07:41:50
Markovitzu.Zacznę od ..końca otóż 1-sze zakończenie Twojego postu "Marią Pawlikowską-Jasnorzewską" uważam za zdecydowanie lepsze,trafniejsze.Nikt i nic nie jest w stanie zrujnowac mojej pasji życia.Nawet jeśli spełniłby się Twój czarny scenariusz...no cóż",taka widac wola nieba z nią się zgadzac trzeba".Napisałeś "nie przejmuj się Stachu"-i takjest non stop .Za tę otuchę dzięki.
Markovitz
2007-01-24 07:52:15
Ptaszek M.Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej (odtworzony w RDC przez Sławka Wierzcholskiego) skłonił mnie do lekko-ironicznego potraktowania braku porozumienia wokół sposobów promocji twórczości Niemena.
I stąd ten wierszyk, który -tak uważam- nikogo nie obraża mimo, że fanów na wstępie nazywam wariatami. To urocze wariactwo :wink:.
Jeśli uważasz Stachu, że ogłoszenie tego roku -Rokiem Ptaszka byłoby bardziej odpowiednie, to proszę bardzo. :)
Warto bowiem czasem spojrzeć na najtrudniejsze sprawy z przymrużeniem oka niż nabzdyczać się niepotrzebnie.

Pozdrawiam
Mark.
Stach
2007-01-24 10:19:55
Mark.Piszmy jednak o NIEMENIE. Ptaszkami niech zajmują się ...ornitolodzy.
Markovitz
2007-02-04 19:00:57
Wiem, że i moja obecność nie jest odbierana pozytywnie przez Wszystkich Userów. Jednak nie wydaje mi się , żebym to ja swoją nadaktywnością blokował inwencję inych Userów.
Nie żeby zaraz kogoś wyrzucać ..choć właściwie..czemu nie..?

Na Forum Marka Grechuty każdy User ma limit 3 ostrzeżeń, a potem.. adieu !

Na początek można na pewno bez straty dla kulturalnego dorobku ludzkości usuwać takie posty jak żarciki, na które pozwalał sobie Stach z Migaweczką...

To taki postulat minimum- pro publico bono ...;)

Btw : czy leci z nami Pilot ?

post edytowany 05 II 2007
gasket
2007-02-05 14:34:28
MarkovitzNie żeby zaraz kogoś wyrzucać ..choć właściwie..czemu nie..?

Na Forum Marka Grechuty każdy User ma limit 3 ostrzeżeń, a potem.. adieu!

Na początek można na pewno bez straty dla kulturalnego dorobku ludzkości usuwać takie posty jak żarciki, na które pozwalał sobie Stach z Migaweczką...

To taki postulat minimum- pro publico bono ...;)

Pro publico bono wszystkie takie fora i dyskusje znikna same po 2-3 latach... Nikt juz nawet na tym forum nie zaglada do ognistych dyskusji sprzed lat... Artykuly tez znikaja z internetu. Szukalem kilku, ktore czytalem jeszcze pol roku temu (w tym artykuly i strony internetowe o Niemenie) i - juz ich nie ma! Ani sladu! Nawet kopie na Yahoo nie zostaly "w upamietnieniu"! Tyle zostaje z naszych dyskusji wiec wymazywanie czegos teraz mija sie z celem... Czas wymaze je "z powierzchni planety" za pare miesiecy...

Co do ograniczania "wolnosci slowa" na forum publicznym, to trudno mi sie z tym pogodzic... O to przeciez walczylismy dzielnie w latach 80! Teraz wolnosc juz mamy, wiec nie wprowadzajmy od nowa "niewoli".

Nie udalo mi sie polaczyc z forum grechutum nie znam wiec dokladnie zasad ale nie uwazam zeby byla koniecznosc wprowadzania jakichs ograniczen... Widze kilka innych wyjsc z trudnej dla niektorych sytuacji "wolnosci":

1. Zamknac forum.
2. Utworzyc niepubliczne forum tylko dla fanatykow Niemena z okreslonym statutem. Kto sie niezfanatyczy - niech zostanie wylaczony.
3. Zachowac forum w takim stanie w jakim jest (publiczne, dla "wszystkich" o "wszystkich" orientacjach niemenowych) i nauczyc sie tolerancji. Wielosc punktow widzenia ulatwia poznanie!

PS. Twoj "edit"... Wyrzuciles "polskie piekielko", bo wiesz, ze powstaje z nietolerancji i zasciankowosci?
Przejdź na: główną stronę z listą forów | listę wpisów z Czy wiesz o tym, że | górę strony