Pozwolę sobie na pisanie co nie co o dialogu Czesława Niemena z Kazimierzem Rudzkim ,w programie telewizyjnym "100 pytań do Czesława Niemena", uzupełnię swój poprzedni post.
Dialog Czesława Niemena z Kazimierzem Rudzkim , ho, ho, jest co posłuchać . Rozmowa rzeczowa, na argumenty, przyćmiła film "Sukces" . Myślę , Czesław Niemen o taką wymianę zdań na oczach widzów zabiegał , i chciał , aby taka rozmowa została obejrzana i wysłuchana . Oko w oko , Czesław Niemen i Kazimierz Rudzki , to dopiero wydarzenie .
Widzę , jak reaguje Kazimierz Rudzki na występ zespołu młodzieżowego śpiewającego piosenkę "Tak mi żle , tak mi żle , tak mi szaro" , występ udokumentowany w filmie "Wojna domowa". Autentycznie jest uradowany , widzi i słyszy młodych na estradzie .
http://www.youtube.com/watch?v=34XUor5UoRY
Kazimierz Rudzki, artysta kabaretowy, doskonale wie, co to występ estradowy . Kazimierz Rudzki, ma przed sobą Czesława Niemena, który krzyczy na koncertach , no kogo, w jakiej sprawie, nie jest zrozumiałe , i uzyskuje odpowiedż , Niemen przyznaje , krzyczy bez powodu. Konkretne pytanie, odpowiedż bez uzasadnienia.
Kazimierz Rudzki, prorektor wyższej uczelni, doskonale wie, co to młodość , ma przed sobą młodego Czesława Niemena , i widzi Niemena o wyglądzie niemłodym . Co się dzieje, dlaczego Czesław Niemen nie kontynuuje świetnych występów z Akwarelami . Skąd groza u Niemena , skąd sakralność w twórczości . Niemen odpowiada, bo tak jest dobrze .
Kazimierz Rudzki , zadając pytanie o możliwy kontrakt dla Niemena na kompozycję na Igrzyska Olimpijskie, zapytał o wizerunek Niemena za granicą . W 1972 roku polski kompozytor Krzysztof Penderecki komponuje "Ekiechieiria" , na otwarcie Igrzysk Olimpijskich . A Czesław Niemen , co zaprezentował za granicą . Kazimierz Rudzki wyrażnie nawiązuje do talentu Czesława Niemena do tworzenia dzieł muzycznych , i czy Niemen będzie potrafił swoje kompozycje umiejętnie zaprezentować ludziom , którzy odpowiednio docenią taką twórczość. Sedno sprawy, bo Czesław Niemen na estradzie w Sopocie przyznał ; był za granicą , zniechęcił się . Umiejętne sprzedanie swojej twórczości , czy pan , panie Czesławie , to potrafi; ja w taki sposób rozumiem intencje Kazimierza Rudzkiego do Czesława Niemena.
Kazimierz Rudzki wykazał słuszność swojego światopoglądu, młodość to młodość , tak było , jest i będzie. Niemen , młody , zdolny , ma przeć do przodu . Na egzaminie Państwowej Komisji Weryfikacyjnej Ministerstwa Kultury i Sztuki w 1965 roku profesor Kazimierz Rudzki zadawał pytania Czesławowi Niemenowi o historii teatru. Czesław Niemen wspomina , miał o temacie słabe pojęcie . W roku 1975 na spotkanie z Kazimierzem Rudzkim przed kamerami telewizyjnymi Czesław Niemen przybywa doskonale przygotowany z tematu teatr . Panowie czują respekt przed sobą , Kazimierz Rudzki swoimi pytaniami w roku 1965 ukierunkował myślenie Czesława Niemena na teatr , i mija dziesięć lat i Niemen utrzymuje się z pracy w teatrze . Znakomity pedagog , Kazimierz Rudzki zadał Niemenowi właściwe pytania , Niemen z czasem zrozumiał sens rozmowy w 1965 roku .
Kazimierz Rudzki w roku 1975 zadaje pytanie Czesławowi Niemenowi " Jak Pan siebie widzi za lat dziesięć , pan może sobie pozwolić na chwilę marzeń ". Czesław Niemen odpowiada " Za dziesięć lat wyobrażam sobie że , będę miał dorobek większy niż do tej pory , na pewno jeszcze wiele rzeczy stworzę , w tej chwili bardzo związałem się z teatrem , mam w planie na przykład muzykę do "Burzy" Ostrowskiego , do "Srebrnego snu Salomei" Słowackiego , i tak dalej , i tak dalej , ja czuję , że to będzie prawdziwa moja działalność ,po za tym marzę o tworzeniu wielkich spektakli fabularnych " . W roku 1965 Kazimierz Rudzki rozmawia z młodzieńcem Czesławem Niemenem , mówi o teatrze. Mija dziesięć lat ,w roku 1975 panowie rozmawiają , Niemen pracuje w teatrze, i na następne dziesięć lat mówi o teatrze "to będzie prawdziwa moja działalność" . Kazimierz Rudzki udowodnił Niemenowi swoje racje, i Niemen przyznał Kazimierzowi Rudzkiemu rację , taka prawda.Trzy miesiące po emisji programu Kazimierz Rudzki umarł .
Czesław Niemen swój wizerunek budował spotykając się ze znanymi osobowościami , rozmowa z Kazimierzem Rudzkim wzbogaciła image Niemena , umiejscowiła Niemena w teatrze . Dobrze się stało , rozmowa w telewizji, wyjaśnia wcześniejsze spotkania Czesława Niemena z Kazimierzem Rudzkim , podczas egzaminów .
Jurek