Z wpisów na Fb można się dowiedzieć, że jury już
13. Festiwalu Niemen Non Stop w składzie:
Paweł Brodowski, Wojciech Korzeniewski i WeroNika Lubowicz- Zając..
.. przyznało
Grand Prix NNS 2019 zespołowi
Para z Warszawy.
Naczelny Jazz Forum w drodze powrotnej ze Słupska przejrzał wydany na Białorusi ->
album "Genius Loci" podarowany przez Tatianę Gonczaruk i Dimitrija Pankowa (gości specjalnych ze Szczuczyna).
Paweł zamieścił na Fb kilka fotek - w luźny sposób promujących tę publikację, na którą składają się urokliwe, czarno-białe fotografie.
Na sobotni wieczór zaplanowano jeszcze koncert
Natalii Niemen z zespołem zatytułowany "Piosenki mojego dzieciństwa".
W repertuarze głównie amerykańskie covery- najwięcej w stylu soul
*, rhythm and blues i rock; ten sam program podczas innych koncertów trasy był anonsowany jako "Muzyka mojego dzieciństwa".
Swoją drogą- to niezwykłe i piękne, że muzyka z przełomu lat 60. i 70. wciąż fascynuje kolejne roczniki młodych ludzi- także tych występujących w konkursie NNS.
edit 25 X : Relacja z koncertu autorstwa Zbigniewa Mareckiego na =>
portalu GP24. I jeszcze zapis rozmowy p.Joanny Mereckiej- Łotysz z
Natalią Niemen dla Radia Gdańsk.
W tym wątku powinny się znaleźć jeszcze inne opinie, refleksje i spostrzeżenia widzów, uczestników i sympatyków festiwalu NNS w Słupsku
I ja byłem na ->
Festiwalu NNS (
w 2007 z ekipą TV Eugeniusza Szpakowskiego) i wiele rzeczy mi się podobało (choć nie wszystko), ale to było 12 lat temu!
Wiem też, że nadal odbywają się zainicjowane kiedyś przez Stanisława i prowadzone później przez Romana
dyskusje panelowe. I tyle- z grubsza- wiadomo mi o festiwalu.
Paweł Brodowski podzielił się z Dominem na Fb następującą opinią:
"Mam wrażenie, że po kilkuletniej zapaści Niemen Non Stop powraca do formy".
****************************************************************************************************************
* W drugiej poł. lat 80. często po koncertach rozmawiałem z Czesławem i kiedyś napomknął mi, że Jego córki słuchają piosenek z "Akademii Pana Kleksa".
Tak więc muzyka soul (jak i rock) prawdopodobnie docierała do następczyń Artysty nieco później- gdy były już nastolatkami i słuchały muzyki świadomie a nie mimowolnie
I uwaga na koniec- linki z aktualnymi tematami zamieściłem w podforum
Muzyko moja w topiku
Co dalej?.
13 Niemen non stop.jpg
13 NNS na forum NAE- foto Paweł Brodowski na Fb.jpg