Cóż, praktycznie rzecz ujmując i zbytnio nie siląc się na przedstawienie własnych wrażeń i odczuc muszę stwierdzic, że nie została zachowana równowaga, która w przyrodzie jest podstawą.
1. dzień festiwalu młodych talentów NIEMEN NON STOP, pisany dalej fmt N-NS, był w zasadzie dniem sondażowym, ciekaw byłem opinii młodych, wykonawców i widzów.
2. Stwierdziłem obecnośc forumowicza, Romana, a innych niestety nie.
3. MCK wprowdzil w życie fmt N-NS pomysły forumowiczów, które we właściwym czasie przekazywałem emcekowi a konkretnie p. A.Mackowiak” Malkontenta” dot. rozdzielenia solistów od zespołów, AKTONA dot. przeniesienia jury ze sceny do innego miejsca, którym był rząd 9.
4. Andrzej Kolendo w temacie 2.fmtN-NS pytał czy jest sens podawania wniosków , pytań organizatorom(mck), skoro nie biorą ich pod uwagę. Otóż biorą i korzystają tyle tylko,że już jako swoje przedstawiają.
5. W filmie „Nie lubię poniedziałku’ jeden z bohaterów badał „zawartośc cukru w cukrze”, tu było nader widoczne a ... Niemena coraz mniej podczas fmtN-NS. M.Ałaszewski i jego trupa nie cieszyła się moim i kilku młodych wykonawców – uczestników konkursu, odbiorem, wyszedłem, podobnie jak wychodziłem z sali, gdy zapowiedziano utwory własne, nadal podtrzymuję swoje zdanie, że fmt N-NS to …NIEMEN.
6. Ból i zawrót głowy sprawił skromny zestaw utworów NIEMENA zwłaszcza podczas 2. dnia: „Człowiek jam niewdzięczny”, „Jednego serca”, „ Ach jakie oczy’ i Wspomnienie” na dziesięciu wykonawców .W rzędzie wyżej również słyszałem uwagi dot. bardzo skromnego repertuaru wykonawców.
7. Ból i zawrót głowy sprawia nikła obecnośc młodzieży zarówno na widowni jak i w pracach organizacyjnych, otrzymują tylko polecenia do wykonania od „ starszawych”, taka opinia nasuwa się po rozmowach z młodymi, wszak to festiwal młodych…
8. Ewa Bem pokazała jak można zachęcić młodych, jej koncert który poświęciła Sobie zaczynając od swoich piosenek a następnie zaśpiewała kilka utworów Niemena m.in. Obok nas, Jednego serca,
9. Pracując zgodnie ze statutem Stowarzyszenia Pro Cultura Non Stop rozkleiłem kilka plakatów festiwalu „Pejzaż bez Ciebie”, który ma się odbyc za tydzień w Bydgoszczy, zostały zerwane. Mam domysły niestety nie mam namacalnych dowodów kto to uczynił.
10. A propos „Pejzażu bez Ciebie”, w rozmowie z toruńskimi organizatorami dowiedziałem się m.in. iż napłynęło ponad 100 ( słownie sto) zgłoszeń na interpretację utworów NIEMENA, a na słupski wspomnę było zaledwie 17. Gdzie leży przyczyna, odpowiedz nader jasna.
11. Urszula Dudziak to klasa, wspaniała kobieta, artystka…,podobnie jak i Ewa Bem dla mnie jest profesorem pracy twórczej i pracy z młodymi, Tomasz Jaśkiewicz i Paweł Brodowski to profesjonaliści w każdym calu, Eleonora Niemen potrzebna w gronie jurorów jej komentarze do wykonywanych utworów były oryginalne co budzilo we mnie zaciekawienie ,świetne. Witold Górka to świetny facet, rozmawiając z nim jak na warunki festiwalowe dośc długo , mogłem cos z tej rozmowy wyłuskac dla siebie i zaadoptowac ,
12. Ubolewam, że nie zaproszono gości, co do których wstępnie Młodzieżowe Centrum Kultury a konkretnie p.A.Mackowiak wyrażała aprobatę, mam tu na myśli m.in. Panią Jadwigę Wydrzycką –Bortkiewicz jedną jedyna siostrę Czesława NIEMENA, jako przyczynę podano … treśc mojego posta, który Roman Radoszewski przesłał do MCK w Słupsku . Wiem, że w Bydgoszczy Pani Jadwiga będzie. Można? Można!
13. … dziś juz wiem , że nastał dzień aby popularyzowac Niemena przy udziale młodych[ MCK wSlupsku odrzucilo pomysł Dominika Kliche
viewtopic.php?f=3&t=1914] organizatorów. Mam wiele wniosków, pomysłów...