Gratuluję Ewie szczęścia w losowaniu - ja już czytałem.
Ciiekawostek w numerze co niemiara, a jedna ważniejsza od drugiej.
Zawsze uważałem, że jazz, podobnie jak cocoa cola - to jest to.
Nie wszyscy kupią "Jazz Forum", warto ich jednak przekonać, że to ważne pismo.
Michał Wilczński - nasz forumowy Art, pięknie zrecenzował,
anonsowaną już przeze mnie na forum książkę Wiesława Bernolaka "Bernolak Boogie".
Na uwagę zasługuje ekskluzywny album zdjęć, autorstwa
Marka Karewicza (ileż tych zdjęć wykonał Niemenowi? Ponoć ponad 5 tys.!!!), prezentujący największych jazzmanów świata, jacy pojawili się na Jazz Jamboree.
Zachęcać chyba nie trzeba, bo to nie tylko szczyty sztuki fotograficznej, ale kawał historii muzyki synkopowanej, utrwalony na celuloidowych klatkach filmowych.
Nawiązaniem do 50. rocznicy rock'n'rolla w Polsce jest prezentowana na łamach pisma płyta
"Warszawski rock and roll lat 60."
Kogóż tam nie ma?
Big Beat Sextet,
Chochoły (przypomnijmy sobie - to baza dla Akwareli), Kawalerowie,
Tajfuny (tu także kilku muzyków tworzących
Studio Rytm - także towarzyszących
Niemenowi w nagraniach radiowych), Dzukusy z T
adeuszem Woźniakiem (jemu z kolei Czesław wtórował na jednym z singli), Warszawskie Kuranty (tu debiutowali
Janusz Kruk i
Elżbieta Dmoch - z nimi również
Niemen nagrał
"Balladę łomżyńską"), Pesymiści, Bardowie, Pięciu, Klan.
Piękna karta polskiego big beatu.
Co jeszcze z Niemenaliów?
Na pewno doskonała płyta
"Cradle Of Light" duetu jazzowych gitarzystów - Marka Dykty i
Johna Abercrombiego - pamiętamy "Mourner's Rhapsody"!
A
Johna McLaughlin (kłania się rok 1972 i "Rock and Jazz Now" w Monachium) i jego płyta
"Five Pace Band"- sygnowana wspólnie z Chickiem Coreą?
Lipcowo-sierpniowa trasa
Józefa Skrzeka (str. 75).
Nie sposób pominąć wywiady z
Arturem Dutkiewiczem - tam równiez znajdziemy odpowiedź, skąd wypływała potrzeba nagrania płyty
"Niemen inspiracje".
AD.:
"(...) Podziwiałem jego humanistyczne nastawienie. W odróżnieniu od innych wykonawców tkwił niezwykle głęboko w swej sztuce, mimo niezrozumienia słuchaczy.Trosczył się o ludzkość, o świat. Dziwił się, że jest wokół tyle zła, żeby przejść potem w podziw nad pięknem świata. A poza tym był dobrym człowiekiem."
Trio Artura można usłyszeć w Olsztynie (1.08), Toruniu (6.08) w Warszawie (12.08).
Mniej obeznanych w temacie, zaskoczyć może najnowsza płyta Jarka Śmietany
"Psychedelic: Music od Jimi Hendrix", gdzie nasz czołowy gitarzysta wystąpił w roli rasowego... wokalisty. Tak, tak - to nie pomyłka!
Wturuje mu na (moim ulubionym) Hammondzie sam
Wojtek Karolak (JJ'86 - Niemen/Urbaniak/Karolak). Płytę należy mieć bez zbędnych pytań. Rewelacja!
Jak mógłbym pominąć kolejny ważny zespół, towarzyszący Niemenowi w nagraniach radiowych - wszak wszyscy znają tę kołyszącą bossa novę
"Pod Papugami"!
Kto mu przygrywał?
Oczywiście w pierwotnej wersji -
Bossa Nova Combo -
Krzysztofa Sadowskiego.
Jest piękne, archiwalne zdjęcie całego zespołu i rzadkiej urody rozmowa z jego perkusistą -
Jerzym Bartzem.
Jest tych "łączników" z osobą znacznie więcej - o kilku już wspomniano wyżej - ja koniecznie muszę zwrócić uwagę na takie nazwiska jak: śp.
Władysław Jagiełło (notka o pogrzebie na Cmentarzu Bródnowskim), śp.
Jacek Nieżychowski, śp.
Michael Jackson (piosenka
"I Want You Back" - kto zna, wie o co chodzi), śp. A
ndrzej Kurylewicz,
Wanda Warska (nie tylko LP "Kurylewicz-Warska-Niemen),
Zbyszek Namysłowski ("Złoty Fryderyk 2009" za całokształt),
Tomek Stańko (11 lipca skończył 67 lat - a więc spóźnione "sto lat"),
Andrzej Nebeski (27 marca obchodził swoje 70 urodziny - jemu tez gorące "sto lat")
Krzesimir Dębski (
"Czy wiecie państwo, jaka jest różnica pomiędzy koncertem rockowym i jazzowym? Na koncercie jrockowym sa 3 nuty i 300.000 słuchaczy, a na koncercie jazzowym 300.000 nut i 3 słuchaczy")... więcej nazwisk w rubryce
"Tu się gra jazz" - miłych penetracji, a później odwiedzajmy te miejsca!
Spotkamy muzycznych przyjaciół Czesława:
Jana Jarczyka, Janusza Stefańskiego, Krzysztofa Ścierańskiego, plejadę muzyków z omawianego w innym miejscu Festiwalu im. Ryśka Riedla (24-24.07 - Pola Marsowe),
Jana Ptaszyna Wróblewskiego, Annę Marię Jopek, Włodzimierza Nahornego, Stanisława Soykę, Janusza Yaninę Iwańskiego, Mateusza Pospieszalskiego, Janusza Muniaka, Vitold Reka...
Ławeczka w Świebodzinie (z okolicznościowym zdjęciem rodziny Czesława) oraz sprawozdanie z uroczystości w radiowej Trójce (z udziałem Małgorzaty Niemen i córek Czesława) - to tematy które już znamy, bo relacjonowaliśmy je bardzo obszernie i... na bieżąco na forum i
TUTAJ i
TROCHĘ TUTAJ
(*)