Dzisiejszy koncert budzi dużo emocji, co można zaobserwować na facebooku, we wpisach (w większości jednak - ) "niedzielnych" fanów Niemena
. Warto jednak zwrócić uwagę na fakty, z którymi trudno dyskutować.
Żadna inna stacja telewizyjna nie poświęciła osobie i twórczości Czesława Niemena w ciągu minionych piętnastu lat tyle czasu, co TVP we wszystkich swoich wcieleniach (TVP1, TVP2, TVP Polonia, TVP Kultura). Dzisiejszy blisko dwugodzinny koncert był na wskroś oryginalny i wyjątkowy - wykorzystano bowiem materiały archiwalne, które, ku mojej uciesze, wybrzmiały w oryginale (!), to jest "Pieśń wojów" (1979) i "Hymn o miłości" (1989). Na widowni, poza honorowym gościem - Małgorzatą Niemen - dostrzec można było m.in. Ernesta Brylla, trzymającego w dłoniach album "Być jak Czesław Niemen" i Natalię Kukulską.
Poziom wykonawczy stał na niezłym poziomie. Wyróżnić chciałbym Janusza Radka ("Spiżowy krzyk"), Stanisława Soykę ("Sen o Warszawie"), Bartosza Porczyka ("Bema pamięci żałobny rapsod") i Macieja Balcara ("Człowiek jam niewdzięczny"). Kilka interpretacji było poprawnych, lecz nie porywających, nie było natomiast żadnych kłujących uszy zgrzytów - trudno zresztą, żeby w tak doborowej obsadzie jakieś wystąpiły! Najpoważniejszy zarzut mam do Zygmunta Kukli - to on był bowiem odpowiedzialny za aranżacje, w których wykonawcy nie mogli pokazać swojego potencjału (np. "Chyba, że mnie pocałujesz") lub które chybiły moje poczucie estetyki ("Com uczynił")
Wizualizacje były w moim odczuciu nierówne - od bardzo dobrych po pretensjonalne. Miło było ujrzeć zdjęcia Czesława Niemena z różnych etapów jego życia - na ekranach pojawiły się bowiem przebitki ze Starych Wasiliszek, w tym zdjęcie z rodzicami i siostrą, fotografia z okresu istnienia Grupy Niemen czy nawet nasz idol łowiący ryby nieopodal Świebodzina. Czy kojarzycie, skąd pochodziła wypowiedź Czesława Niemena o dziwności świata?
niemen_wywiad.jpg
Podsumowując - "Być jak Czesław Niemen" to godna forma uczczenia pamięci artysty, choć dziwi mnie, że doszła do skutku w grudniu, a nie dziesięć-jedenaście miesięcy wcześniej, kiedy obchodziliśmy 80. rocznicę jego urodzin czy 15. rocznicę śmierci.
MarkovitzŻeby było ciekawiej to jeszcze w ten montaż wpleciono zgrabnie podziękowania Czesława dla swoich muzyków z.. amfiteatru w Sopocie (w lipcu 1987r.) co było bardzo dobrym posunięciem.
Ha! Czułem, że coś mi tu nie gra... chyba nie znam Sopotu '87, albo przynajmniej nie kojarzę, bo ta wypowiedź o byłych i aktualnych kolegach
mnie zaskoczyła.
Z kronikarskiego obowiązku, podaję setlistę:
część I
01. Kayah "Dziwny jest ten świat"
02. Czesław Niemen "Pieśń wojów" (nagranie z archiwów TVP)
03. Małgorzata Ostrowska "Stoję w oknie"
04. Sławek Uniatowski "Czy mnie jeszcze pamiętasz"
05. Aga Zaryan & Kayah "Nim przyjdzie wiosna"
06. Sebastian Karpiel-Bułecka "Chyba, że mnie pocałujesz"
07. Olga Szomańska "Domek bez adresu"
08. Kwartet Rampa "Ptaszek"
09. Tadeusz Seibert "Wspomnienie"
10. Eleonora Atalay "Italiam, Italiam"
11. Maciej Balcar "Człowiek jam niewdzięczny"
część II
12. Bartosz Porczyk "Bema pamięci żałobny rapsod"
13. Kamil Bijoś "Jednego serca"
14. Maciej Balcar i Mateusz Ziółko "Com uczynił"
15. Natalia Niemen "Terra deflorata"
16. Janusz Radek "Spiżowy krzyk"
17. Stanisław Soyka "Sen o Warszawie"
18. Mateusz Ziółko "Obok nas"
19. Olga Szomańska "Wiem, że nie wrócisz"
20. Kayah "Dziwny jest ten świat"
21. Czesław Niemen "Hymn o miłości" (nagranie z archiwów TVP)