Natomiast nie podoba mi się okładka, ale to tylko moje zdanie
Bardzo się cieszę się na tę płytę, choć brakuje mi tu kilku nagrań, np. "Fermaty" czy Wstążki. Szkoda też, że nie udało się wyeliminować tych wszystkich błędów, o których pisze Markovitz. No, ale mimo tych niedociągnięć i tak jest ciekawie, lepiej niż się spodziewałam.
Ps Okładka z fotografią zamyślonego Czesława Niemena przy oknie samolotu daje do myślenia. I dobrze.
nadal 07-11-2011!strona empik dziś godz.19,30 w sprzedaży empik 07-11-2011
Pozdrawiam wszystkich NIEMENOLOGÓW i fanów Życze miłego słuchania zawartości - 2 CD
W tym przekrojowym wydawnictwie brakuje choćby symbolicznego zaznaczenia okresu Niemen Enigmatic. Czyżby nie było takich nagrań w zbiorach Polskiego Radia? Jednak większym potknięciem jest niekonsekwencja w opisie utworów. Trudno orzec czy wynika to z niedopatrzenia, czy też z braku bardziej szczegółowych informacji na temat poszczególnych nagrań. Chciałoby się na przykład wiedzieć, w jakim składzie Niebiesko-Czarni nagrywali "A Hard Day's Night", kto grał w zespole Studia Rytm, przeczytać skąd pochodzą oklaski w utworach "Czas jak rzeka", "Ach, jakie oczy", "Czy mnie jeszcze pamiętasz" (Opole '65?, zgaduj-zgadula?). Czy "Ave Maria no Morro" pochodzi z tej samej audycji "Podwieczorek przy mikrofonie", czy też nie - co sugeruje brak takowego opisu w spisie utworów?
Mam też swoje, być może subiektywne, uwagi co do jakości masteringu.
Mam też swoje, być może subiektywne, uwagi co do jakości masteringu.
Nawet bardzo subiektywne , ale jestem w stanie je zrozumieć. Przez wiele lat przyzwyczailiśmy się do brzmień naszych nagrań z audycji, taśm, pocztówek i longplaya MUZY wydanego w serii "Gwiazdy mocnego uderzenia".
Remastering wykonany na potrzeby albumu "Pamiętam ten dzień" odbieram- jak na nasze realia- jako bardzo przyzwoity.
Poza tym co uważam, jest w tym wydawnictwie najważniejsze to to, że możemy prześledzić transformację głosu Czesława Niemena, który sam w wywiadach wspominał, że z młodzieńczego dyszkanciku po latach doszedł do niemalże zachrypniętych rozwiązań wokalnych a la James Brown.
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy dołożyli starań, aby powstał ten album.Zwykle wyraża się uznanie drukując nazwiska konkretnych osób w booklecie lub na na okładce albumu - wtedy wiemy komu i za co podziękowano. Podziękowania dla "wszystkich" (raptem kilku osób) to podziękowania dla nikogo...
Mam nadzieję, że niedługo po premierze album ten znajdzie się w pierwszej trójce listy sprzedaży płyt OLIS, jak przystało na wydawnictwo sygnowane nazwiskiem największego polskiego Artysty z kręgu muzyki popularnej
Niedawno miałem okazję porozmawiać z dawno niewidzianym na tym forum znajomym i okazało się, że obaj mamy wątpliwości, czy publikacja nagrania z pomyłką Niemena w wierszu "Moja ojczyzna" powinna mieć miejsce akurat w wydawnictwie stanowiącym wybór jego najlepszych radiowych wykonań...
Niedawno miałem okazję porozmawiać z dawno niewidzianym na tym forum znajomym i okazało się, że obaj mamy wątpliwości, czy publikacja nagrania z pomyłką Niemena w wierszu "Moja ojczyzna" powinna mieć miejsce akurat w wydawnictwie stanowiącym wybór jego najlepszych radiowych wykonań. Rozmawialiśmy też o dziwnej promocji albumu, a właściwie jej braku... Zadziwiające, że Osoba która wg własnych upodobań zdecydowała o zawartości i wyglądzie albumu- teraz tak niewiele ma do powiedzenia na ten temat. A głód informacji jest zauważalny, bo znani radiowcy prezentują te płyty w sposób dość przypadkowy, bez choćby jednego zdania o muzykach i okolicznościach powstania nagrań. Słuchacze są zdezorientowani, bowiem- jak wynika z ich reakcji- takiego Niemena dotąd nie znali i nie potrafią umieścić w jakiejś epoce muzycznej. Minęło niemal pół wieku zanim w Polskim Radio zdecydowano się wydać najstarsze z tych nagrań.
PS. Na liście OLIS po czterech tygodniach obecności album "Pamiętam ten dzień zajmuje 10 miejsce.
A co do troski o obecność 2 CD "Pamiętam ten dzień" na listach bestsellerów, to rzeczywiście kibicuję mu, bo jeśli sprzedaż tego albumu (o niepodważalnych walorach komercyjnych) wypadłaby słabo, to trudno liczyć na płyty z niepublikowanymi nagraniami koncertów z lat 70. i solowych rejestracji z lat 80.
W najnowszym Jazz Forum b. dobra recenzja albumu Niemena "Pamiętam ten dzień".
- 2 miejsce w empiku.
całość skupia się na bardziej piosenkowym obliczu Niemena. mniej docenianym przez krytyków, a bardziej przez masową publiczność.
i chociaż wciąż wystawiam "Enigmaticowi" ocenę 10/10, to jednak preferuję Niemena w krótszych, bardziej czytelnych formach. tych utworów nikt wciąż nie przebił (...)
(...) chcę podziękować Polskiemu Radiu za docenienie kunsztu Czesława Niemena, słuchaczom - gdyż bez ich uszu, smaku i gustów inaczej by to wyglądało. Dziękuję Polskiemu Radiu za to, co teraz i za to, co będzie - bo Polskie Radio przygotowuje niespodzianki, niespodziankę... (...) po śmierci Czesława, przez te wiele lat, poznałam jego sprawy dotyczące twórczości i absolutnie uważam, jak zapewne wielu z Państwa, że artysta za swój talent i swoje dzieła powinien móc zacnie żyć. To nie jest rzeczą oczywistą - uważamy artystów, autorów, wykonawców za tzw. "umilaczy", umilają nam życie, wszystko im tak łatwo "spływa" (...) klasyk z Krakowa mawiał: "kochajmy artystów!", ja dodam - "szanujmy artystów"!
Opole 1974 (29.06.1974) - "Rock przez cały rok" - Niemen był gwiazdą wieczoru, wcześniej grali m.in. Novi Singers i SBB
Z nagranych koncertów przytoczonych przez Domina (z albumu DYSKOGRAFIA Tadeusza Sklińskiego) do wydania na płytach nadają się dwie/ trzy pozycje (...) oprócz koncertu z 1976 roku - mam na myśli nagrania z Berlina'78 i z dwóch koncertów Berlina'84 (prezentowane w 1984 przez PR).
gdyż z pieśni nagranych w latach 1977-1982
To w tej chwili najbardziej rażąca luka w dyskografii Cz. Niemena.
Już 3 marca gratka dla fanów Czesława Niemena! W przestrzeni cyfrowej pojawi się pierwsze z ponad czterdziestu nagrań studyjnych i koncertowych Artysty - ballada Czesława Niemena „Nim przyjdzie wiosna” do tekstu Jarosława Iwaszkiewicza.
W tej wersji niekwestionowany przebój Niemena został zarejestrowany w Sopocie, podczas koncertów III Międzynarodowego Festiwalu Interwizji (a zarazem 19 Międzynarodowego Festiwalu Piosenki) w1979 roku. Wykonując piosenkę „Nim przyjdzie wiosna” z zespołem, w którym na gitarze grał Maciej Radziejewski, na basie Jerzy Dziemski i Maciej Czaj na perkusji, Czesław Niemen wygrał konkurs.
Na 14 kwietnia 2023 zaplanowano premierę w serwisach streamingowych wszystkich utworów z albumu „Pamiętam ten dzień”. Wówczas w sprzedaży pojawi się też wznowienie wydawnictwa w formie tradycyjnej, na płytach CD. Pierwsza edycja pokryła się platyną, a płyta od wielu lat praktycznie jest nie do zdobycia na rynku.
Na 14 kwietnia 2023 zaplanowano premierę w serwisach streamingowych wszystkich utworów z albumu „Pamiętam ten dzień”.
Wówczas w sprzedaży pojawi się też wznowienie wydawnictwa w formie tradycyjnej, na płytach CD.
Pierwsza edycja pokryła się platyną, a płyta od wielu lat praktycznie jest nie do zdobycia na rynku.