Ostatnio spotkałem lub rozmawiałem z kilkoma muzykami, którzy współpracowali swego czasu z Czesławem Niemenem.
Niektórzy byli stałymi członkami jego zespołów, inni jedynie spełnili jakąś rolę epizodu muzycznego, zarówno w artystycznym życiu Niemena, jak i ich samych.
Wielu nadal koncertuje, jest czynnymi muzykami, nagrywa płyty.
Inni odeszli od zawodu muzyka estradowego, ale nie zawsze znaczy to, że całkowicie zerwali z muzyką.
Warto o nich wspomnieć i zobaczyć, jak potoczyły się ich losy.
Józef Skrzek - wiadomo - wulkan pomysłów i niespożyta energia.
Ma swój topik na Forum N.AE.
Anthimos Apostolis - też jest czynnym muzykiem i funkcjonuje zarówno w ramach SBB, ale i innych ciekawych projektach.
Jerzy Piotrowski - przebywa w USA.
Co robi? Tu już wiadomości są dużo bardziej skąpe - przynajmniej dla mnie.
Andrzej Przybielski - ciągle niespokojny duch jazzowej awangardy - aktywny, nagrywa płyty, koncertuje...
Helmut Nadolski - mieszka w Bremen - dalej prowadzi swoje eksperymenty na kontrabasie, pisze muzykę do filmów, spektakli teatralnych, koncertuje.
Na przedostatnim Festiwalu Młodych Talentów w Słupsku (2007) - dał koncert, kilkunastu forumowiczów miało możliwość zobaczyć jego bieżące propozycje.
Mamy cały skład GRUPY NIEMEN - oczywiście bez swego lidera.
A inni?
Muzycy z zespołów Czerwono-Czarni, Niebiesko-Czarni, Akwarele, Niemen Aerolit, sidemani...
Ten wątek jest dla nich, jesteśmy z różnych regionów, są różne imprezy, muzycy ci "wypływają" na różnych okazjonalnych koncertach, lub występują w miarę regularnie.
Spotyka się ich to tu, to tam.
Chyba zasługują na nasze zainteresowanie?
(*)
Niektórzy byli stałymi członkami jego zespołów, inni jedynie spełnili jakąś rolę epizodu muzycznego, zarówno w artystycznym życiu Niemena, jak i ich samych.
Wielu nadal koncertuje, jest czynnymi muzykami, nagrywa płyty.
Inni odeszli od zawodu muzyka estradowego, ale nie zawsze znaczy to, że całkowicie zerwali z muzyką.
Warto o nich wspomnieć i zobaczyć, jak potoczyły się ich losy.
Józef Skrzek - wiadomo - wulkan pomysłów i niespożyta energia.
Ma swój topik na Forum N.AE.
Anthimos Apostolis - też jest czynnym muzykiem i funkcjonuje zarówno w ramach SBB, ale i innych ciekawych projektach.
Jerzy Piotrowski - przebywa w USA.
Co robi? Tu już wiadomości są dużo bardziej skąpe - przynajmniej dla mnie.
Andrzej Przybielski - ciągle niespokojny duch jazzowej awangardy - aktywny, nagrywa płyty, koncertuje...
Helmut Nadolski - mieszka w Bremen - dalej prowadzi swoje eksperymenty na kontrabasie, pisze muzykę do filmów, spektakli teatralnych, koncertuje.
Na przedostatnim Festiwalu Młodych Talentów w Słupsku (2007) - dał koncert, kilkunastu forumowiczów miało możliwość zobaczyć jego bieżące propozycje.
Mamy cały skład GRUPY NIEMEN - oczywiście bez swego lidera.
A inni?
Muzycy z zespołów Czerwono-Czarni, Niebiesko-Czarni, Akwarele, Niemen Aerolit, sidemani...
Ten wątek jest dla nich, jesteśmy z różnych regionów, są różne imprezy, muzycy ci "wypływają" na różnych okazjonalnych koncertach, lub występują w miarę regularnie.
Spotyka się ich to tu, to tam.
Chyba zasługują na nasze zainteresowanie?
(*)